Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Κυπριακές εφημερίδες. Φωτογραφία ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

FILE PHOTO: Κυπριακές εφημερίδες. Φωτογραφία ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ




Οι πληροφορίες για νέα κινητικότητα στο Κυπριακό με τη συνάντηση των ηγετών, την εμπλοκή του ΟΗΕ και διεθνών παικτών, το θέμα του ανοίγματος του Βαρωσίου και το ιστορικό μετά την επιστολή Ντενκτάς τον Απρίλιο του 2003, οι εκποιήσεις κατοικιών οι οποίες προγραμματίζονται από τις τράπεζες, η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη στο Εθνικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2018 για αρμοδιότητα της Κεντρικής Κυβέρνησης στα θέματα φυσικού αερίου μετά τη λύση και η τεχνολογία του blockchain που σπεύδει η Κύπρος να υλοποιήσει, είναι τα θέματα που προβάλλονται στους κύριους τίτλους των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξαναπιάνει δουλειά» γράφει ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ παραμένει στο «παιχνίδι» και ξαναέρχεται αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ αναφέρει ότι είναι σημαντική η συνάντηση των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου, αλλά πιο κρίσιμο και καθοριστικό θα είναι το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την κοινή συνάντηση της Ν. Υόρκης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Βουλή αποφασίζει τη Δευτέρα για τις αναπομπές του Προέδρου των νομοθεσιών για τις εκποιήσεις με διαβουλεύσεις να γίνονται μέχρι και την υστάτη. Αλλού προβάλλει άρθρο του Αλέκου Μαρκίδη ο οποίος αναφέρεται σε μια «άγνωστη αλληλογραφία» σε σχέση με την Αμμόχωστο ύστερα από επιστολή του Ραούφ Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο τον Απρίλιο του 2003.

Ο «Πολίτης» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Και το 2003 έφαγε πόρτα…το Βαρώσι”, γράφει ότι δεν είναι μόνο το 1978 και το 2004 που χάθηκαν ευκαιρίες για την Αμμόχωστο αλλά και το 2003 όταν ο Ντενκτάς πρόσφερε στις 2 Απριλίου το Βαρώσι στον Τάσσο ζητώντας ανταλλάγματα. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη του Τομάζου Τσιελεπή στην εφημερίδα, ο οποίος καλεί τον Πρόεδρο να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στον Τσαβούσογλου. Αλλού γράφει ότι οι Μητροπολίτες Κύκκου, Λεμεσού και Ταμασού ανέλαβαν να σταθούν απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, μπαίνοντας σε ένα παιχνίδι διεθνών γεωπολιτικών διαφορών.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Άψε-σβήσε η νέα διαδικασία», γράφει ότι ένα πλαίσιο με συγκεκριμένα βήματα στο Κυπριακό αλλά και με καταληκτική ημερομηνία, διαμορφώνουν Ηνωμένα Έθνη και βασικοί διεθνείς παίκτες, με χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και φόντο το αέριο και τις ψευδοεκλογές, ενώ η Άγκυρα «παίζει» μόνο με συνομοσπονδία. Αλλού γράφει ότι ο κώδικας για την αναδιάρθρωση των δανείων τηρείται όπως λέει η Κεντρική Τράπεζα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε τουρκική μέγγενη βρίσκεται η Ε.Ε. για το θέμα των κυρώσεων, με την Άγκυρα να απειλεί με μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό και τις Βρυξέλλες να καθησυχάζουν για τα στοχευμένα μέτρα.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καύσωνας…εκποιήσεων από τράπεζες», γράφει ότι εκποιήσεις 370 ακινήτων συνολικής αξίας 110 εκατ. ευρώ προγραμμάτισαν οι τράπεζες για τον Αύγουστο και τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, ενώ καθημερινά προστίθενται καινούρια ακίνητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο κόσμος της Λεμεσού έχει ανάγκη από ένα δημόσιο πάρκο και απορρίπτει το τσιμέντωμα του Εναερίου, από το οποίο ο Δήμος προσδοκεί να έχει έσοδα μισού εκατομμυρίου το χρόνο. Αλλού γράφει ότι υπό το μικροσκόπιο της ΟΕΛΜΕΚ τίθεται το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Όλα σχεδιασμένα για συμφωνημένη λύση», γράφει ότι Ουάσιγκτον και Λονδίνο είναι σε συνεννόηση με τον Γκουτέρες, ο οποίος και ζήτησε στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας για άρση του αδιεξόδου. Αλλού γράφει ότι τα τηλεσκουπίδια βγάζουν κυβερνήσεις και πολιτικούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το δίκτυο Mediaset του Μπερλουσκόνι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πάνε και για S-500 Ρωσία και Τουρκία, μετά την πράξη με τους S-400.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Κρυφό βέτο στους Τουρκοκύπριους για το φυσικό αέριο», η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή», γράφει ότι μέσα στις προτάσεις και τις νέες ιδέες που κατέθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Εθνικό Συμβούλιο στις 23 Οκτωβρίου 2018 για την άρση του αδιεξόδου, καθορίζεται μεταξύ άλλων ότι τα θέματα του φυσικού αερίου και της ΑΟΖ συνιστούν αρμοδιότητες που ανήκουν στην Κεντρική Κυβέρνηση καθώς και ότι θα ρυθμίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλού γράφει ότι αντίστροφα μετρά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και οι διεθνείς παίκτες για νέα διαδικασία στο Κυπριακό, ωστόσο ο δρόμος που χάραξε ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά από μακρά σιωπή, εκτός του ότι είναι γεμάτος αγκάθια εμπεριέχει και ρίσκα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αύριο πραγματοποιείται η πρώτη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο με φόντο το Κυπριακό.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ένας νέος τρόπος επιχειρηματικότητας» γράφει ότι η επανάσταση του blockchain είναι πολύ κοντά και εξηγεί τι αυτό σημαίνει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το πικάντικο χαλλούμι και το χαλλούμι διαίτης θα απαγορεύεται να εξάγονται. Αλλού γράφει ότι η αστυνομία διερευνά παραλίγο σύγκρουση μεταξύ ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους drone και ενός αεροπλάνου πάνω από το Οξφορντσάιρ.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/07/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: