Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα και επιρρίπτει ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών και πιθανές ποινικές-αστικές σε διοικητικά και διευθυντικά στελέχη, η παραίτηση Νίκολσον, η υπόθεση της απόπειρας φόνου κατά του Νίκου Ροδοθέου και η κατάρρευση πλινθόκτιστων κτηρίων, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Κατάρρευση Συνεργατισμού – Καίει πολλούς το πόρισμα» γράφει ότι ευθύνες σε πολλούς για την κατάρρευση του Συνεργατισμού επιρρίπτει το 844 σελίδων πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «για την παραίτηση Νίκολσον πανηγυρίζει η αντιπολίτευση, της τα ψάλλει ο Παμπορίδης». Αλλού γράφει ότι εδώ και τέσσερις σχεδόν μήνες ειδική ψυχολόγος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC9 επισκέπτεται οικογένειες αγνοουμένων στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα και μέσω συνεντεύξεων θα προσπαθήσει να αποδείξει στους αρμόδιους, ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν ο πόνος αυτός των ανθρώπων είναι ακόμη τόσο νωπός όσο και τις πρώτες μέρες που χάθηκαν τα ίχνη των ανθρώπων τους.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Πόρισμα Συνεργατισμού κι όποιον πάρει ο Χάρης» γράφει ότι το πόρισμα της Ερευνητικής αποδίδει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στον Χ. Γεωργιάδη και ενδεχόμενες ποινικές σε τρεις ενώ διαπιστώνεται κακοδιαχείριση δεκαετιών και πριν από το 2013. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αστυνομικός εκτός καθήκοντος επενέβη για να γλυτώσει γυναίκα την οποία κτυπούσε ο σύζυγος της στην μέση του δρόμου αλλά έπεσε ο ίδιος θύμα ξυλοδαρμού. Αλλού γράφει ότι η συνεργασία του με την Αστυνομία και η πρόθεση του να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας έριξε στα μαλακά τον 26χρονο κατηγορούμενο στην υπόθεση της απόπειρας φόνου κατά του Νίκου Ροδοθέου.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Βαρύς ο πέλεκυς για τον Χάρη» γράφει ότι πολιτικές ευθύνες στην Κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε βάρος του Υπουργού Οικονομικών και πιθανές ποινικές-αστικές σε διοικητικά και διευθυντικά στελέχη επιρρίπτει η Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό. Αλλού γράφει ότι στην Λεμεσό η πρωτιά για κλεμμένα αυτοκίνητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η φθορά του χρόνου, οι πολλές βροχές που έπεσαν και η επάλειψη πλινθόκτιστων οικοδομών με τσιμεντοπηλό αντί με γύψο ή ασβέστη, είναι ο συνδυασμός που οδηγεί στην κατάρρευση των κτιρίων.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ευθύνες βαραίνουν Αναστασιάδη και Χ. Γεωργιάδη» γράφει ότι «βαρύτατες ευθύνες» στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη επιρρίπτει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, και αφήνει σαφείς αιχμές για προσχεδιασμένο έγκλημα. Αλλού γράφει ότι χωρίς καμιά αναβολή η Επιτροπή Υγείας της Βουλής θα εξετάσει σήμερα τους Κανονισμούς που αφορούν στους ειδικούς γιατρούς. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε λίστες αναμονής για άδεια οδήγησης.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Συνεργατισμός : Φταίει ο Υπουργός Οικονομικών» αναφέρεται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό που επιδίδει ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον καλούν να παραιτηθεί. Σε άλλο θέμα γράφει για την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της συζύγου του Αντρης, με την Βασίλισσα της Αγγλίας. Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ απέβαλε από το κόμμα τον δημοτικό σύμβουλο της Λάρνακας Γεώργιο Λακκοτρύπη για «ρατσιστικά σχόλια» για τους Παφίτες.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
07/03/2019 08:02

Ο ορισμός και οι τρόποι καταπολέμησής των fake news: Το φαινόμενο πιο επίκαιρο από ποτέ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: