Θεσμικό ατόπημα η πρόταση της κυβέρνησης για την Επιτροπή Ανταγωνισμού λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

File Photo: Tα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Για «νέο θεσμικό ατόπημα» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση των νέων μελών της κυβέρνησης για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την καλεί να μην προχωρήσει σε αυτή της την επιλογή.

«Η βιασύνη της ΝΔ να προτείνει νέα μέλη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού την οδηγεί σε νέο θεσμικό ατόπημα» σημειώνει με ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αφενός η νομολογία, ευρωπαϊκή και εθνική, προβλέπει την ολοκλήρωση της θητείας των μελών των ανεξάρτητων Αρχών. Αφετέρου η υπόθεση της παύσης των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και επίκειται η συζήτηση της αίτησης αναστολής στις 30 Αυγούστου […] Ως εκ τούτου είναι αδιανόητη οποιαδήποτε ενέργεια προς την κατεύθυνση της επιλογής νέων μελών, η οποία συνιστά ευθεία και απροκάλυπτη παρέμβαση σε δικαστικά εκκρεμή υπόθεση» σημειώνει.

Και προσθέτει: «Καλούμε τη ΝΔ να μην προχωρήσει σε αυτή την επιλογή. Την καλούμε να συμμετάσχει στο διάλογο που ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την εντός των ημερών κατάθεση πρότασης τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής για την ενίσχυση της διαφάνειας στην επιλογή των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

«Σκοπός της πρότασης είναι να εναρμονιστεί ο Κανονισμός της Βουλής με το ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, ώστε να υλοποιηθεί η βούληση του νομοθέτη, η επιλογή των μελών της εν λόγω ανεξάρτητης Αρχής να γίνεται με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως ισχύει για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Αρχές» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και καταλήγει: «Η ΝΔ έχει την ευκαιρία να αποδείξει στην πράξη ότι εννοεί την πίστη της στην ανεξαρτησία των αρχών».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τον καθηγητή Λιανό τοποθετεί ο Μητσοτάκης στη θέση της Θάνου: Οι προτάσεις, τα βιογραφικά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: