Ο Γιάνης και ο Μπόρις: Βίοι παράλληλοι; Η απερισκεψία φέρνει ενίοτε και καταστροφή…

File Photo: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρώην βουλευτής Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Άρθρο του Simon Nixon δημοσιεύει η εφημερίδα Times του Λονδίνου στο οποίο επισημαίνεται ότι οι αγορές μέχρι τώρα έχουν υιοθετήσει μια στάση απέναντι σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία με τη στάση που είχαν ακολουθήσει με την περίπτωση της Ελλάδας:

  • -Όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης χειριζόταν την απερίσκεπτη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Τότε προέβη σε μια μοιραία λανθασμένη εκτίμηση: πίστευε ότι η απειλή του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε τρομακτική επιμόλυνση στα άλλα κράτη-μέλη και θα του εξασφάλιζε τη λευκή επιταγή που αναζητούσε.

Ωστόσο, οι αγορές δεν τον πίστεψαν ποτέ, δεν υπήρξε επιμόλυνση και η οικονομική ζημία επιβάρυνε σχεδόν εξ` ολοκλήρου στους Έλληνες.

Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit η στερλίνα και οι εγχώριες μετοχές σημείωσαν πτώση γεγονός που αντανακλούσε την παρατεταμένη αβεβαιότητα και την εκτίμηση της αγορά ότι κάθε μορφή Brexit ήταν επιζήμια. Ωστόσο, οι αγορές, μέχρι τώρα, δεν έλαβαν σοβαρά ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση ο Johnson ανέλαβε την εξουσία αποφασισμένος να πείσει τον κόσμο ότι είναι σοβαρός για μη συμφωνία και η αγορά αντέδρασε σύμφωνα με αυτήν τη στάση. Ο κίνδυνος για τον Johnson θα προκύψει αν η αγορά πραγματικά πιστέψει ότι βρίσκεται στα χαρτιά το Brexit δίχως συμφωνία, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει την προοπτική μιας σοβαρής κρίσης της στερλίνας (…).

Ο Johnson πιστεύει σαφώς ότι πρέπει να προβεί σε κάποιες υποσχέσεις για να εξασφαλίσει τη στήριξη των πολιτών για μη συμφωνία, αλλά όσο μεγαλύτερη επιτυχία έχει με τους ψηφοφόρους τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Χρειάστηκε να περάσουν έξι τοξικοί μήνες για την επαναφορά της πραγματικότητας στην ελληνική κυβέρνηση το 2015 και την απομάκρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Johnson μπορεί να αντιμετωπίσει τη δική του αναμέτρηση με την πραγματικότητα.

Τίτλος του κειμένου: Boris Johnson should be careful what he wishes for. It could cost him his job

Όταν η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι “ο Μητσοτάκης ανήκει στη δική μου πολιτική οικογένεια”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: