Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η Σύνοδος της MED7 στη Λευκωσία και οι διμερείς συναντήσεις του ΠτΔ στο πλαίσιο της Συνόδου, οι εγγραφές στο ΓεΣΥ, η απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Γκιουζελγιουρτλού, οι εξελίξεις στην ΑΟΖ, οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για τα χρυσά διαβατήρια και η ανακοίνωση της απόφασης για την FBME είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «120 ‘ΝΑΙ’ στο ΓεΣΥ» και αναφέρει ότι ο ΟΑΥ ανακοίνωσε τους πρώτους επίσημους αριθμούς εγγραφών ιατρών και ότι σπάζει σιγά-σιγά η ‘τρομοκρατία’ του ΠΙΣ. Αλλού η «Α» αναφέρεται σε πολυεπίπεδη στήριξη από τους ‘επτά’ του Νότου προς την Κύπρο με αναφορά ότι η ΕΕ αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για την επανενωμένη Κύπρο. Επίσης προβάλλεται η απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Γκιουζελγιουρτλού αλλά και του Διαιτητικού Δικαστηρίου για την FBME.

«Η Ευρώπη είναι εδώ» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρει πως μήνυμα σύμπνοιας έστειλαν οι επτά χώρες του Νότου στη χθεσινή σύνοδο της Λευκωσίας και ότι στην διακήρυξη αναφέρεται πως η ΕΕ είναι ασφαλιστική δικλείδα για την επανενωμένη Κύπρο. Επίσης ο «Π» γράφει ότι βελτιωμένη είναι η θέση της Κύπρου σε θέματα διαφάνειας με βάση το δείκτη Διεθνούς Διαφάνειας που ανακοινώθηκε χθες. Προβάλλεται σε άλλο ρεπορτάζ η ανατροπή στην υπόθεση του ηλικιωμένου Γιώργου Μαυρομμάτη που βρέθηκε απανθρακωμένος στο σπίτι του καθώς συνελήφθη νεαρός ως ύποπτος για φόνο.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριό του θέμα «Έστειλαν ισχυρά μηνύματα» αναφέρει ότι οι επτά του Νότου στηρίζουν την ΚΔ σε Κυπριακό και ενεργειακά και ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της Κύπρου. Ο «Φ» αναφέρει αλλού πως 1η Μαρτίου αναμένεται να είναι έτοιμο το πόρισμα της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό αφού στις 5 του Μάρτη λήγει η θητεία της Επιτροπής. Επίσης προβάλλεται η γεώτρηση στο τεμάχιο Γλαύκος στην κυπριακή ΑΟΖ και οι κινήσεις της Άγκυρας.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Αθώα η Κύπρος, καταδίκη για την Τουρκία» αναφέρει στο κύριό της θέμα πως το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης από τη Λευκωσία στην υπόθεση Γκιουζελγιουρτλού και ότι η Άγκυρα παραβίασε σχετικές πρόνοιες για την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης. Αλλού γράφει για την Διακήρυξη της Λευκωσίας στην Σύνοδο των ‘επτά’ με αναφορές στο Κυπριακό. Επίσης η «Χ» προβάλλει το θέμα των χρυσών διαβατηρίων και τις συνεχιζόμενες αντεγκλήσεις.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο «Επικρίνεται η Τουρκία από το ΕΔΑΔ» προβάλλει την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση Γκιουζελγιουρτλού και την αναφορά ότι η Άγκυρα δεν συνεργάστηκε με τις αρχές της ΚΔ. Αλλού προβάλλεται η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου για την FBME, που είναι υπέρ της Κύπρου. Η εφημερίδα αλλού προβάλλει στις εσωτερικές τις σελίδες την Σύνοδο των ‘επτά’ χωρών του Νότου στη Λευκωσία και τις διμερείς επαφές του ΠτΔ.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/01/2019 07:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: