Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό και η συνάντηση των ηγετών Αναστασιάδη – Ακιντζί στα τέλη Φεβρουαρίου, το θέμα των πολιτογραφήσεων, οι μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο, το θέμα του δελτίου υγείας του Ουζόχο, καθώς και αποκλειστικές συνεντεύξεις όπως με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο κυριακάτικος Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Σημείο τριβής η πολιτική ισότητα» γράφει ότι η «Α» ανοίγει τον φάκελο «πολιτική ισότητα» που αποτελεί μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για ένα ενωμένο κράτος και αναλύει τεκμηριωμένα την διαχρονική εξέλιξη και αντιμετώπιση του ζητήματος από το 1960 μέχρι και πρόσφατα. Αλλού, προβάλλει συνέντευξη στην εφημερίδα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος καλεί την τουρκική πλευρά να τοποθετηθεί γραπτώς. Γράφει ακόμη ότι λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις το θέμα του δελτίου υγείας του ποδοσφαιριστή της Ανόρθωσης Ουζόχο.

Με τίτλο «Το Κυπριακό παίζει στις καθυστερήσεις», ο «Πολίτης» προβάλλει συνέντευξη στην εφημερίδα του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε ότι στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θέλει να ξεκαθαρίσουν τα περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας. Αλλού, γράφει για το φράγμα Σολέας και ότι ο υδατοφράκτης έγινε αλλά οι γεωργοί δεν ποτίζουν. Αναφέρει επίσης η εφημερίδα ότι άκρως ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας στην Κύπρο για το 2019.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κρύο ντους από την Τουρκία» γράφει ότι παγώνει τις εξελίξεις ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και ότι στήνει σκηνικό πιέσεων για τη Λευκωσία το καλοκαίρι. Αλλού, γράφει ότι μετωπική σύγκρουση ξέσπασε με την Κομισιόν για το θέμα της Τουρκίας και τη διοχέτευση μεταναστών με έντονη αντίδραση από τον Κύπριο Υπουργό Εσωτερικών. Επίσης, αναφέρει σε άλλο δημοσίευμα ότι ένα άτυπο τεστ προθέσεων για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα καταγραφεί στη διάρκεια της συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί.

Υπό τον τίτλο «Φούσκα ακινήτων λόγω πολιτογραφήσεων» η «Χαραυγή» γράφει ότι άμεση είναι η διασύνδεση του προγράμματος πολιτογραφήσεων με τη δημιουργία νέας φούσκας ακινήτων στην Κύπρο και σε αυτό συγκλίνουν όλες οι απόψεις. Αλλού, προβάλλει ρεπορτάζ για τον αγροτικό τομέα και τους αγρότες με αφορμή το επικείμενο Παγκύπριο Συνέδριο της ‘Ενωσης Κυπρίων Αγροτών. Επίσης, γράφει για τη συνεργασία του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και του Ιδρύματος Kemal Saracoglu με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την εκστρατεία εξεύρεσης συμβατού δότη μυελού των οστών για δύο παιδιά, τον Αντρέα και τον Κεμάλ.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» με τίτλο στο κύριο της θέμα «’Εκκληση για διαμοιρασμό του μεταναστευτικού βάρους» γράφει ότι η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με την έλλειψη προόδου στην μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, και ότι η Ρωσία επικοινώνησε με διάφορες χώρες της ΕΕ, όπως και με την Κύπρο προκειμένου να επιστρέψουν στη Συρία πρόσφυγες. Αλλού γράφει ότι η βροχή κατέστρεψε ιστορική εκκλησία του 16ου αιώνα στη νεκρή ζώνη, στη Λευκωσία. Επίσης, γράφει για τις ευκαιρίες ανώτατης εκπαίδευσης σε Κύπρο και εξωτερικό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «5 όροι Ακιντζί με υπογραφή Ερντογάν» γράφει ότι ανένδοτος είναι «ο Σουλτάνος για εγγυήσεις και πολιτική ισότητα» και αναφέρεται στο τί είπε πίσω από κλειστές πόρτες στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα κάνει αναφορά στις Ευρωεκλογές του Μάη και γράφει ότι πάμε για αποχή 60%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Αλλού γράφει για το τί αλλάζει για 1300 ταμεία προνοίας.

Η επίσης εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Εξετάζονται ποινικές ευθύνες για Ελεγκτή» γράφει ότι η Κυβέρνηση βλέπει ζήτημα δημοσιοποίησης από την Ελεγκτική Υπηρεσία διαβαθμισμένων πληροφοριών της Εθνικής Φρουράς βάσει της νομοθεσίας. Σε άλλο της δημοσίευμα προβάλλει συνέντευξη με την Πρέσβειρα της Αιγύπτου στη Λευκωσία και γράφει ότι η περιοχή οδεύει προς οικονομική ενσωμάτωση στο φυσικό αέριο. Επίσης, γράφει για το Κυπριακό και πως το βλέμμα είναι στραμμένο προς τον Ιούνιο για εξελίξεις.

Μεξικανός δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα σε εστιατόριο στην Πολιτεία Ταμπάσκο

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
10/02/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: