Ο υπερεκτιμημένος κατοχικός ηγέτης που κατήντησε δουλος των ισλαμιστών της Άγκυρας

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ 

Η πρόσφατη πρόταση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στην ουσία αποτελεί πρόταση του τουρκικού Yπουργείου Eξωτερικών η οποία υποβάλλεται εν ονόματι και με την αξίωση της δικοινοτικότητας.

  • Η πρόταση στο σύνολο κρίνεται ως απαράδεκτη και συνεπώς απορριπτέα. Κακώς παρελήφθη γιατί έδωσε τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να προβάλλει διεθνώς το επιχείρημα, ότι παρά τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πιο έτοιμη για διάλογο απ’ ό,τι η ελληνική πλευρά, με κίνδυνο να εξασφαλίσει διεθνή κατανόηση για τις μονομερείς αξιώσεις της.
  • Ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι ευδιάκριτος. Επιθυμεί να αποκτήσει ρόλο και λόγο επί των γεωστρατηγικών εξελίξεων στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου μετά τη λύση.

Σήμερα, η πρόθεση της τουρκικής πλευράς σε επίπεδο τακτικής είναι ξεκάθαρη.

  • Αφού δημιούργησε μία κρίση προκαλώντας το διεθνές ενδιαφέρον να στραφεί στις διεκδικήσεις της επί του θαλασσίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τώρα προχωρεί και προς την απαίτηση συνομιλιών προκειμένου να μετατρέψει τα τετελεσμένα των διεκδικήσεών της σε δικονοτικές απαιτήσεις, σε περίπτωση αποδοχής ενός διαλόγου αυτή την περίοδο. Επιπλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος να διολισθήσουν οι συζητήσεις αποκλειστικά στο ενεργειακό θέμα με πιθανό αποτέλεσμα τον υποβιβασμό των υπολοίπων πτυχών του προβλήματος.

Το θέμα των ενεργειακών πόρων έχει ήδη συζητηθεί στο παρελθόν σε βαθμό συγκλίσεων (Χριστόφια – Ταλάτ). Συνεπώς, ποιος ο λόγος να επαναληφθεί διάλογος επί του ιδίου θέματος; Αυτό εγείρει υποψίες ότι η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει να αλλάξει το πλαίσιο της σύγκλισης και να εγείρει νέες απαιτήσεις υπό την απειλή των εξελισσομένων προκλήσεων, όπως για παράδειγμα να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο όχι στη βάση της διμερούς συμφωνίας του 2002, αλλά στη βάση των αξιώσεων της Τουρκίας όπως τις παρουσιάζει στους χάρτες που έχει ήδη κυκλοφορήσει δημοσίως.

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, προκαλείται εύλογα το ερώτημα με ποιο νομικό πλαίσιο θα διεξαχθούν συζητήσεις για ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά το θαλάσσιο χώρο;

  • Το ερώτημα αυτό γίνεται πιο έντονο αν λάβουμε υπόψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε στον ΓΓ του ΟΗΕ τις γεωγραφικές συντεταγμένες του βόρειου και βορειοδυτικού ορίου της ΑΟΖ της και έχει κατ’ επανάληψη καλέσει, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση την Τουρκία σε διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το θέμα των εσόδων για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ήδη λυμένο με την ψήφιση νομοθεσίας περί του Ταμείου των Υδρογονανθράκων, το οποίο στο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της δίκαιης και αποτελεσματικής ανάπτυξης των δύο κοινοτήτων μετά τη λύση.

  • Ο στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι αμετακίνητος. Δεν πρέπει να αλλοιωθεί έστω και στο ελάχιστο ο σχεδιασμός, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα εκληφθεί ως κατευνασμός και αδυναμία έναντι των τουρκικών απειλών κάτι που θα ενθαρρύνει την τουρκική πλευρά σε πιο επιθετική πολιτική.

Το θέμα του φυσικού αερίου πρέπει να μείνει εκτός των συζητήσεων αφού δεν αποτελεί μέρος των συγκλίσεων και να προχωρήσουν οι δύο πλευρές στα θέματα ουσίας της διαπραγμάτευσης, όπως αυτό της ασφάλειας.

Συνεπώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση του εντολοδόχου της Άγκυρας, Μουσταφά Ακιντζί, γιατί αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού και την άμεση ανάγκη επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών προς επίλυση του προβλήματος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Όταν η Αϊσέ πήγε …διακοπές: Η Τουρκία εκβιάζει με τον ίδιο τροπο, όπως το ’74, τον Αναστασιάδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: