Η καρδιά της Μεσογείου χτυπά στην Λευκωσία: Επτά ισχυροί παίκτες της περιοχής με κρίσιμη ατζέντα




«Η “καρδιά” της Μεσογείου, σήμερα στη Λευκωσία», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενόψει της Συνόδου των Med 7, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στην κυπριακή πρωτεύουσα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτήρισε την σημερινή μέρα σημαντική και τόνισε: «Οπωσδήποτε θα αναφερθούν και θέματα της διεθνούς επικαιρότητας και σίγουρα θα αναφερθεί και το Κυπριακό στις συζητήσεις της Συνόδου».

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με Κοινή Διακήρυξη, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, θα στέλνει ένα «μήνυμα του Νότου προς τις Βρυξέλλες ενόψει των ευρωεκλογών για τις προσδοκίες που έχουμε από την ΕΕ». Μ’ αυτές τις εκλογές, επισήμανε, «επιθυμία όλων είναι να αποφύγουμε πολιτικές παρεκτροπές, ακραία αποτελέσματα και την τάση που υπάρχει σε κάποιες χώρες για φυγόκεντρες πολιτικές και ευρωσκεπτικισμό. Είναι λοιπόν και μια κατάθεση ευρωπαϊκής ενότητας».

Η Σύνοδος των επτά ευρωπαϊκών κρατών μελών του Νότου (Med 7) έχει θέσει σε συναγερμό την κυπριακή Αστυνομία. Η περιοχή του Συνεδριακού Κέντρου βρίσκεται κατά από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Από τις 13:00 και μετά, το συνεδριακό κέντρο θα μπορούν να προσεγγίσουν μόνο όσοι φέρουν διαπίστευση για τη Σύνοδο Med7. Η είσοδος εντός του κέντρου θα γίνεται σε προκαθορισμένες ώρες και πριν από τις 3 το απόγευμα, όταν οι πόρτες θα κλείσουν προκειμένου να γίνουν όλες οι προετοιμασίες για τις αφίξεις των ξένων ηγετών. Σε επίπεδο καθημερινότητας θα πραγματοποιούνται κυκλοφοριακές παρεμβάσεις κατά τη μετακίνηση ηγετών και αντιπροσωπειών, προς και από το συνεδριακό κέντρο, ενώ στο Αρχηγείο Αστυνομίας λειτουργεί κέντρο επιχειρήσεων.

Ενέργεια αγωγοί, ασφάλεια και μεταναστευτικό στην ατζέντα

Θέματα ενέργειας, το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027 αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή 5η Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα) που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, αναμένεται:

* να τονισθεί η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ευρύτερη περιοχή· * να συζητηθούν οι προοπτικές των ευρωτουρκικών σχέσεων και η ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα·

* να υπογραμμισθεί η ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα·

* να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική και να υπογραμμισθεί ότι μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη Μεσόγειο είναι απαραίτητη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενίσχυση του ρόλου της στις διεθνείς εξελίξεις.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν:

· ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης,
· ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Εμανουέλ Μακρόν,
· ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αλέξης Τσίπρας,
· ο Πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, κ. Τζουζέπε Κόντε,
· ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, κ. Τζόζεφ Μουσκάτ,
· ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, κ. Αντόνιο Κόστα,και
· ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, κ. Τζουζέπ Μπορέλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΚΥΠΕ

Το ελληνικό Πεντάγωνο διαψεύδει ότι βρίσκονται τουρκικά πλοία γύρω από τα Ίμια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: