Πρώτη δοκιμή στην Αττάλεια: Ο Κατρούγκαλος πάει στον Τσαβούσογλου για την Ασφάλεια




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μια πρώτη συζήτηση για τα θέματα της Ασφάλειας στην Κύπρο θα έχουν εντός Μαρτίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος θα μεταβεί στην Αττάλεια, ιδιαίτερη πατρίδα του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 21 Μαρτίου, για συνομιλίες.

Ο Έλληνας αξιωματούχος θα ταξιδεύσει στην Τουρκία από την Ιερουσαλήμ, όπου θα συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, στην οποία θα παρακαθήσει ως γνωστό και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η βάση για τη συζήτηση θα είναι η ατζέντα, η οποία απασχόλησε την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν στην Άγκυρα. Δηλαδή, Κυπριακό, ελλαδοτουρκικά και ΜΟΕ.

Δεν αναμένεται, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη από τη συνάντηση αυτή καθώς, ως γνωστό, η Τουρκία έχει  διαμηνύσει πως δεν αποδέχεται την έναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό ή έστω ανάπτυξη πρωτοβουλιών πριν από τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει πως και να συζητούν αυτή την περίοδο το Κυπριακό είναι για να μην κατηγορηθούν, να φορτωθούν ευθύνες για το παρατεταμένο αδιέξοδο. Είναι, κοντολογίς, οι συζητήσεις αυτές χωρίς ουσία.

Την ίδια ώρα, πάντως, σημαντικές αναμένονται οι εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας. Αυτές οι εξελίξεις αφορούν την επέκταση των δραστηριοτήτων της γαλλικής ΤΟΤΑΛ ( στο θαλασσοτεμάχιο 7, και εμπλοκή στα 2,3,9). Την ίδια ώρα, η αμερικανική ExxonMobil ενδιαφέρεται για τα θαλασσοτεμάχια 5 και 12 ενώ προετοιμάζεται για νέες γεωτρήσεις.

Γερμανοί εμπειρογνώμονες στην Κύπρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες θα στείλει η Γερμανία στην Κύπρο για να εξετάσουν τις υποδομές της χώρας μας. Αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές,  προέκυψε από τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ursula Von Der Leyen.

Η Γερμανία έχει παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω συμμετοχής της στην UNFIL (τη Δύναμη για τον Λίβανο), ενώ το ενδιαφέρον για την Κύπρο φαίνεται να περνά μέσα και από την PESCO.

Η ενότητα η διαπραγματευτική στρατηγική για επανένωση της Κύπρου, είπε ο Χριστοδουλίδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: