Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι κινήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς ενόψει της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί υπό το φως και της συνάντησης Αναστασιάδη-Σπέχαρ και της σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών την Δευτέρα και η σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας για εξέταση της αναπομπής του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, δεσπόζουν στα κύρια θέματα των σημερινών εφημερίδων.

Οι εφημερίδες της Παρασκευής προβάλλουν επίσης το διαγραφόμενο πρόστιμο από την ΕΕ για την μη κατασκευή δικτύων συλλογής λυμάτων και σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, την επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών στο Πισσούρι για εξέταση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τις κατολισθήσεις, τις απειλές ακροδεξιών κατά συγγενών πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την εισβολή και τις εξελίξεις με τη διερεύνηση των αναφορών του Μητροπολίτη Μόρφου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξεσκεπάζει Οζερσάι – Τατάρ» γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης καταγγέλλει τον λεγόμενο πρωθυπουργό και των «υπεξ» των κατεχομένων ότι προσπαθούν επί σκοπού να οδηγήσουν τη συνάντηση των δύο ηγετών σε αποτυχία και ότι δεν θέλουν να υπάρξουν αποτελέσματα γιατί δεν θέλουν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόπειρα δολοφονίας του 48χρονου Παναγιώτη Παναγιώτου στον Ύψωνα. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία κατόπιν οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα η Αστυνομία προχωρά στη διερεύνηση των τοποθετήσεων του Μητροπολίτη Μόρφου περί ομοφυλοφιλίας.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Πάμε για τσουχτερό πρόστιμο για λύματα» γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει με τσουχτερό πρόστιμο δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ αφού δεν εκπλήρωσε εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ για κατασκευή δικτύων συλλογής λυμάτων και σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων. Αλλού γράφει ότι οι αλυσιδωτές αντιδράσεις κατά των τοποθετήσεων του Μητροπολίτη Μόρφου περί ομοφυλοφιλίας ανάγκασαν τον Γενικό Εισαγγελέα να δράσει δίνοντας οδηγίες για διερεύνηση ποινικού αδικήματος. Σε άλλη είδηση γράφει ότι από Δευτέρα αρχίζει η διανομή των φαρμάκων που υπάρχουν στις κρατικές αποθήκες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζονται στην αγορά.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Σίριαλ για γερά νεύρα» και γράφει ότι ταινία με πολλά σενάρια αποδεικνύεται το θέμα με τον νόμο για τις εκποιήσεις και δεν διαβλέπεται ότι σήμερα θα τελειώσει εκτός και αν η Βουλή αποδεχθεί την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που δεν αναμένεται. Αλλού γράφει ότι στο ακουστικό περιμένοντας μήνυμα από τους δύο ηγέτες βρίσκεται ο ΓΓ του ΟΗΕ και αν το μήνυμα είναι θετικό θα αποστείλει την ειδική του απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ για συνέχιση των επαφών με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επικίνδυνο κενό εντοπίζεται στη νομοθεσία για διάθεση ιατρικής κάνναβης, αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί στις ιατρικές ειδικότητες που θα συνταγογραφούν ούτε και στις ποσότητες που θα επιτρέπεται να συνταγογραφούν.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Καταργούν… δικαιώματα δανειοληπτών» γράφει στο κύριο της θέμα ότι παρασκηνιακές κινήσεις και επαφές κυρίως μεταξύ ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ μέχρι και την υστάτη για να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια νομοθεσία για τις εκποιήσεις, που να ικανοποιεί τις τράπεζες και να αφήνει εκτεθειμένους χιλιάδες δανειολήπτες. Αλλού γράφει ότι `δριμύ κατηγορώ` κατά της κυβέρνησης διατυπώνουν Δήμοι της μείζονος Λευκωσίας για την ανευθυνότητα που επιδεικνύει, όπως αναφέρει, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των σκυβάλων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επείγει η συντήρηση μνημείων που καταρρέουν, αφού οι φετινές συνθήκες του χειμώνα και το πέρασμα του χρόνου οδηγούν στην κατάρρευση πολλών εκκλησιών και πολλών αρχαίων μνημείων.

H αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μέχρι το 2020 έτοιμη η μελέτη για το Πισσούρι» γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης επισκέφθηκε το Πισσούρι για να επιθεωρήσει τις ζημιές σε περιουσίες λόγω κατολισθήσεων, ενημερώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν κυβερνητικές αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες περιουσιών, οι οποίες κρίθηκαν επικίνδυνες για διαβίωση. Αλλού αναφέρεται σε νέες προειδοποιήσεις του επικεφαλής της συντεχνίας των κυβερνητικών ιατρών ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια θα αντιμετωπίσουν επικίνδυνες ελλείψεις ειδικών ιατρών, που επιλέγουν τις υψηλότερες απολαβές του ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις οδηγίες που έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας προς την Αστυνομία να διερευνήσει την ύπαρξη τυχόν ποινικού αδικήματος στις αναφορές του Μητροπολίτη Μόρφου για την ομοφυλοφιλία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νάρκη στα θεμέλια της νέας προσπάθειας» γράφει ότι μία εβδομάδα πριν την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, όλα δείχνουν ότι η τ/κ πλευρά με εντολή της Τουρκίας και με τους απαράδεκτους όρους της ναρκοθετεί τις συνομιλίες στοχεύοντας στο «blame game». Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι, ο οποίος χαρακτηρίζει αναχρονιστικό το σύστημα ξένων εγγυήσεων. Δημοσιεύει επίσης συνέντευξη του Κινέζου Πρέσβη στην Κύπρο Χουάνγκ Σινγκγιουάν, ο οποίος κάνει λόγο για νέα φάση στις σχέσεις Κύπρου – Κίνας.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εν να σε σάσουμε εσένα» αναφέρεται στο κύριο της θέμα σε ακροδεξιούς που απειλούν συγγενείς πεσόντων και αναφέρεται σε απειλές που εκτοξεύτηκαν σε μνημόσυνο πεσόντων στην Ευρύχου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θέμα των εκποιήσεων και γράφει ότι απροκάλυπτα εκβιάζουν οι τραπεζίτες που κίνησαν «θεούς και δαίμονες» για να γίνει αποδεκτή από τη Βουλή η αναπομπή των νόμων για τις εκποιήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αύξηση 11 σεντ το λίτρο παρουσίασε η λιανική τιμή της βενζίνας 95 μέσα σε επτά μήνες.

Η επίσης εβδομαδιαία «Το Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο κύριο του θέμα ότι τράπεζες, κυβέρνηση, και Κεντρική Τράπεζα κυνηγούν με εκποιήσεις τα δύο δις των «μικρών» και μένουν ανενόχλητοι οι «καρχαρίες» των 8 δις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σύνοδο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών τη Δευτέρα, λίγες μέρες πριν τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει την επέκταση της εμπλοκής της γαλλικής TOTAL στο νέο χάρτη της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/08/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: