Η αναγνώριση της αξίας της Ελλάδας από τους συμμάχους κάνει ακόμη πιο κυνική την Άγκυρα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΗELLAS JOURNAL, Γ.Σ. 

Την ώρα που ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, έδειξε γι’ ακόμη μια φορά το πόσο ψύχραιμος οφείλει να είναι ένας πολιτικός, ο οποίος μάλιστα έχει ολοκληρώσει μια καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις, φτάνοντας στα ύπατα αξιώματα, ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ, κουνά με προκλητικό τρόπο το δάχτυλο.

  • Ίσως ο Έλληνας υπουργός να περίμενε πως δια του ομολόγου του, η Άγκυρα θα εκφράσει τον εκνευρισμό της, τόσο λόγω των πολλών ασκήσεων που γίνονται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, όσο και στον Νοτιοανατολικό ιδίως στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, αλλά και για τον Ηνίοχο που από το 2015 που ξεκίνησε, δειλά δειλά οι συμμαχικές χώρες εμπιστευόμενες απόλυτα της Πολεμική Αεροπορία, αλλά και θέλοντας να στείλουν μήνυμα, πέταξαν πάνω από τη Λήμνο, το Καστελόριζο, πέρσι πρώτη φορά και φέτος πολύ περισσότερο και μάλιστα με τη συμμετοχή των ιταλικών F-35.
  • Κι’ επειδή η Τουρκία φροντίζει στην εξωτερική της πολιτική να λειτουργεί ως μια πολύ καλά συντονισμένη μπάντα- κακά τα ψέματα- ο πρώην Στρατηγός Ακάρ και υπουργός Άμυνας της γειτονικής μας χώρας «χτύπησε» αμέσως μετά την δεύτερη επιστολή προς τον ΟΗΕ, αυτή τη φορά του ψευδοκράτους. Νωρίτερα, ο κος Αποστολάκης, αναφερόμενος στον Χουλουσί Ακάρ έλεγε πως «εμπιστεύεται τον ομόλογό του, για τα όσα λέει» σημειώνοντας πάντως πως πολλά δεν μπορούν να περάσουν από τα χέρια του ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο εύρος στις συνεννοήσεις μεταξύ τους.

Πάντως αξιόπιστες πηγές από το Ελληνικό επιτελείο λένε πως με τα «καμώματα» της Τουρκίας που καθοδηγεί φυσικά και το ψευδοκράτος, εκεί που συζητούνται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, «τορπιλίζονται» ταυτόχρονα από την Άγκυρα, η οποία είναι η γειτονική χώρα που μονίμως ζητάει και διεκδικεί με τρόπο που ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Η ενεργοποίηση της ενεργειακής ασπίδας είναι επιβεβλημένη

Τα νέα δεδομένα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, βάζουν σε αυξημένη εγρήγορση τις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες καλούνται και πάλι να βρίσκονται με αυξημένα αντανακλαστικά από τη στιγμή που ανακοινώνονται πράγματα που θέτουν νέα δεδομένα στα Νότια της Κύπρου.

  • Από την άλλη πλευρά, όπως λένε ανώτατοι Αξιωματικοί, οι συνομιλίες της χώρας μας, σε υψηλότατο επίπεδο, με τις δυνάμεις που αποτελούν την ενεργειακή ασπίδα της Αν. Μεσογείου δεν σταματούν. Κοινός σκοπός η ενεργειακή ηρεμία της περιοχής, η οποία όχι απλώς δεν θέλει αλλά απαιτεί να μην υπάρχουν εντάσεις και προστριβές με τρίτους.
  • Τα μηνύματα που εκπέμπονται από τις σύμμαχες χώρες προς την Ελλάδα, από τη μια πλευρά είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο από την άλλη όψη του νομίσματος αν χρησιμοποιήσουμε και την αποστροφή στον λόγο του κου Αποστολάκη κατά την συνέντευξή του στο OPEN και την κα. Στάη, μόνοι μας θα είμαστε εφόσον χρειαστεί κι αυτό διότι ο όποιος σύμμαχος θα πρέπει να έχει συμφέροντα για να ταχθεί στο πλευρό σου ουσιαστικά κι όχι θεωρητικά.

Αυτή την ουσία πιθανότατα έχουν δει από νωρίς αρκετοί Αξιωματούχοι κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίοι δηλώνουν ευθαρσώς την υποστήριξη τους προς την χώρα μας η οποία κατά τους ίδιους έχει καταφέρει να λάβει το «δαχτυλίδι» της σταθερής δύναμης και γι’ αυτό ποντάρουν πλέον στην Ελλάδα ως την παρούσα αλλά και μελλοντική σύμμαχη χώρα που παίζει και θα παίξει τον ρόλο που χρειάζεται στην Αν. Μεσόγειο.

  • Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η Αμερικανική βοήθεια, όπως αυτή των ελικοπτέρων Chinook, όχι απλώς θα συνεχιστεί, αλλά θα φανεί αρκετά ενισχυμένη. Οι ίδιες πηγές δεν ήθελαν να επεκταθούν περαιτέρω στα υλικά που πρόκειται να λάβει η Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως ορισμένα από αυτά όπως έλεγαν επειδή βρίσκονται εν ενεργεία ακόμη από μονάδες της Αμερικής, θα περάσουν στα Ελληνικά χέρια ύστερα από τέσσερα ή πέντε χρόνια.

Ωστόσο οι Ελληνικές πιέσεις να υπάρξει εξέλιξη κυρίως στο ναυτικό τομέα, ακόμη δεν φαίνεται πως έχει πάρει απάντηση, αν και ο ίδιος ο υπουργός έχει επαναλάβει πολλές φορές τι είναι εκείνο που έχει άμεση ανάγκη η χώρα μας για να την κάνει να ξεχωρίσει και στην Αν. Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν εξήγγειλε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου: Τα επόμενα βήματα για φυσικό αέριο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: