Όταν η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι “ο Μητσοτάκης ανήκει στη δική μου πολιτική οικογένεια”

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η στροφή της Ελλάδας προς τα δεξιά έχει κάποια θετικά σημεία. Ο Μητσοτάκης είναι γόνος πολιτικών δυναστειών, η Νέα Δημοκρατία ήταν αποτέλεσμα μιας συγχώνευσης συμφερόντων μεταξύ των οικογενειών Μητσοτάκη και Καραμανλή και είναι αξιοσημείωτο ότι ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο ίδιος συγγενής δύο πρώην πρωθυπουργών, αναφέρει ο Richard Pine στην εφημερίδα Irish Times.

Έτσι, πρόκειται για ένα συνασπισμό διαφορετικού είδους που περιλαμβάνει όσους είναι μαθημένοι στην εξουσία. Ως συντηρητικός και πρώην τραπεζίτης, ο Μητσοτάκης δεν εξέπληξε κανέναν όταν ανακοίνωσε φορολογικές αλλαγές ιδιαίτερα για να ωφελήσει τα μεσαία στρώματα, χωρίς μέτρα για να αμβλύνει την ένδεια η οποία πλήττει το 30% των πολιτών.

  • Η άμεση απόφαση να διατηρήσει τη μισθοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο υπουργείο Παιδείας συνιστά ένδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα του Μητσοτάκη. Η άμεση αντικατάσταση του αρχηγού της αστυνομίας και της επιχείρησης ηλεκτρισμού παραπέμπει σε συνηθισμένες πολιτικές τακτικές ενώ οι αποφάσεις για την επιβολή της απαγόρευσης του καπνίσματος, της εφαρμογής του εθνικού κτηματολογίου και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας είναι όλα δεσμεύσεις που έχουμε ξανακούσει και σημαίνουν πολύ λίγα. (…).

Το αν θα μπορέσει να ωθήσει την οικονομία δεν εξαρτάται μόνο από τις σχέσεις του με τους πιστωτές της Ελλάδας (Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. και Γερμανία) αλλά από την αξιοπιστία του ως μεταρρυθμιστής. Όταν μόλις μετά από τρεις μέρες στην εξουσία αναγνώρισε ότι ‘’καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν κατάφερε να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης’’, προέβλεπε την ίδια του την αποτυχία να το πράξει. Τόσο εκείνος όσο και ο προκάτοχός του γνωρίζουν ότι αν δεν υπάρξει μια νέα έννοια αξιοκρατίας, επιχειρηματικότητας και υπευθυνότητας στην ελληνική νοοτροπία, το δημόσιο χρέος και η εξωτερική εποπτεία από τους πιστωτές θα συνεχιστεί για αόριστο χρονικό διάστημα.

  • Όταν η Angela Merkel χαιρέτισε τη νίκη του λέγοντας ‘’ο Μητσοτάκης ανήκει στη δική μου πολιτική οικογένεια’’, μπορούμε να διαβάσουμε ανάμεσα στις γραμμές.
  • Ένα μπόνους των εκλογών ήταν η εξάλειψη από το κοινοβούλιο του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, ένα άλλο ήταν η τοποθέτηση του αξιόπιστου Νίκου Δένδια ως υπουργού Εξωτερικών σε μια χρονική στιγμή που μια εισβολή της Τουρκίας στα ελληνικά ύδατα για έρευνα κοιτασμάτων συνιστά μια πιθανότητα όλο και εντονότερη.

Ωστόσο, η πιο θετική πτυχή της νέας κυβέρνησης είναι η αναγνώριση ότι ο τουρισμό είναι ένα ζωτικό συστατικό στοιχείο της ανάκαμψης της χώρας : η τοποθέτηση του Χάρη Θεοχάρη είναι ειρωνική δεδομένου ότι υπό την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση παραιτήθηκε εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του διότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί τους πόρους για να ολοκληρώσει το έργο του για τη συλλογή φόρων.

Εντούτοις, η πρόθεση του Θεοχάρη να διασφαλίσει περισσότερες ξένες επενδύσεις στον τουρισμό αντιτίθεται στην αναγνώριση εκ μέρους του ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι στοιχείο κλειδί για τη βιωσιμότητα των τουριστικών αξιοθέατων. Όσο περισσότερες υποδομές δημιουργούνται για να εξυπηρέτηση του αυξανόμενου αριθμού τουριστών, τόσο μεγαλύτερη είναι η παρέμβαση στη φυσική ομορφιά και στα αρχαία μνημεία.

  • Περαιτέρω, η πρόθεσή του για συντονισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι ανέφικτη. Ένα σοβαρό μειονέκτημα της κυβερνητικής σύνθεσης του Μητσοτάκη είναι η έλλειψη γυναικών: μόνο δύο στους 22 υπουργούς είναι γυναίκες και η εξήγησή του πως οι γυναίκες είναι απρόθυμες να ασχοληθούν με την πολιτική είναι παράλογη, όταν το 20% των βουλευτών της Ελλάδας ανήκουν στο γυναικείο φύλο και το 25% των ευρωβουλευτών.

Καταδεικνύεται το γεγονός ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα πρέπει να κατακτήσουν ακόμα το σεβασμό και τις ευκαιρίες που επιτάσσουν η ισότητα και η κοινή λογική. Υπάρχει ένα μεγάλο εμπόδιο σε όλες τις υποσχέσεις του Μητσοτάκη: η αντίσταση της δημόσιας διοίκησης στην αλλαγή, λόγω των ιδίων συμφερόντων των γραφειοκρατών που αψηφούν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια.

Τίτλος του κειμένου: Greece’s swing to the right brings some positives

Ο Τραμπ έχει μετατραπεί σε πιόνι στο στρατηγικό παιγνίδι του ψυχρού Πούτιν και του άπιστου Ταγίπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: