Κομποστοποίηση νεκρών στην Ουάσινγκτον: Εναλλακτική επιλογή στην αποτέφρωση

FILE PHOTO: Αποτεφρωτήριο στην Ουάσινγκτον. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Η Ουάσινγκτον, η βορειοδυτική Πολιτεία των ΗΠΑ, έγινε η πρώτη στη χώρα που νομιμοποίησε την κομποστοποίηση νεκρών, προσφέροντας στους κατοίκους της μια εναλλακτική επιλογή στην ταφή και την αποτέφρωση.

Ο νόμος αυτός υιοθετήθηκε στα τέλη Απριλίου από το Κογκρέσο της Πολιτείας και επικυρώθηκε χθες, Τρίτη, από την πολύ προοδευτική Δημοκρατική κυβερνήτη της πολιτείας Τζέι Ίνσλι, η οποία είναι υποψήφια για τις προεδρικές του 2020 με ένα πολύ οικολογικό πρόγραμμα.

Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2020 και θεωρείται μια πρακτική επιλογή για τις πόλεις στις οποίες σπανίζει πια ο χώρος για νέα νεκροταφεία.

Στο τέλος της διαδικασίας, τα αγαπημένα πρόσωπα των εκλιπόντων θα παραλαμβάνουν τον “χουν” των νεκρών τους, τον οποίον θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να φυτέψουν ένα δέντρο στη μνήμη του, λουλούδια κλπ.

Η κομποστοποίηση “προσφέρει μια εναλλακτική στην ταφή ή την αποτέφρωση και είναι μια φυσική διαδικασία, ασφαλής, βιώσιμη και θα επιτρέψει μια σημαντική οικονομία όσον αφορά τις εκπομπές CO2 και τη χρήση εδάφους”, επισημαίνει η Κατρίνα Σπέιντ, η οποία ασκούσε πιέσεις στα μέλη του τοπικού Κογκρέσου για την θέσπιση του νόμου που θα την επέτρεπε.

Η νεαρή γυναίκα, η οποία υποστηρίζει με πάθος την εναλλακτική αυτή λύση εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, δημιούργησε στο Σιάτλ την εταιρεία Recompose (ανασύνθεση), η οποία ανέπτυξε μια διαδικασία για την κομποστοποίηση νεκρών, την οποία ετοιμάζεται να εμπορευτεί.

Σύμφωνα με λεπτομέρειες που έδωσε στη δημοσιότητα η επιχείρηση, η διαδικασία αυτή συνίσταται πολύ απλά σε μια επιτάχυνση της φυσικής διαδικασίας αποσύνθεσης του σώματος, με την τοποθέτησή του μαζί με άχυρο, ροκανίδια και τριφύλλι σε ένα ατσάλινο κοντέινερ, όπου δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες υγρασίας και οξυγόνωσης για να κάνουν τη δουλειά τους τα βακτήρια.

“Όλα κομποστοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων των δοντιών και των οστών”, αναφέρει η Recompose, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν στάδια στη διαδικασία κατά τα οποία αφαιρούνται ενδεχόμενα σφραγίσματα, βηματοδότες και άλλες προθέσεις που δεν είναι βιοδιασπώμενα.

Η σορός αποσυντίθεται φυσικά εντός περίπου 30 ημερών, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο “χους” που απομένει είναι περίπου ένα κυβικό μέτρο ή περίπου δύο καροτσάκια, και οι οικογένειες μπορούν να τον σκορπίσουν στον κήπο τους ή να τον χρησιμοποιήσουν για να φυτέψουν ένα δέντρο στη μνήμη του νεκρού τους.

“Επιστημονικά ελεγμένη διαδικασία”

Η διαδικασία που ανέπτυξε η Recompose μοιάζει με αυτήν που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στην γεωργία για την κομποστοποίηση των πτωμάτων ζώων. Το 2018 η διαδικασία αυτή είχε ελεγχθεί επιστημονικά από το πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον με έξι σορούς που είχαν δωρίσει εθελοντές.

“Βρήκαμε ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την κομποστοποίηση ζώων ήταν το ίδιο αποτελεσματικές και στους ανθρώπους”, δήλωσε η επιστήμων Λιν Κάρπεντερ-Μπογκς, εξειδικευμένη στην εδαφολογία, η οποία διευκρίνισε ότι “τροποποιήθηκαν τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να καταστούν κοινωνικά αποδεκτά”.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται η Recompose, περισσότεροι από ένας Αμερικανός στους δύο κατά μέσον όρο επιλέγουν να αποτεφρωθούν μετά θάνατον και η Πολιτεία της Ουάσινγκτον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με 76% του ποσοστού των κατοίκων της να επιλέγει την αποτέφρωση.

Για την Κατρίνα Σπέιντ η νέα αυτή επιλογή είναι γεμάτη πνευματικότητα: “Η ιδέα της επιστροφής στη φύση κατά τόσο άμεσο τρόπο και της επανένταξης στον κύκλο της ζωής και του θανάτου είναι πραγματικά πολύ όμορφη”, σημειώνει.
Ωστόσο η Επισκοπική Σύνοδος της Πολιτείας δεν έχει την ίδια άποψη και πήρε επισήμως θέση κατά του νόμου αυτού με επιστολή της προς το τοπικό Κογκρέσο. “Η Καθολική Εκκλησία πιστεύει ότι η αντιμετώπιση του ανθρώπινου λειψάνου με αυτόν τον τρόπο δεν δείχνει αρκετό σεβασμό προς το σώμα του νεκρού”.

Τον ανταγωνισμό που δημιουργείται δεν εκτίμησαν επίσης καθόλου τα γραφεία τελετών. Η Recompose προβλέπει ότι θα χρεώνει περίπου 5.500 δολάρια για τη διαδικασία αυτή, το οποίο είναι ένα ποσό πολύ υψηλότερο από μια μέση τιμή αποτέφρωσης, αλλά είναι χαμηλότερο από αυτό που κοστίζει ένας ενταφιασμός με φέρετρο.

Οι “πράσινες” μέθοδοι ενταφιασμού κερδίζουν εξάλλου συνέχεια έδαφος στις ΗΠΑ όπου υπάρχουν εταιρείες που προτείνουν “βιολογικά” φέρετρα, ή ενταφιασμό μόνο με το σάβανο, χωρίς φέρετρο, στις πόλεις που αυτό επιτρέπεται.

Ο ηθοποιός Λουκ Πέρι, ο σταρ της σειράς “Beverly Hills 90210”, ο οποίος έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή στις αρχές Μαρτίου, ενταφιάστηκε ντυμένος με ένα “κοστούμι” που είχε φτιαχτεί με βάση τα μανιτάρια και άλλους μικροοργανισμούς, όπως ήταν η επιθυμία του.

Αυτή η “νεκρώσιμη περιβολή” που ονομάζεται “Infinity” (αιωνιότητα) φτιάχτηκε από την startup της Καλιφόρνιας Coeio και “βοηθάει στην αποσύνθεση του σώματος, συμβάλλει στην εξουδετέρωση των τοξικών ουσιών και μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στον φυτικό κόσμο” όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποσύνθεσης.

Η περιβολή αυτή πωλείται έναντι 1.500 δολαρίων, ενώ γίνονται και “επείγουσες παραδόσεις”, διευκρινίζει η Coeio στον ιστότοπό της.

Η διαδικασία κομποστοποίησης νεκρών είναι ήδη νόμιμη στη Σουηδία, ενώ οι “φυσικές” ταφές –κατά τις οποίες η σορός ενταφιάζεται χωρίς φέρετρο ή με βιοδιασπώμενο φέρετρο– είναι νόμιμες στη Βρετανία, σύμφωνα με το BBC.

22/05/2019 13:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Λος Άντζελες, ΗΠΑ

 

Φόβοι για έναν «μακρόχρονο» πόλεμο στη Λιβύη: Σφοδρές μάχες νότια της Τρίπολης

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: