Στην ατζέντα Βάσεις-Brexit: Οι δηλώσεις Ντάνκαν επαναφέρουν στο προσκήνιο «κλειστά» ζητήματα

File Photo: Οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών απασχόλησαν κατά κύριο λόγο τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν. Photo ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΒΟΣ, ΚΥΠΕ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι σχέσεις Λευκωσίας και Λονδίνου με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Ευρώπης της Βρετανίας, Άλαν Ντάνγκαν, με την οποία πρόσφερε κάλυψη στην τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να διαφοροποιούν το σκηνικό και την ατζέντα της Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο κ. Ντάνγκαν στις 14 Μαΐου είχε χαρακτηρίσει την τοποθεσία που γκριζάρει το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», ως «περιοχή όπου η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Πληροφορίες αναφέρουν πως μέσω Μαυρίκιου, φαίνεται να τίθεται θέμα Βάσεων. Υπενθυμίζεται ότι η  γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου, της 25ης Φεβρουαρίου, σημειώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να τερματίσει τη διοίκηση του αρχιπελάγους Τσάγκος και μάλιστα το συντομότερο δυνατό καθώς η αποαποικιοποίηση δεν διενεργήθηκε νόμιμα.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τετάρτη 22 Μαΐου, θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισμα που προωθεί ο Μαυρίκιος σύμφωνα με το οποίο θα καλείται η Βρετανία να εγκαταλείψει εντός έξι μηνών τη χώρα. Είναι σαφές πως η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, παρουσιάσθηκε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και με την παρέμβασή της ενίσχυσε σημαντικά την υπόθεση του Μαυρίκιου, θα βοηθήσει και αυτή την προσπάθεια ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.  Όπως είναι γνωστό, το Λονδίνο θεωρεί τη γνωμοδότηση μη δεσμευτική.

Ένα δεύτερο πεδίο δράσης είναι αυτό του Brexit.  Σημειώνεται συναφώς ότι οι αποφάσεις για το Brexit προϋποθέτουν ομοφωνία και ως εκ τούτου κάθε κράτος-μέλος έχει το δικαίωμα του βέτο. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Ε.Ε. αλλά και σε σχέση με το καθεστώς των Βάσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία επέδειξε υπερβολική διάθεση για να διευκολύνει τη Βρετανία. Η στάση αυτή τίθεται ως φαίνεται υπό επανεξέτασηα από τη Λευκωσία.

ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Κατρούγκαλο, στο Ελσίνκι, απέρριψε ευθέως και χωρίς συζήτηση την πρόταση της Λευκωσίας για τη δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Μεταναστεύουν γιατί δεν χορηγούν φάρμακο για το παιδί τους: Τα πραγματικά προβλήματα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: