Κακό προηγούμενο η αναγνώριση Γκολάν: Φανταστείτε ο Τραμπ να τα βρει με τον Ερντογάν!




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σοβαρό προηγούμενο νομιμοποίησης κατεχόμενων περιοχών και επιβολής τετελεσμένων,

που επιβάλλονται διά της ισχύος, συνιστά η αναγνώριση από τις ΗΠΑ των Υψωμάτων Γκολάν ως έδαφος ισραηλινής κυριαρχίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μόλις ξεκίνησε η συνάντησή του, προχθές, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, το διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψώματα του Γκολάν. Η υπογραφή του διατάγματος επισημοποιούσε την εξαγγελία, που έγινε από τον Πρόεδρο Τραμπ, διά του twitter (την περασμένη Πέμπτη 21 Μαρτίου).

  • Είναι σαφές πως ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να βοηθήσει τον Βενιαμίν Νετανιάχου ενόψει των εκλογών στο Ισραήλ.
  • Παράλληλα, θέλει να βοηθηθεί και ο ίδιος, καθώς έχει εκλογικά ανάγκη τους Εβραίους των ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή είναι συνέχεια της απόφασης αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους. Είναι πρόδηλο ότι ο Τραμπ παρουσιάζεται αποφασισμένος να προχωρεί σε μονομερείς αποφάσεις, που παραβιάζουν διεθνείς κανόνες, αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργώντας  ένα νέο κόσμο, αυτό των ΗΠΑ και των συμμάχων ή δορυφόρων της Ουάσινγκτον.

Από τον πόλεμο του 1967, η διεθνής κοινότητα χαρακτηρίζει τα Υψίπεδα του Γκολάν κατεχόμενα από το Ισραήλ. Και δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει κανείς αυτό το γεγονός, δηλαδή της παρανομίας ως αποτέλεσμα του επεκτατισμού του Ισραήλ.

  • Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στις 9 Ιουνίου 1967, το Ισραήλ εξαπέλυσε  επίθεση κατά των συριακών θέσεων στα υψώματα του Γκολάν. Την επόμενη ημέρα έγινε η  κατάληψη των υψωμάτων του Γκολάν από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, όπως είχε ονομαστεί, έχει μόλις τελειώσει. Πέραν από τα Υψώματα Γκολάν, το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εγκατέστησε  κατοχικό καθεστώς στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν θα πρέπει κανείς να υποστηρίξει πως επειδή στρατιωτικά επιβάλλεται ένα τετελεσμένο, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει την παρανομία. Ο χρόνος δεν αλλάζει την παρανομία, δεν παράγει δίκαιο. Ούτε παράγεται κεκτημένο. Η κίνηση Τραμπ προκαλεί ανησυχία. Κυρίως στην Κύπρο γιατί ο αστάθμητος Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί ανά πάσα στιγμή να προβεί σε ανάλογη ενέργεια και σε άλλες περιοχές, που βρίσκονται υπό κατοχή. Όπως είναι η κατεχόμενη από την Τουρκία κατεχόμενη Κύπρος.

Εάν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει, δεν σταματήσει αυτές τις μονομερείς αποφάσεις,  θα λειτουργεί ως προηγούμενο.

  • Εάν για παράδειγμα, η κυβέρνηση Τραμπ τα ξαναβρεί με το καθεστώς Ερντογάν, δεν αποκλείεται στα πλαίσια της ομαλοποίησης των σχέσεων να υπογράψει διάταγμα αναγνώρισης των κατεχομένων. Υπερβολή; Μπορεί. Με τον Τραμπ, όμως, όλα μπορεί πλέον κανείς να τα αναμένει.

Γι αυτό και τέτοιες προσεγγίσεις, αυθαιρεσίες, πρέπει να βρίσκουν μια συλλογική αντίδραση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Δεν είναι με δώρα προς τον Ερντογάν, που θα αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: