File Photo: Φωτιά στην περιοχή Τσαπάδα ντος Γκιμάρας στο Μάτο Γκρόσο, Βραζιλία. EPA, MATO GROSSO FIREFIGHTERS HANDOUT
Το ενδεχόμενο να στείλει τον στρατό για να καταστείλει τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που καίνε τον Αμαζόνιο εξετάζει -ακόμα- ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος δέχεται ισχυρές διεθνείς πιέσεις τις τελευταίες ημέρες.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος θα μπορούσε να δώσει αυτήν την εντολή υπογράφοντας ένα προεδρικό διάταγμα.
Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, οι φωτιές στον Αμαζόνιο έχουν αναδειχθεί σε “προτεραιότητα”, την παραμονή της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον Μπολσονάρο ότι είπε “ψέματα” όσον αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την προστασία του περιβάλλοντος και αποφάσισε να αντιταχθεί στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur. Η γαλλική προεδρία μάλιστα ανέφερε σήμερα ότι οι διπλωματικοί σύμβουλοι των ηγετών των χωρών μελών της G7 “κινητοποιούνται για να παρουσιάσουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον Αμαζόνιο, που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν” στην αυριανή σύνοδο.
The fires ravaging the Amazon rainforest are not only heartbreaking, they are an international crisis. We stand ready to provide whatever help we can to bring them under control and help protect one of Earth’s greatest wonders.
— Boris Johnson (@BorisJohnson) August 23, 2019
Την ίδια ώρα, στον “πνεύμονα του πλανήτη” καταγράφηκαν 700 νέες πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE). Η υπηρεσία αυτή, ο διευθυντής της οποίας απολύθηκε στις αρχές Αυγούστου επειδή δημοσιοποίησε στοιχεία για την αποψίλωση των δασών που κρίθηκαν ψευδή από τον Μπολσονάρο, έχει καταγράψει 76.720 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι τις 22 Αυγούστου, δηλαδή 85% περισσότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Πάνω από τις μισές (52%) αφορούν την περιοχή του Αμαζονίου.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
“Οι πνεύμονές μας καίγονται”, το σύνθημα για την Αμαζονία: Δραστικά μέτρα ζητά η Φινλανδία