Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις σε σχέση τις επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ο Τύπος ασχολείται επίσης με προτάσεις που έλαβαν Ε/κ ιδιοκτήτες για τις περιουσίες τους στην Αμμόχωστο, με την αποπληρωμή του ρωσικού δανείου, το κόστος των ερευνών στην Κόκκινη Λίμνη, την έναρξη του «Εστία» και τη σύσταση ομάδας πρωτοβουλίας βετεράνων πολιτικών από διάφορες παρατάξεις με σκοπό τον διάλογο για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Οι όροι αναφοράς προχωρούν, αλλά οι συνομιλίες καθυστερούν» γράφει ότι η Λουτ μένει και συναντάται και σήμερα το πρωί για τρίτη κατά συνέχεια μέρα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το απόγευμα με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δεν θέλει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι εταιρείες που προσέγγισαν Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, είναι κατά το πλείστον ρωσικών και κινεζικών συμφερόντων. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει για την σύσταση ομάδας πρωτοβουλίας «Απόφαση Ειρήνης».

«Και τρίτο ημίχρονο για όρους αναφοράς» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει ότι έδαφος για συνομολόγηση των όρων αναφοράς που θα οδηγήσουν εκτός απροόπτου στην τριμερή μεταξύ Αναστασιάδη – Ακιντζί – Γκουτέρες βλέπει η ε/κ πλευρά μετά τη χθεσινή συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ. Αλλού γράφει για την αντίδραση των εκπαιδευτικών οργανώσεων στις αποφάσεις Πανεπιστημίου Κύπρου και ΤΕΠΑΚ για εισδοχή φοιτητών μέσω διεθνών εξετάσεων με αιχμές για συμφέροντα υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου €2,5 δισεκατ. που είχε πάρει η Κύπρος από τη Ρωσία το 2011.

Κάτω από τον τίτλο «Η μπάλα στον Γκουτέρες» «Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι στο γήπεδο των Ηνωμένων Εθνών και πιο συγκεκριμένα στα πόδια του Αντόνιο Γκουτέρες βρίσκεται η μπάλα του Κυπριακού και ότι η Τζειν Χολ Λουτ μετά τις επαφές που είχε στη Λευκωσία με Αναστασιάδη – Ακιντζί επιστρέφει στη Νέα Υόρκη έχοντας εξασφαλίσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι όροι αναφοράς καθώς και ότι σήμερα ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία στο Προεδρικό. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ρυθμίσεις για τα ηλεκτρονικά σκούτερ. Αλλού γράφει ότι στα €664 490 ήταν ο λογαριασμός για τις έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη.

«Υπάρχει δρόμος μέχρι τις ουσιαστικές συνομιλίες» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» και γράφει ότι με την συμφωνία των όρων αναφοράς τουλάχιστον από τα δύο μέρη φαίνεται να κατέληξε αυτή τη φορά η αποστολή της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και ότι ολοκληρώνονται οι επαφές Λουτ και ενημερώνει τον ΓΓ του ΟΗΕ. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι «φωτιά» πήραν από χθες τα τηλεφωνικά κέντρα στις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων λόγω έναρξης υποβολής αιτήσεων για το Εστία. Αλλού γράφει ότι δεκάδες πολίτες ένωσαν ψες τη φωνή τους στη μαζική εκδήλωση που διοργανώθηκε έξω από την πρεσβεία της Βενεζουέλας και ζήτησαν να τεθεί φρένο στον περιβαλλοντικό κατήφορο που πήρε η ανθρωπότητα.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Η απεσταλμένη παραμένει για περαιτέρω συνομιλίες» και γράφει ότι φαίνεται πως τη Δευτέρα έγινε ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία για τους όρους αναφοράς και ότι η κ. Λουτι θα παρατείνει την επίσκεψή της για ακόμη μια μέρα και θα δει ξανά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 0930 και τον Μουσταφά Ακιντζί στις 1700. Αλλού γράφει ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει από την ΕΕ να καθυστερήσει το Brexit προειδοποιώντας τους νομοθέτες ότι αν τον εμποδίσουν θα ανακοινώσει εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βετεράνοι πολιτικοί ενώνουν δυνάμεις για να πολεμήσουν για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/09/2019

Όσοι Τούρκοι δημοσιογράφοι και δημάρχοι δεν στηρίζουν τον Ερντογάν, διώκονται λέει η ΕΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: