Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Τίτλοι των εφημερίδων της Κύπρου. Φωτοραφία ΚΥΠΕ




Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, το τελικό σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της ΟΥΦΙΚΥΠ, η επίσκεψη χθες εμπειρογνωμόνων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου συνοδεία του Κουντρέτ Οζερσάι, η πλήρωση της θέσης δημάρχου Αμμοχώστου μετά τον θάνατο Αλέξη Γαλανού και οι νέες εκτιμήσεις ακινήτων, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ψήφισμα καταπέλτης» γράφει ότι για πρώτη φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας εμπλέκεται άμεσα στις συζητήσεις για το Κυπριακό, παίρνει σαφή θέση, υποδεικνύει με καθαρότητα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και χαράζει τον επίσημο οδηγό του κυπριακού μέχρι την ερχόμενη συζήτηση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΦΙΚΥΠ. Αλλού γράφει ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι βρέθηκε χθες ξανά στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, συνοδεύοντας αυτή την φορά, όπως ανέφερε, την ομάδα καταγραφής, η οποία έκανε την πρώτη της επιθεώρηση, όπως είπε. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατ΄ αρχήν απόφαση για καταψήφιση των αναπομπών από το ΔΗΚΟ.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Καταγράφουν Βαρώσια και γράφουν… το ΣΑ» γράφει ότι τη μέρα που εγκρίθηκε η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προγραμμάτισε η «κυβέρνηση» Τατάρ-Οζερσάι την είσοδο εμπειρογνωμόνων στη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Με την συνοδεία του Κουντρέτ Οζερσάι οι εμπειρογνώμονες εισήλθαν λίγο μετά το μεσημέρι στο Βαρώσι και έπιασαν δουλειά. Αλλού γράφει ότι θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στον ΔΗΣΥ η φερόμενη εισήγηση του ΑΚΕΛ για ανάδειξη του Μάρκου Τράγκολα ως δημάρχου Αμμοχώστου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «ζήτησε έρευνα ο ΥΠΕΣ για τα ακίνητα» και πως «η μείωση των αξιών δεν φέρνει μείωση τελών ακινήτων».

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Βαρόμετρο η 9η Αυγούστου» γράφει ότι η άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου αποτελεί βαρόμετρο για τη μετέπειτα πορεία του Κυπριακού και κυρίως την προοπτική μιας συνάντησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού γράφει ότι νέα παρατράγουδα είχαμε χθες στην παραλία της Αργάκας με τον κοινοτάρχη και την ομάδα του να παρεμποδίζουν το πρόγραμμα προστασίας των χελώνων, αποτρέποντας τους διεθνείς εμπειρογνώμονες να τοποθετήσουν κλουβιά για προστασία των αυγών από τις αλεπούδες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «οι ψηλές προσφορές ακύρωσαν τη νέα Βουλή» και πως «η χαμηλότερη προσφορά είναι κατά 30 εκ. ευρώ ψηλότερη από το εκτιμημένο κόστος των 82 εκ. ευρώ».

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Στενεύουν τα περιθώρια στο Κυπριακό» γράφει ότι σαφές μήνυμα αναφορικά με τη βάση λύσης του Κυπριακού στέλνει το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή δεν είναι άλλη από τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα. Αλλού γράφει ότι ολομέτωπη ήταν η σύγκρουση των οργανωμένων και μη πολιτών της Λεμεσού με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο στην διάρκεια της «δημόσιας διαβούλευσης» που συγκλήθηκε με αντικείμενο τον τρόπο αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας στον Εναέριο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τρύπα εκατομμυρίων ευρώ έχουν ανοίξει στους δήμους και τα Συμβούλια Αποχετεύσεων οι νέες εκτιμήσεις ακινήτων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Οι εμπειρογνώμονες του Οζερσάι ΄επιθεωρούν΄ τα Βαρώσια, αναφέρεται στην επίσκεψη χθες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου εμπειρογνωμόνων με την συνοδεία του Κουντρέτ Οζερσάι. Αλλού αναφέρεται στην κηδεία δύο ακόμη θυμάτων του Νίκου Μεταξά, της Mary Rose Tiburcio και Maricar Valdez Arquila. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε η εκστρατεία «Φέρσου αντρίκια».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Όλοι στους δρόμους», γράφει ότι «συμμετέχουμε και στηρίζουμε την κινητοποίηση ενάντια στις εκποιήσεις, το ξεπούλημα των σπιτιών και των περιουσιών των λαϊκών στρωμάτων» και «όλοι στη διαδήλωση έξω από τη Βουλή! Δευτέρα, 29/7/2019, ώρα 10.30 π.μ.». Αλλού αναφέρεται στην συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου γράφοντας ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν άτυπα για να συζητήσουν την ατζέντα μιας επικείμενης πολυμερούς διάσκεψης για την Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην παρεμπόδιση Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων από τον κοινοτάρχη Αργάκας κι άλλα άτομα της ευρύτερης περιοχής για την προστασία των χελώνων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον τίτλο «Συρόμεθα σε διαπραγματεύσεις με το φυσικό αέριο στην ατζέντα» γράφει ότι οι εξελίξεις στο κυπριακό οδηγούν στην πλήρη ικανοποίηση της τουρκικής αξίωσης και στην υλοποίηση της τουρκικής στρατηγικής να ενταχθεί το θέμα του φυσικού αερίου, στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι «΄διαφεύγει΄ στον ΟΗΕ ότι η Τουρκία παρανομεί στην κυπριακή ΑΟΖ και παραβιάζει τη νεκρή ζώνη». Σε άλλο θέμα γράφει ότι 1206 ιατροί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στο ΓεΣΥ.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/07/2019

Άλλη μια ημέρα πρώτο σε τηλεθέαση το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA: Δεύτερος ο ΣΚΑΙ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: