Πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης αψήφισε τον Σαλβίνι και έδεσε στo λιμάνι της Λαμπεντούζα

Το ιστιοφόρο Alex, στο λιμάνι του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα. EPA, ELIO DESIDERIO




Το ιστιοφόρο Alex, που μεταφέρει 41 μετανάστες ανακοίνωσε άρχικά κατευθύνεται προς το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, αψηφώντας έτσι την απόφαση του ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να κλείσει τα λιμάνια για τα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων και τελικά έδεσε με ασφάλεια στο λιμάνι της νήσου.

Έπειτα από δύο ημέρες αναμονής στη θάλασσα και «δεδομένων των αφόρητων συνθηκών υγιεινής στο πλοίο, το Alex κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τελικά έφθασε στην Λαμπεντούζα, το μοναδικό σίγουρο λιμάνι αποβίβασης», έγραψε στο Twitter η ιταλική συλλογικότητα της αριστεράς Mediterranea, που έχει ναυλώσει αυτό το ιστιοφόρο των 18 μέτρων.

Νομοθετικό διάταγμα που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο προβλέπει πρόστιμα μέχρι 50.000 ευρώ σε βάρος του καπετάνιου, του ιδιοκτήτη και του εφοπλιστή ενός σκάφους που εισέρχεται χωρίς άδεια στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις περίμεναν το Alex, το οποίο έχει ναυλώσει η ιταλική συλλογικότητα της αριστεράς Mediterranea, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ιταλική τηλεόραση. Κανένας δεν κατέβηκε από το ιστιοφόρο. Το Alex είχε αρνηθεί προσφορά της Μάλτας να πάει εκεί, καθώς η Mediterranea είχε υπογραμμίσει πως ένα τόσο μακρύ ταξίδι θα ήταν επικίνδυνο για τους επιβαίνοντες.

Την περασμένη εβδομάδα οι ιταλικές αρχές είχαν συλλάβει στη Λαμπεντούζα ένα πλοίο μιας γερμανικής μκο, το Sea-Watch 3, και είχαν συλλάβει την πλοίαρχό του, την Καρόλα Ρακέτε, η οποία είχε ελλιμενισθεί δια της βίας για να αποβιβάσει 40 μετανάστες που είχε διασώσει και οι οποίοι παρέμεναν αποκλεισμένοι μέσα στο πλοίο για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Ιταλίδα δικαστής ακύρωσε την Τρίτη τη σύλληψη της πλοιάρχου με το αιτιολογικό ότι έδρασε για να σώσει ζωές, αλλά σε βάρος της εξακολουθούν να διεξάγονται δύο έρευνες, για αντίσταση σε έναν αξιωματικό και για αρωγή σε παράτυπους μετανάστες.

06/07/2019 18:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ρώμη, Ιταλία

“Φουντώνει” η κόντρα Βρετανίας και Ιράν με πετρελαιοφόρο που ακινητοποιήθηκε στον Κόλπο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: