Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε στις Διαβουλεύσεις της Συνόδου Κορυφής MED 7, στη Βαλέτα της Μάλτας. ΓΤΠ – Χ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε χθες στην 6η Σύνοδο Κορυφής των νοτίων χωρών μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφθασε το απόγευμα στο κτήριο της Πρωθυπουργίας, όπου διεξήχθη η Σύνοδος, όπου έτυχε υποδοχής από τον Πρωθυπουργό της Μάλτας κ. Τζόζεφ Μουσκάτ.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στη Σύνοδο συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας και οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας.
Κατά την έναρξη της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, καλωσορίζοντας τους ηγέτες των νοτίων κρατών μελών της ΕΕ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «χρειάζεται οπωσδήποτε να καταγράψουμε και να εκφράσουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στους Κύπριους φίλους μας για την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία. Αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να τύχει της πλήρους στήριξης όλων μας εδώ».
Μετά τη Σύνοδο, οι ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Μάλτας είπε ότι «το έχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές ότι παρέχουμε πλήρη στήριξη μας στους Κύπριους φίλους μας για τα παρόντα θέματα και αυτή η στήριξη είναι αμέριστη».
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι:
«Προ της όποιας άλλης αναφοράς επιθυμώ να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου για τη θερμή φιλοξενία που μας επιφύλαξες και να σε συγχαρώ για την άψογη διοργάνωση της Συνόδου αυτής.
Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την πίστη μας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την προσήλωσή στην αναγκαιότητα εξεύρεσης κοινών λύσεων στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος και επίκεντρο όλων μας παραμένει ο Ευρωπαίος πολίτης, η ευημερία και η ασφάλεια του.
Η Σύνοδος της Βαλέτας αποτελεί την πρώτη ουσιαστικά μεταξύ των επτά κρατών συνάντηση, μετά και την ολοκλήρωση των πρόσφατων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τη συζήτηση μας απασχόλησαν τα εκλογικά κυρίως μηνύματα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των επιλογών των πολιτικών και τους στόχους υλοποίησης, συνεπώς η Στρατηγική Ατζέντα ήταν ένα από τα κύρια θέματα που συζητήσαμε.
Το μάθημα των Ευρωπαίων ηγετών στην Τουρκία: Στήριξη και αλληλεγγύη στην Κύπρο…
Είχαμε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τις θεματικές που θα αποτελέσουν τη νέα Στρατηγική Ατζέντα 2019-2024 ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης βδομάδας.
Κοινό παρονομαστή των πολιτικών αυτών θα συνεχίσει να αποτελεί το πνεύμα αλληλεγγύης, ενότητας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πολλαπλών προκλήσεων.
Μια εκ των κυριότερων θεματικών αυτών αποτελεί αναντίλεκτα το κρίσιμο ζήτημα του Μεταναστευτικού.
Οι χώρες μας, ως κράτη μέλη πρώτης γραμμής, καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν πρωτόγνωρες μεταναστευτικές ροές.
Υπό το πρίσμα αυτό, επαναβεβαιώσαμε τη βούλησή μας για συλλογική προσπάθεια, συνεργασία, ενότητα και κυρίως έμπρακτη αλληλεγγύη στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Πρόσθετα, επαναλάβαμε τη δέσμευσή μας για προώθηση της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, καθώς και της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης.
Τη Σύνοδο σαφώς απασχόλησε, ειδικότερα υπό τη σκιά των αρνητικών επιπτώσεων που ήδη αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, το καίριο ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής.
Επιβεβαιώσαμε εκ νέου τη δέσμευση μας για μία μακροπρόθεσμη και φιλόδοξη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ορίζοντα το 2050, που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου βάσει της Συμφωνίας των Παρισίων.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους φίλους ηγέτες της σημερινής Συνόδου για τη σταθερή στήριξη τους σχετικά με το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της και ιδιαίτερα για την ομόφωνη έκφραση απαρέσκειας και καταδίκης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας από πλευράς Τουρκίας.
Ενημέρωσα τους ηγέτες για τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειές της Τουρκίας που δυστυχώς κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με πρωτοφανείς παραβιάσεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Συμπεριφορές από όλους καταδικαστέες, άκρως αντίθετες ως προς τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαιτέρως αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραβίαζουσα χώρα δεν είναι άλλη από την Τουρκία που είναι και υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Εκφράζω για άλλη μια φορά τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου προς τους φίλους Ηγέτες για τη στήριξη και αλληλεγγύη όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις.
Στόχος, η ΕΕ και οι εταίροι μας να αξιοποιήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα και επιρροή, προκειμένου να τερματισθούν άμεσα οι έκνομες αυτές ενέργειες.
Μου δόθηκε την ίδια ώρα η ευκαιρία να ενημερώσω του φίλους Προέδρους και Πρωθυπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και να τους ευχαριστήσω για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρούν όσον αφορά στην προσπάθεια μας για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση πάντα των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των βασικών αρχών της ΕΕ.
Παρά τα όσα συμβαίνουν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις προκλητικές ενέργειες, θέλω να επαναλάβω την αποφασιστικότητα μας για τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα μας επιτρέψουν μέσα από τον διάλογο να εξεύρουμε μια μόνιμη, βιώσιμη, λειτουργική λύση.
Κλείνοντας, θα ήθελα εκ νέου να ευχαριστήσω όλους για τη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη και το ευρωπαϊκό πνεύμα ενότητας που καταγράφηκε κατά τις αναφορές μου στα όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, μεταξύ άλλων, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου και εξέφρασε αμέριστη αλληλεγγύη προς την Κύπρο και αμετακίνητη θέση του για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν θα επιδείξει καμιά αδυναμία σε ό,τι αφορά το θέμα με την Τουρκία.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι για τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας οι ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και «συμφωνήσαμε ότι το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί διμερές ζήτημα της Κύπρου και της Τουρκία. Ενδεχομένως και τα ζητήματα που προκύπτουν στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι διμερή, είναι ευρω-τουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.
Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που δίδουμε σήμερα ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα αν η Τουρκία δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της».
Πρόσθεσε ότι όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να υφίσταται συνέπειες.
Την αμέριστη συμπαράσταση τους προς την Κύπρο και τα κυριαρχικα της δικαιώματα εξέφρασαν, επίσης, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Τζιουζέπε Κόντε, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα.
Ακολούθως οι ηγέτες παρακάθισαν σε δείπνο εργασίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο αύριο, 15 Ιουνίου.
Ισχυρή παρέμβαση Μακρόν για την Κύπρο: Η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες