Κυριάκος Μητσοτάκης: Απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα η στρατηγική μας για τα ΑμεΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον πρόεδρο της ΕΣΑμΕΑ Γιάννη Bαρδακαστάνη , κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019, στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ατόμων με Αναπηρία, κατά την υποδοχή του προέδρου και εκπροσώπων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο συντονισμός αυτής της στρατηγικής θα γίνεται σε επίπεδο πρωθυπουργικού γραφείου με εποπτεύοντα τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, «έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η στρατηγική θα έχει τα οριζόντια χαρακτηριστικά που απαιτείται».

«Σε συνέχεια των συστηματικών επαφών κατά το παρελθόν, έχω τη μεγάλη χαρά να σας υποδέχομαι και επίσημα στο Μέγαρο Μαξίμου. Επαναλαμβάνω και από τη θέση του πρωθυπουργού ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μου μια εμπεριστατωμένη και συνεκτική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία. Δεδομένου ότι στο μείζον αυτό θέμα έχει οριζόντια χαρακτηριστικά και αφορά αρμοδιότητα πολλών Υπουργείων, η στρατηγική αυτή θα συντονίζεται από το πρωθυπουργικό γραφείο και από εμένα προσωπικά διά του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη», ανέφερε ο Κυριαάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε είπε από την πλευρά του ότι «προσπαθούμε να δουλεύουμε με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο μεταφέροντας και τη γνώση και την εμπειρία που αποκτούμε από την ευρωπαϊκή και διεθνή μας δράση και εμπειρία». Και πρόσθεσε: «Σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε στη Συνομοσπονδία στις 10 Σεπτέμβρη και της εξαιρετικής τοποθέτησης που κάνατε τότε, σας καταθέσαμε στις 15 Ιουλίου την πρότασή μας για ένα 4ετές πρόγραμμα δημόσιων πολιτικών για άτομα με αναπηρία, όπως ακριβώς τα είχαμε συζητήσει. Εξηγούσα μόλις προ ολίγου στον κύριο υπουργό ότι έχουμε μπει στη δεύτερη φάση επεξεργασίας αυτού του προγράμματος, αυτής της πρότασης αναζητώντας τι θα θεωρούσαμε εμείς εμβληματική πολιτική και πρωτοβουλία ανά υπουργείο. Γιατί το σημαντικό είναι να πηγαίνεις σε αυτό που είναι ο πυρήνας για να χτίζεις πάνω σε αυτόν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Και νομίζουμε ότι η χώρα είναι έτοιμη για μια εξαιρετική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στα ζητήματα των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Σε 15 μέρες η χώρα θα εξεταστεί από την Επιτροπή του ΟΗΕ. Ξέρω ότι θα υπάρξει πολύ σημαντική ελληνική αντιπροσωπεία εκεί, θα ηγηθώ εγώ της αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας στη συνάντηση εκεί. Στόχος νομίζω όλων μας είναι, έχοντας κατά νου ότι βεβαίως η χώρα μας πέρασε 10 χρόνια δύσκολα, ότι τώρα μπορεί σε αυτό το νέο ξεκίνημα που κάνει να θέσει και τα θέματα των ατόμων με αναπηρία στο επίκεντρο της πολιτικής».

«Χαίρομαι που θίξατε το χρονικό πλαίσιο της 4ετίας διότι αυτό συμπίπτει και με τον κυβερνητικό ορίζοντα και καταδεικνύει ότι οι πολιτικές αυτές είναι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Εγώ θέλω να σας επαναλάβω την απόλυτη αφοσίωσή μου στην υλοποίηση μιας τολμηρής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία και όπως σας είχα πει και όταν είχαμε βρεθεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας, γνωρίζετε και τα προσωπικά μου βιώματα», απάντησε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας: «Και θεωρώ ότι με κάποιο τρόπο αποτελεί και ένα φόρο τιμής προς ένα πρόσωπο, τη Μαρίκα Μητσοτάκη, η οποία πρώτη με θάρρος τότε και με κόστος έβαλε στο δημόσιο διάλογο τα ζητήματα της αναπηρίας, μιλώντας η ίδια για το πρόβλημά της ίσως σε μια εποχή που η κοινωνία δεν ήταν ακόμη έτοιμη και ώριμη να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά. Όμως τώρα είμαστε και έτοιμοι και ώριμοι και βγαίνοντας πια η χώρα από την κρίση, δεν υπάρχει η δικαιολογία γιατί να μην μπορεί να υλοποιήσει μια τέτοια πολιτική. Οπότε εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί, εγώ ως συνομιλητής σε επίπεδο πρωθυπουργικού γραφείου διά του υπουργού Επικρατείας κυρίου Γεραπετρίτη, ο οποίος θα συντονίζει και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και νομίζω ότι το επόμενο βήμα είναι να μπορούμε να συμφωνήσουμε πια σε ένα κοινό σχέδιο δράσης με ξεκάθαρα μέσα, χρονικά ορόσημα και, κυρίως, μετρήσιμους δείκτες αποτελεσματικότητας».

Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλυσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και τόνισε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο και σε προτάσεις για τη διαμόρφωση των πολιτικών και των νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν ενώ ο κ. Βαρδακαστάνης κατέθεσε τις θέσεις προτάσεις της Συνομοσπονδίας σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων για τα ΑμεΑ.

Ανάμεσα στις προτάσεις που συζητήθηκαν και θα προωθηθούν προς υλοποίηση είναι:

– Η συγκρότηση διαρκούς τεχνικής επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων και της συνομοσπονδίας για θέση και επεξεργασία προτάσεων.

– Η δημιουργία Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας σε επίπεδο πρωθυπουργού, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τα ΑμεΑ και θα εισηγείται ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

– Η άμεση ενσωμάτωση του προστατευτικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα κωδικοποιεί τις διάσπαρτες νομοθετικές διατάξεις και θα εισάγει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας και ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ συμφώνησαν να βρίσκονται σε τακτική επαφή για την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ συζητήθηκαν στη συνάντηση του Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: