Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η τοποθέτηση της Ρωσίας για το Κυπριακό μετά την έγκριση του ψηφίσματος για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό σε σχέση με τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, η μείωση των τιμών της αξίας των ακινήτων του Ταμείου Αλληλεγγύης, η υπογραφή του σχεδίου Εστία και τα κριτήρια του και ντοκιμαντέρ που εξετάζει την διασύνδεση χρήσης απαγορευμένων ουσιών από ποδοσφαιριστές με καρδιακά προβλήματα είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν οι εφημερίδες το Σάββατο.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Ναρκοθετεί τη λύση» γράφει ότι μπορεί η Ρωσία να στήριξε στο ΣΑ το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όμως ο αναπληρωτής Αντιπρόσωπος της Ντμίτρι Πολιάνσκι έστειλε άκρως ανησυχητικά μηνύματα για τον τρόπο που η χώρα του αντικρίζει το Κυπριακό αφήνοντας να νοηθεί πως η χώρα του εκμεταλλευόμενη τη θέση της ως μόνιμο μέλος του ΣΑ δεν θα διστάσει να τινάξει κάθε τέτοια προσπάθεια στον αέρα, αν δεν ικανοποιούνται κάποιες δικές της απόψεις. Αλλού γράφει ότι Κυβέρνηση, τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων υπέγραψαν χθες μνημόνια συναντίληψης για την εφαρμογή του Σχεδίου «Εστία». Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η «Α» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε τελικά να μην ζητήσει την παραμονή του Χρήστου Στυλιανίδη στην θέση του Κύπριου Ευρωπαίου Επίτροπου και να προτείνει τη Στέλλα Κυριακίδου.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «“Κουρεύτηκε” κατά 37% η προίκα των κουρεμένων» γράφει ότι η αξία των 14 τεμαχίων γης με τα οποία το κράτος προικοδότησε όσους επλήγησαν από το bail-in των τραπεζών το 2013 έχει μειωθεί κατά 36%-37% με βάση τη νέα γενική εκτίμηση του Κτηματολογίου και υπολογίζεται τώρα στα €75 εκατ. από το €118 που υπολογιζόταν. Αλλού γράφει ότι δεν αποκλείει ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ τη συνεργασία ρωσικών εταιρειών στις έρευνες που διεξάγει παράνομα γύρω από την Κύπρο η Τουρκία. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένει από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί να αναλάβουν το πολιτικό ρίσκο και να εμπλακούν ουσιαστικά σε μια διαπραγμάτευση και ότι ο Αμερικανός αντιπρόσωπος ζήτησε οι ηγέτες να οπλιστούν με θάρρος και αποφασιστικότητα ενόψει της συνέχειας.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ναρκοθετούν την προσπάθεια» γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Λευκωσία διατηρεί επιφυλάξεις ως προς τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς σ’ ό,τι αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, οι οποίες ενισχύονται από συγκεκριμένες ενέργειες το κατοχικού καθεστώτος, κυρίως στο θέμα της Αμμοχώστου με πρωταγωνιστή τον Κουντρέτ Οζερσάι. Αλλού γράφει ότι μια σημαντική όαση δροσιάς όπου βρίσκουν ανακούφιση πολλοί ηλικιωμένοι είναι το Πολυδύναμο Κέντρο που λειτουργεί ο Δήμος Λευκωσίας στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι με αλλοδαπές που έρχονται στην Κύπρο ως τουρίστριες γέμισαν τις τελευταίες ημέρες οι μπιραρίες με την Αστυνομία να ανησυχεί ότι δεν πρόκειται απλώς για πελάτισσες.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Έναρξη Εστία για στήριξη των τραπεζών» γράφει ότι το σχέδιο Εστία που τίθεται σε εφαρμογή αφήνει εκτός αυτούς που θα κριθούν από τις τράπεζες ως μη βιώσιμοι. Αλλού γράφει ότι έρχεται νέο κυκλοφοριακό έμφραγμα στους δρόμους της πρωτεύουσας και ότι μετά τα οδικά έργα στην Πλατεία Ελευθερίας και στην Ομήρου, μετά το εργοτάξιο στην Καλλιπόλεως και τα έργα της πρώτης φάσης στο εμπορικό τρίγωνο Μακαρίου – Στασικράτους και Ευαγόρου κατακυρώθηκε και η προσφορά για τη δεύτερη φάση του έργου ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου στην εταιρεία Cybargo – A. Panayides έναντι περίπου €12 εκατ. και αυτό σημαίνει ότι θα κλείσει για 26 τουλάχιστον μήνες η κεντρική λεωφόρος Μακαρίου. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι το αρχαίο μνημείο της ελληνιστικής περιόδου θα γίνει η πίσω αυλή για το πολυτελές ξενοδοχείο και τους δύο πύργους που κτίζει ο Αρχιεπίσκοπος.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ρίχνει φως στην αλήθεια» και γράφει ότι ο ΠΑΣΠ δήλωσε την Παρασκευή ότι ένα ντοκιμαντέρ από γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό για την υπόθεση δύο ποδοσφαιριστών που εμφάνισαν καρδιακά προβλήματα αφότου τους είχαν δοθεί για χρήση απαγορευμένες ουσίες ρίχνει φως στην αλήθεια. Αλλού γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου ανανέωσε το διάταγμα κράτησης για επτά από τους δώδεκα αρχικά Ισραηλινούς ύποπτους οι οποίοι τελούν υπό σύλληψη σχετικά με υπόθεση ισχυριζόμενου βιασμού 19χρονης Βρετανίδας στην Αγία Νάπα για ακόμη έξι μέρες. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι 62χρονος άνδρας στα κατεχόμενα που είχε διαγνωστεί ότι υπέφερε από τον ιό του Δυτικού Νείλου απεβίωσε και ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να συγκληθεί δικοινοτική συνάντηση και να συζητηθεί το ζήτημα, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ιατρικών Υπηρεσιών.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/07/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: