Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η ολοκλήρωση των διαδικασιών και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της ανάθεσης του τεμαχίου 7 στις Total-Eni και της συμμετοχής της Total στα δικαιώματα των τεμαχίων 2, 3, 8, 9 με την Eni, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Φυλακισμένα Μνήματα, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ καθώς και τα μηνύματα που έστειλε, οι αντιδράσεις από τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου για την ομοφυλοφιλία, το Σχέδιο Εστία και η υπόθεση του ψευδή ισχυρισμού 19χρονης Αγγλίδας για ομαδικό βιασμό της, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Γαλλοϊταλική ομπρέλα» γράφει ότι καθαρά πολιτική είναι η κίνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει την εμπλοκή του γαλλικού κολοσσού Total στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού οι Γάλλοι όχι μόνο είναι εκείνοι που παρά τις τουρκικές προκλήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και επιθυμία να εμπλακούν και σε άλλα τεμάχια, από εκείνα στα οποία ήταν αρχικώς αδειοδοτημένοι αλλά και έχουν επιδείξει την πιο σθεναρή αποφασιστικότητα να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους. Αλλού γράφει για μήνυμα Κ. Μητσοτάκη με νόημα από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, ότι «καμιά παραβατική συμπεριφορά, δεν θα μείνει αναπάντητη». Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΕΒΚΑΦ έξι μήνες με ένα χρόνο θα διαρκέσουν οι εργασίες καταγραφής των περιουσιών στα Βαρώσια.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Χρόνος για Κυπριακό χωρίς νέες γεωτρήσεις» γράφει ότι οι κρίσιμες διεργασίες των επόμενων εβδομάδων και μηνών για δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με εμπλοκή και του γ.γ. του ΟΗΕ, προφανώς διευκολύνονται από το γεγονός ότι δεν προγραμματίζεται για το υπόλοιπο του 2019, ενδεχομένως και για τους 1-2 μήνες του 2020, κάποια γεώτρηση στα αδειοδοτημένα τεμάχια. Αλλού γράφει ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη άφησε πίσω της μια αίσθηση επιφυλακτικότητας και αβεβαιότητας σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «Πυρ ομαδόν για δηλώσεις ΄Αγίου΄ Μόρφου» ενώ σε τοποθέτηση της η Επίτροπος Διοικήσεως μιλά για ρατσιστικό λόγο που υποδαυλίζει βίαιες συμπεριφορές.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Γαλλοϊταλικό τόξο στην ΑΟΖ» γράφει ότι τον πολλαπλασιασμό των γεωπολιτικών ενεργειακών και τεχνο-οικονομικών συμφερόντων της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο και την ενίσχυση και ισχυρή εδραίωση της γαλλοϊταλικής συμμαχίας των κολοσσών Total-Eni έφερε η ολοκλήρωση των διαδικασιών και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της ανάθεσης του τεμαχίου 7 στις Total-Eni και της συμμετοχής της Total στα δικαιώματα των τεμαχίων 2, 3, 8, 9 με την Eni. Αλλού αναφέρεται στις επισκέψεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Φυλακισμένα Μνήματα, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Σε άλλο θέμα γράφει για «αποζημιώσεις 120.000 ευρώ για δυστύχημα».

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ένας στου τρεις για το ΄Εστία΄ θα απορρίπτεται» γράφει ότι η αρχική εκτίμηση του Υπ. Οικονομικών ήταν ότι «δύναται να αναδιαρθρωθούν και να συμμετέχουν στο Σχέδιο Εστία δάνεια που παρουσίαζαν υπόλοιπο στις 30/9/2017 συνολικού ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ και αφορούν μέχρι 15.000 δανειολήπτες». Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας, εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μεν 15.000 αιτήσεις αλλά «οι επιλέξιμες δεν αναμένεται να είναι πέραν των 10.000». Αλλού γράφει ότι προσφεύγουν στο δικαστήριο κατά των πύργων στη Λεμεσό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εννέα γεωτρήσεις τους επόμενους 24 μήνες κι αδειοδοτήσεις της κοινοπραξίας Total-Eni, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Ο Μητροπολίτης πρέπει να αποσύρει τις μομφές του για την ομοφυλοφιλία» αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα λεγόμενα του Μητροπολίτη Μόρφου για την ομοφυλοφιλία. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με τον δικηγόρο της 19χρονης Αγγλίδας που φέρεται να έκανε ψευδή ισχυρισμό για ομαδικό βιασμό της, η κυκλοφορία του βίντεο του περιστατικού είναι πιο σοβαρό από την κατηγορία της εναντίον των 12 Ισραηλινών.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Διεργασίες για το μη χείρον στις εκποιήσεις» γράφει ότι πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ κομμάτων και Κεντρικής Τράπεζας για τη διαφοροποίηση του νόμου των εκποιήσεων. Αλλού αναφέρεται σε «σύγχρονη ριβιέρα στη Σ. Αραβία με κόστος 500 δισ. δολ.». Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ελλάδα προσελκύει και πάλι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ. Το 47% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κατάσταση βελτιώθηκε και το 76% ότι θα βελτιωθεί περαιτέρω την επόμενη τριετία. Σε ποσοστό 30% δήλωσαν θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις. Ωστόσο, η πλειονότητα έχει επιφυλάξεις.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 31/07/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: