Τα πρωτα δείγματα γραφής: Η μεγάλη ευκαιρία για τον Κυριάκο και η αυτοπαγίδευση του Αλέξη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία στο κέντρο της Αθήνας. Photo via Twitter, @kmitsotakis




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Μηδένα προ του τέλους μακάριζε, αλλά πάντως, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Οι πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης σε τίποτε δεν θυμίζουν τις πρώτες ημέρες εκείνης της κυβέρνησης του Γενάρη του 2015.

Εκείνο το μπουλούκι της αυταπάτης  και του χύμα αυτοσχεδιασμού, των εχθρών της αξιοσύνης, του επαγγελματισμού και της γνώσης. Όταν ψαχνόντουσαν επί μήνες σαν τα νεογέννητα κουτάβια πριν οδηγήσουν την χώρα, με τα χίλια στον τοίχο.

Η εικόνα και όχι μόνο σε επίπεδο αισθητικής  είναι εντελώς διαφορετική..

  • Μια κυβέρνηση μεγάλη μεν με άλλη δομή ,άλλο οργανόγραμμα, άλλους μηχανισμούς, που έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι έχει προτεραιότητες και πάντως ήταν προετοιμασμένη γι’ αυτό που οι περισσότεροι θεωρούσαμε μάλλον απίθανο. Την αυτοδυναμία .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι δεν θα έχει κανένα απολύτως άλλοθι ,καθώς η αυτοδυναμία που του έδωσαν οι πολίτες τον καθιστούν απολύτως υπεύθυνο για το τι θα συμβεί, για το εάν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα που παρουσίασε στον ελληνικό λαό και έτυχε της έγκρισης του με μεγάλη για τα δεδομένα της εποχής πλειοψηφία.

  • Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι γενικώς θετικά, χωρίς να λείπουν  και τα στραβοπατήματα. Γιατί η Μόρια ξαφνικά,  δεν μπορεί να έγινε ανεκτός τόπος διαβίωσης  των μεταναστών, ούτε όλοι συμφωνούν με την αντίληψη μεταφοράς της ευθύνης για τα Σωφρονιστικά ιδρύματα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όμως ακούσαμε την κ. Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας, αυτό που υπέφερε με ηγεσίες Φίλη, Μπαλτά, Γαβρόγλου και αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος που μιλά την γλώσσα της λογικής. Που μιλά για τα αυτονόητα της Παιδείας και όχι για τις ιδεοληψίες, του κάθε περιθωριακού  υποτιθέμενου αριστερού, που απλώς καταστρέφουν το  μέλλον των παιδιών των πολλών..

  • Όταν βλέπεις  στην φυσική καταστροφή , η πολιτική ηγεσία να μην κρύβεται με στημένα σόου αλλά να είναι παρούσα και να φροντίζει στο να μετριασθούν οι πληγές..
  • Η Μάνδρα και το Μάτι είναι  κορυφαία δείγματα γραφής που έδωσε η προηγουμένη κυβέρνηση, όπου η διαχείριση της καταστροφής είχε μοναδικό σκοπό και κίνητρο το να βγουν ατσαλάκωτοι, η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με τους σκηνοθέτες να τους κρύβουν από το πρώτο πλάνο που όφειλαν να είναι  παρόντες.

Πιθανόν όλα μέχρι τον Σεπτέμβρη να αρχίσουν να ξεφουσκώνουν. Όμως προς το παρόν υπάρχει δείγμα γραφής.

Ακόμη είναι  νωρίς όμως και για ισοπεδωτική κριτική. Η κριτική περί κυβέρνησης τεχνοκρατών είναι  ανόητη. Ούτε η παρουσία μόνο πολιτικών ούτε μόνο τεχνοκρατών είναι  εγγύηση για να επιτύχει μια κυβέρνηση. Το σωστό κοκτέιλ, το σωστό μείγμα είναι που φέρνει αποτέλεσμα, και από αυτό θα κριθεί ο κ. Μητσοτάκης.

  • Αντιπολιτευτικό δείγμα γραφής έδωσε όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έκρινε ότι η τέταρτη Νομική Σχολή στην  Πάτρα ακυρώθηκε επειδή βγήκε πρώτος σε ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα και ο ίδιος είπε  με αυτάρεσκο τόνο ότι δεν θα εκμεταλλευθεί πολιτικά τον ανεμοστρόβιλο στην Χαλκιδική μόλις δυο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης .
  • Δυστυχώς με αυτές τις λογικές  ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε λάθος μονοπάτια: σαν να παραδέχεται ότι  το κάθε χωριό και Σχολή κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο γίνεται με κριτήριο ψηφοθηρικό.  Η πιο ακραία λαϊκίστικη πελατειακή αντίληψη. Που χαϊδεύει τις τοπικές κοινωνίες με αυταπάτες επίπλαστης «ανάπτυξης» .

Φτιάχνει στρατό αδιάφορων «καθηγητών» «διδασκόντων» διοικητικών και εγκλωβίζει χιλιάδες ελληνικές οικογένειες να πληρώνουν ένα δυσβάσταχτο κόστος για σπουδές  σε μια σχολή που προσφέρει άχρηστα πτυχία .

Και το δεύτερο: θα έπρεπε όλοι οι υπεύθυνοι και εμπλεκόμενοι του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων ή με την ψηφιακή πολιτική να είχαν ανοίξει λαγούμι να κρυφτούν. Όταν χρειάστηκε την περασμένη εβδομάδα μόλις μια ημέρα για να αρχίσουν οι δοκιμές ενεργοποίησης  της τηλεφωνικής γραμμής 112  κάτι που δεν είχε γίνει έναν ολόκληρο χρόνο μετά την Μάνδρα και το Μάτι…

  • Και  είχαν το θράσος να μιλήσουν κιόλας. Και το χειρότερο είναι  ότι δεν ήταν θέμα συμφερόντων  ούτε το θέμα ήταν ιδεολογικό. Απλώς δεν νοιάστηκε κανείς. Κανείς δεν αισθάνθηκε τύψεις για το ότι αν η γραμμή  λειτουργούσε πέρυσι στο Μάτι, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί  συνάνθρωποι μας.

Ακόμη είμαστε στην αρχή ενός  μαραθωνίου.

Όμως τα δείγματα γραφής δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας  όλο και πιο δύσκολα θα μπορέσει με αυτές τις ιδέες, να μετατρέψει το 31,5% σε Παράταξη σύγχρονη και προοδευτική. Και τελικά όταν υπερασπίζεσαι την ακινησία, τα επιδόματα, τον κρατισμό, το να μην αλλάξει τίποτα, αυτό είναι Συντήρηση.

  • Και έτσι παραδίδεται, όπως έγινε στις τελευταίες δυο εκλογές ο ρόλος του  μεταρρυθμιστή και εκσυγχρονιστή στο κόμμα εκείνο που είχε την σφραγίδα του συντηρητικού, αλλά θέλει ή τουλάχιστον υπόσχεται να αλλάξει πολλά .
  • Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να  κερδίσει το στοίχημα, καθώς παρέλαβε την χώρα σε μια κατάσταση, που και μόνο το ύφος άσκησης διακυβέρνησης να αλλάξει και δυο τρία απλά μικρά πράγματα να υλοποιηθούν, θα εκληφθούν  από την κοινωνία ως μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Τότε θα αντιστραφούν οι ρόλοι και  θα είναι αυτός που θα συγκροτήσει μια μεγάλη Παράταξη, με πρώτους εκείνους που θα δουν ότι η ζωή τους (και η ψήφος τους) αξίζει περισσότερο από ένα επίδομα. Και από εκείνους που θα βλέπουν ότι άξιζε τον κόπο, η ψήφος που έδωσαν στις 7 Ιουλίου χωρίς να τον πιστεύουν, χωρίς να δίνουν βάση στις δεσμεύσεις του .

Και τον ψήφισαν απλώς για να φύγει το μπουλούκι..

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Τα σχέδια της Τουρκίας για να “σκοτώσει” το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: