Καλά νέα περιμένει ο Ερντογάν για Συρία: Η ζωή και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς, ζητά ο Πούτιν




Καλά νέα θα δώσουν στους Σύριους από τη σημερινή σύνοδο της τριμερούς στο Σότσι της Ρωσίας εκτιμά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ο ίδιος είπε κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ρουχανί. Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι πρέπει να συμφωνήσουν για την μείωση της έντασης στο Ίντλιμπ. Ο Ιρανός Πρόεδρος είπε ότι συζητούν για μια Συρία απαλλαγμένη από ξένες επεμβάσεις και τρομοκρατικές απειλές.

  • Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου πριν την έναρξη της τριμερούς στο Σότσι, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι “η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν εργάζονται από κοινού ώστε η ζωή στη Συρία να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς”, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή σχεδόν σε όλη τη Συρία δεν υπάρχουν διαμάχες και πως αυτό αποτελεί θετικό αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών των τριών χωρών.

“Η Αστάνα έγινε αφορμή για μια βιώσιμη πολιτική λύση στη Συρία”, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι πρέπει να συμφωνήσουν για την μείωση της έντασης στο Ίντλιμπ, κάτι που δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανεχθούν την ύπαρξη των τρομοκρατών εκεί. Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ακόμη πως έχει μεγάλη σημασία η έναρξη των εργασιών σύντομα της επιτροπής συντάγματος της Συρίας.

  • Ο Ιρανός Πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν για μια Συρία απαλλαγμένη από ξένες επεμβάσεις και τρομοκρατικές απειλές, τονίζοντας την εδαφική της ακεραιότητα. “Δυστυχώς οι ΗΠΑ προστατεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ. Προσπαθούν να επιτύχουν του στόχους τους χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές δομές”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πραγματοποιούν μια κρίσιμη σύνοδο σε μια κρίσιμη περίοδο.

  • “Ο συριακός λαός ο οποίος προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή κάτω από τις βόμβες εδώ και οκτώ χρόνια περιμένει ευχάριστα νέα από εμάς προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης”, ανέφερε. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι διατήρησαν το πνεύμα της Αστάνα παρά τα προβλήματα, τις διαφορές απόψεων και τις προβοκάτσιες από κάποιους οι οποίο προσπάθησαν να τους δημιουργήσουν προβλήματα μεταξύ τους.

“Η πλατφόρμα της Αστάνα είναι η πιο επιτυχής προσπάθεια για να υπάρξει λύση που θα σταματήσει το αίμα στη Συρία”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως η Τουρκία ήταν δίπλα στον συριακό λαό στις πιο δύσκολες ώρες του και πως μέχρι σήμερα η χώρα του έχει προσφέρει βοήθεια 35 δισ. δολαρίων. “Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει το γρηγορότερο ειρήνη στη γείτονά μας Συρία. Πιστεύω ότι από αυτή την συνάντηση θα δώσουμε καλά νέα στους αδελφούς μας”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ
14/02/2019 16:47

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: