To Brexit “ρίχνει” την λίρα Αγγλίας: Εταιρείες βγάζουν εκτός Λονδίνου πάνω ένα τρισ. ευρώ




Η λίρα Αγγλίας χάνει σήμερα σχεδόν 1% έναντι του ευρώ και του δολαρίου, εξαιτίας των εντάσεων γύρω από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την αναβολή της οποίας ζήτησε η Τερέζα Μέι.

  • Tο βρετανικό νόμισμα κατέγραψε πτώση αφού η Βρετανή πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ζήτησε αναβολή του Brexit από τις 29 Μαρτίου για τις 30 Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια επιτάχυνε τις απώλειές του αφού ένα εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροής επισήμανε τους «σοβαρούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους» μιας τέτοιας αναβολής.

Γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της στερλίνας ήταν 1,3149 δολάριο, έναντι 1,3223 δολάριο που ήταν χθες, Τρίτη, στις 23:00 ώρα Ελλάδας, ενώ ανταλλασσόταν στις 86,34 πένες για ένα ευρώ, από 85,56 πένες την προηγουμένη.

Εταιρείες μεταφέρουν στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους

  • Περιουσιακά στοιχεία αξίας ύψους περίπου ενός τρισ. λιρών μεταφέρονται εκτός Λονδίνου από εταιρείες σε κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει του Brexit, με την παράλληλη μετακίνηση θέσεων εργασίας να ξεπερνά πιθανόν τις 7.000, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων EY.
  • Τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και ασφαλιστικές εταιρείες στο Λονδίνο ανοίγουν ή επεκτείνουν τα γραφεία τους στην ΕΕ προκειμένου να αποφύγουν τα προβλήματα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Η Βρετανία θεωρητικά είναι να αποχωρήσει από την ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση ζητά από τις Βρυξέλλες να καθυστερήσει το διαζύγιο.

Στην τελευταία της έκθεση Brexit Tracker, η EY ανέφερε ότι 23 εταιρείες έχουν ανακοινώσει τη μεταφορά περίπου ενός τρισ. λιρών σε περιουσιακά στοιχεία, σε σχέση με 800 δισ. λίρες το προηγούμενο τρίμηνο.

  • Το Δουβλίνο παραμένει ο πιο δημοφιλής προορισμός για μετεγκατάσταση -28 εταιρείες αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να ανοίξουν εκεί γραφεία- με τη Φρανκφούρτη, το Λουξεμβούργο και το Παρίσι, ωστόσο, να φαίνεται ότι καλύπτουν τη διαφορά με 21 έως 18 εταιρίες.

«Καθώς πλησιάζει η 29η Μαρτίου, οι εταιρείες επαναβεβαιώνουν ή επανεξετάζουν τις δηλώσεις που έκαναν για την έκταση των αλλαγών που εφαρμόζουν σε ό,τι αφορά το προσωπικό και τη λειτουργία τους, αλλά δεν βλέπουμε πολλές εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής -οι επιχειρήσεις εκτελούν τα σχέδιά τους σύμφωνα με τον προγραμματισμό», ανέφερε η EY σε ανακοίνωση.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μικρή αναβολή για το Brexit θα ζητήσει η Μέι από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: