Χαμογέλασε ο «Γλαύκος»: Σημαντικές ανακαλύψεις στην ΑΟΖ, αλλά έχει ακόμη δρόμο…




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Χαμογέλασε» στην Κύπρο και στην κοινοπραξία  Εxxon Mobil και Qatar Petroleum πρόσφερε ο «Γλαύκος». Οι χθεσινές ανακοινώσει για τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων, στο θαλασσοτεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, έφεραν ικανοποίηση στη Λευκωσία και στις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Ενδεχομένως να ανέμεναν οι εμπλεκόμενοι καλύτερα αποτελέσματα, ωστόσο, είναι προφανές πως κι αυτό που βρέθηκε θεωρείται ως μια καλή βάση. Είναι σαφές πως έχει ανακαλυφθεί ένα καλό κοίτασμα, που είναι χωρίς αμφιβολία εμπορεύσιμο. Αυτό θα διαφανεί και στην πορεία μέσα από την αξιοποίησή του.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και  ο Αντιπρόεδρος του Αμερικανικού κολοσσού, Tristan J. Aspray, ανέφεραν πως η ποσότητα που βρέθηκε στο κοίτασμα «Γλαύκος» είναι εξαιρετικά σημαντικό ενώ κρίνεται το γεγονός ότι το κοίτασμα εντοπίστηκε σε σχετικά  μικρό βάθος γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για εξεύρεση παρόμοιων κοιτασμάτων στο μέλλον.

  • Όπως έχει ανακοινωθεί, στη γεώτρηση «Γλαύκος» ανακαλύφθηκε στήλη 133 μέτρων σε βάθος 4200 μέτρων κάτω από την θάλασσα. βάση της βάσης αφορά σε συνολικές 5 έως 8 τρις εκατομμύρια  κυβικά πόδια. Σημειώνεται ότι το βάθος για την «Αφροδίτη» ήταν πολύ μικρότερο.
  • Ποιο το επόμενο βήμα; Η ανακάλυψη έχει ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης, αλλά αυτό ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει. Θα πρέπει να γίνει αξιοποίηση κι άλλων κοιτασμάτων ώστε να συμφέρει στις εταιρείες να κάνουν μια τόσο μεγάλη επένδυση ( περίπου $10 δις).  Συνεπώς, θα πρέπει να γίνουν κι άλλες γεωτρήσεις. Σημειώνεται συναφώς ότι  «Γλαύκος» και «Αφροδίτη» αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσό (10 tcf), αλλά δεν είναι αρκετό για να κάνουν απόσβεση της επένδυση οι εταιρείες .

Υπάρχει, πάντως, η άποψη πως θα πρέπει να αποφασιστεί τώρα για τον τερματικό σταθμό καθώς μέχρι να γίνει το εργοστάσιο θα χρειαστεί χρόνος( 4 χρόνια περίπου).

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει την κατασκευή τερματικού για οικονομικούς, πολιτικούς και γεωστρατηγικούς σκοπούς. Η Κύπρος θα καταστεί ενεργειακός κόμβος ενώ τα συμφέροντα χωρών και εταιρειών θα επεκταθούν από τη θάλασσα στο έδαφος. Συνεπώς είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, θα υπάρχει ένα δίκτυ προστασίας των δικών τους συμφερόντων, που θα βρίσκονται στην Κύπρο.

Είναι προφανές πως η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα πρέπει να γίνει σύντομα ενώ ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξουν και κινήσεις για νέες από άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Επί τούτου αναμένονται σύντομα κα ανακοινώσεις.

Η Εxxon Mobil έχει ενδιαφερθεί και για άλλες δράσεις. Είναι σαφές πως η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum ήλθαν για να μείνουν. Εδραιώνονται στην Κύπρο για τα επόμενα 20 χρόνια με σκοπό την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος.  Τα αποτελέσματα από τον στόχο  «Γλαύκος»,  διαμορφώνει εξελίξεις και για τη συνέχεια,  που φέρνουν σημαντικά άμεσα αλλά και έμμεσα οφέλη για την Κύπρο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Σε κλοιό ασφυξίας η Κύπρος από την κατοχική Τουρκία: Τετελεσμένα στη θάλασσα και στη ξηρά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: