Κύπρος και Τουρκία κτίζουν Πανεπιστήμια, εμείς τα χαλάμε: Βάζοντας το κεφάλι βαθιά στην άμμο

File Photo: Διαδηλωτής πετά βόμβα μολότοφ κατά τη διάρκεια επεισοδίων με άνδρες των ΜΑΤ, μετά το τέλος της πορείας της 44ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, στην Αθήνα. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Η συνήθης ανόητη συζήτηση η οποία κρατά εγκλωβισμένο σε ιδεοληψίες και οπισθοδρομικές συντηρητικές αντιλήψεις το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα τουλάχιστον στην Τριτοβάθμια Πανεπιστημιακή και Τεχνολογική εκπαίδευση, άρχισε και πάλι.

Τα γνωστά ιδεολογήματα μπαίνουν απέναντι στα αιτηματα της κοινωνίας και των καιρών, για σύγχρονα ανοικτά  πανεπιστήμια, όχι καταφύγιο των κάθε λογής μαφιών, ουτε παραδομένα στις καθηγητικές κλίκες, αλλά αξιολογούμενα, με σύγχρονα προγράμματα σπουδών, με ξενόγλωσσα τμήματα σπουδών που θα προσελκύσουν σπουδαστές και φοιτητές από το εξωτερικό και ιδιωτικά επίσης ιδρύματα που θα προφέρουν υψηλού επιπέδου γνώση και κατάρτιση.

Είναι η Ελλάδα η οποία θεωρεί βαριά βιομηχανία της τον τουρισμό ,τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ναυτιλία, τα οργανικά προϊόντα και δεν έχει μια σοβαρή αξιόπιστη και διεθνούς κύρους Σχολή Τουριστικών επαγγελμάτων, δεν υπάρχει σοβαρή σχολή για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, για τον τομέα των υδρογονανθράκων, για την Εμπορική  Ναυτιλία, για το Περιβάλλον, για την οινοποιία και την μελισσοκομία και ο κατάλογος είναι μακρύς.

  • Στην Ελλάδα με την χώρα να είναι ένα ζωντανό Μουσείο, δεν υπάρχει ξενόγλωσσο τμήμα Φιλοσοφικών, Αρχαιολογικών και Κοινωνικών Σπουδών, που θα μπορούσε να προσελκύει φοιτητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές ολο τον χρόνο και σε πολλά σημεία της χώρας, αναζωογονώντας και τις τοπικές οικονομίες…

Οσο για τα Ιδιωτικά ΑΕΙ, και τις αντιρρήσεις που ακούγονται, ας υπολογισθεί με πόσα δισεκατομμύρια έχουν χρηματοδοτήσει οι ελληνικές οικογένειες από το υστέρημα τους τα τελευταία 40 χρόνια  κάθε ιταλική πόλη που είχε έστω και ένα μικρό  Πανεπιστήμιο, την Βουλγαρία, την Ρουμανία που κατέφευγαν για σπουδές  τα ελληνόπουλα που αποτύγχαναν στις εισαγωγικές εξετάσεις  ….

Γιατι στην Ελλάδα προείχε η «Δωρεάν Παιδεία»…

Για την συζήτηση η οποία ανοίγει ξανά, με αφορμή τις τομές που εξαγγέλλει και ελπίζουμε να μην μείνουν εξαγγελίες η νεα κυβέρνηση, δεν χρειαζεται να ειπωθούν πολλά, αρκεί η παραθεση τριών ειδήσεων των τελευταίων ημερών:

  • -Συνάλλαγμα θα αρχίσει να ξαναέρχεται στην Κύπρο με τις εγγραφές των ξένων φοιτητών από 80 χώρες και άνω στα 5 ιδιωτικά πανεπιστήμια. Από την εκπαίδευση προέρχεται, πλέον, σχεδόν το 2,5% του ΑΕΠ της Κύπρου και επηρεάζει έναν μεγάλο κύκλο επαγγελμάτων και υπηρεσιών.

Οι γραμματείες των ιδιωτικών και δημοσίου Πανεπιστημίου δουλεύουν στο φουλ, για να δίνουν πληροφορίες και να προχωρούν στις εγγραφές των νέων φοιτητών, αυξάνεται η ζήτηση για καθηγητές, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, η ζήτηση για διαμερίσματα προς ενοικίαση και η κατανάλωση. Από έρευνα που είχε γίνει πέρυσι η συμβολή της ανώτερης εκπαίδευσης στην οικονομία φθάνει μέχρι το €1 δισ.

Η ανώτερη εκπαίδευση απασχολεί περίπου 9.500 εργαζόμενους στον τομέα αυτό και σε άλλες υποστηρικτικές βιομηχανίες. Υπολογίζεται ότι, μέχρι το 2023, εάν τα υφιστάμενα επίπεδα της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο διατηρηθούν και υποστηριχθούν από περαιτέρω εφικτή ανάπτυξη στην εισδοχή διεθνών φοιτητών και στις δαπάνες για έρευνα, τότε η οικονομική συνεισφορά του τομέα της ΑΕ θα αυξηθεί κατά €400 εκατ. περίπου. (εφ. Φιλελεύθερος Κυπρου).

  • -Ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού  της Κυπρου αναφέρει ότι «από το σύνολο των 51.086 φοιτητών οι 23.872 είναι Κύπριοι πολίτες, δηλαδή ποσοστό 47%, 17.959 είναι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή ποσοστό 35% ενώ 9.255 είναι φοιτητές πολίτες τρίτων χωρών, δηλαδή ποσοστό 18%.(εφ. Φιλελεύθερος Κυπρου).
  • -Η Τουρκία στοχεύει να αυξήσει τον αριθμό των ξένων σπουδαστών που φοιτούν στην χώρα και να φθάσει τον αριθμό των 200.000 μεχρι το 2023, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ταγιπ Ερντογαν  μιλώντας στην τελετή Αποφοίτησης  των Τούρκων του Εξωτερικού και Συγγενών Κοινοτήτων  (ΥΤΒ).

Η Τουρκία  φιλοξενεί ηδη 150.000 ξένους φοιτητές τους οποίους όπως είπε ο Ερντογαν η Τουρκία τους βλέπει σαν «επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Τουρκίας όταν αυτοί  επιστρέψουν στις χώρες τους».

Έχοντας αναπτύξει  τα τελευταία χρόνια ένα αρκετά υψηλού επιπέδου  δίκτυο και ιδιωτικών πανεπιστημίων η Τουρκία γίνεται σταδιακά ελκυστικός προορισμός για σπουδές απευθυνόμενη όχι μονο σε σπουδαστές από την Δύση που αναζητούν εξειδικευμένες σπουδές που συνδέονται με την Ιστορια, αλλά και από την Κεντρική Ασία, την Μέση  Ανατολή και την Αφρική, ενώ  ξοδεύει μεγάλα ποσά για υποτροφίες δημιουργώντας ετσι μια φιλική προς την Τουρκία γενιά επιστημόνων και πολιτικών που μελλοντικά θα ασκούν επιρροή στις χώρες τους και θα διατηρούν ετσι τους δεσμούς με την Τουρκία.

Και για όποιον δεν κατάλαβε: ακούω καθημερινά την διαφήμιση για την συνάντηση που διοργανώνεται στο Χίλτον για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, οπου αφού ενημερωθείτε θα μπορείτε να κάνετε επι τόπου την  προεγγραφή του παιδιού σας.. Και αν κρίνω από τα στοιχεία  μάλλον λιγότερο θα σας στοιχίσει και μεγαλύτερη αξία θα έχει το πτυχίο, από το να περάσει το παιδι σας 4 χρόνια της  ζωής του στην σχολή Εργοθεραπείας Πτολεμαΐδας ή Σχεδίασης στο Κιλκίς ή της Τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων στο Ληξούρι…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Τα πρωτα δείγματα γραφής: Η μεγάλη ευκαιρία για τον Κυριάκο και η αυτοπαγίδευση του Αλέξη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: