Παρέδωσαν τρομοκράτη στον Ερντογάν: Τσακώθηκαν Γερμανοί και Αμερικανοί διπλωμάτες




Τσακώθηκαν Γερμανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι, χθες στην Ουάσιγκτον, επειδή το Βερολίνο παρέδωσε στον Ταγίπ Ερντογάν ένα Τούρκο τρομοκράτη, ο οποίος δολοφόνησε δύο Αμερικανούς στρατιώτες.

Ο καυγάς έγινε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του συνασπισμού για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Τη βασική ομιλία έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δεσμεύθηκε για την ήττα των τζιχαντιστών.

  • Το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε ότι μήλον της έριδος ήταν ο καταδικασμένος Τούρκος τρομοκράτης Adem Yilmaz και αφορμή για το περιστατικό στάθηκε η απόφαση της Γερμανίας να τον εκδώσει στην Άγκυρα, αψηφώντας έτσι ουσιαστικά το αντίστοιχο αίτημα που είχε υποβάλλει η Ουάσιγκτον.

Η ένταση που εκδηλώθηκε στη συνάντηση ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν και τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών καταδεικνύει την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να κλιμακώσει την αντίδραση της για το συγκεκριμένο θέμα και έρχεται να προστεθεί στις ήδη τεταμένες σχέσεις που επικρατούν ανάμεσα στις δυο συμμαχικές χώρες το τελευταίο διάστημα.

  • Μάλιστα λίγες ώρες μετά το περιστατικό, ο εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε ανοιχτά την Γερμανία ότι βοήθησε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη να αποδράσει από την δικαιοσύνη, καθώς βάζοντας τον Yilmaz σε ένα αεροπλάνο με προορισμό την Τουρκία αψήφησε ουσιαστικά το αμερικανικό αίτημα για την έκδοση του.

Εκφράζοντας την απογοήτευση του, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι «είμαστε σοβαρά απογοητευμένοι από την απόφαση της Γερμανίας να απελάσει έναν επικίνδυνο τρομοκράτη στην Τουρκία παρά να τον εκδώσει στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τη συνενοχή του στη δολοφονία δύο Αμερικανών στρατιωτών… Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για την αποτυχία της να τον εκδώσει στις ΗΠΑ, παραβίασε τις συμβατικές της υποχρεώσεις και υπονόμευσε το κράτος δικαίου».

  • Σύμφωνα με το δημοσίευμα του  Bloomberg,  ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που παρακολούθησαν τη συνάντηση, δήλωσε ότι «δεν ικανοποιήθηκε» με την απάντηση του Γερμανού υπουργού και πρόσθεσε ότι το επεισόδιο θα βλάψει τη συνεργασία για την επιβολή του νόμου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη στην υπόθεση του Adem Yilmaz γεννά ανησυχία στην Ουάσινγκτον, καθώς εκκρεμεί ακόμα στην Γερμανία η εκδίκαση του αμερικανικού αιτήματος για την έκδοση δύο Ιρανών υπηκόων, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Παρά την αποχώρηση από την Συρία οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μάχονται τον ISIS βεβαιώνει ο Πομπέο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: