Νέο σκάνδαλο στη Nissan: Παραιτείται και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χιρότο

Στις 16 Σεπτεμβρίου θα υποβάλλει επισήμως την παραίτησή του ο διευθύνων συμβουλος της Nissan.EPA/KIMIMASA MAYAMA




Ο γενικός διευθυντής της Nissan Χιρότο Σαϊκάουα πρόκειται να παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία που διευθύνει ανακάλυψε ότι μέσω ενός “στημένου” σχεδίου μπόνους, εισέπραττε εκατοντάδες χιλιάδες γεν επιπλέον της αμοιβής του. Η ανακοίνωση περί της επικείμενης παραίτησης, έγινε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Nissan .

Σημειώνεται ότι η Nissan ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από το σκάνδαλο που οδήγησε τον περασμένο Νοέμβριο στην σύλληψη του προέδρου της λόγω “οικονομικής κακοδιαχείρησης” και “παραβίασης της εταιρικής πίστης”.

Πάντως σήμερα, λίγο πριν την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, ο γενικός διευθυντής της  είχε δηλώσει στα Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ότι “ανυπομονεί να παραδώσει την σκυτάλη στη νεώτερη γενιά”, όταν ερωτήθηκε κατά πόσον σκοπεύει να παραιτηθεί. Ωστόσο, απέδωσε την επικείμενη παραίτησή του στην πτώση των πωλήσεων και την μείωση των εσόδων για την εταιρεία.

Το αφεντικό της Nissan δέχθηκε ισχυρές πιέσεις να υποβάλλει την παραίτησή του μετά την αποκάλυψη ότι οι απολαβές τους από την εταιρεία ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες του συμβολαίου του. Αυτό γινόταν μέσω ενός σχεδίου με ειδικά “μπόνους”.  Πάντως, ο ίδιος ο Χιρότο, δεν παραδέχθηκε ότι έπραξε κάτι κακό.

Ο προεδρεύων του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιασούσι Κιμούρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Χιρότο θα υποβάλει την παραίτησή του στις 16 Σεπτεμβρίου.

“Μετά την συζήτηση που έγινε στο συμβούλιο, ζητήσαμε από τον  Χιρότο να παραιτηθεί από την θέση του διευθυντή. Ο κ. Σαϊκάουα το δέχθηκε”, είπε χαρακτηριστικά ο Κιμούρα.

Η Nissan ανακοίνωσε ότι ευελπιστεί να έχει βρει αντικαταστάτη του μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Ο 65χρονος Σαϊκάουα κατηγορείται ότι εισέπραττε μέσω σχεδίου μετοχικής έξτρα πληρωμής εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, στην διάρκεια του 2013. Και δεν ήταν ο μοναδικός, αφού η εταιρεία αντιμετωπίζει το ίδιο θέμα και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της.

  • Μάλιστα, η επικείμενη παραίτηση του διευθυντή της εταιρείας ακολουθεί την επεισοδιακή σύλληψη του πρώην προέδρου Κάρλος Γχοσν, τον περασμένο Νοέμβριο. Ήταν ο αρχιτέκτονας της σύμπραξης  Renault-Nissan  και αντιμετωπίζει κατηγορίες οικονομικής κακοδιαχείρησης και παραβίασης της εταιρικής πίστης. Αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει ότι η σύλληψή του είναι  το αποτέλεσμα “πλεκτάνης και προδοσίας” εναντίον του.

Η υπόθεση αυτή έχει δημιουργήσει ερωτηματικά για το μέλλον της σύμπραξης Renault-Nissan όσο και για το προφίλ της εταιρείας.

Με πληροφορίες από BBC

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη: “Καμπανάκι” για τα πλεονάσματα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: