Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη Δευτέρα για το ΓεΣΥ, με τη συμμετοχή του ΠΙΣ,

η καθυστέρηση που φέρνει η βλάβη στο τρυπάνι στον στόχο Δελφύνη, οι διεργασίες ενόψει της συζήτησης για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, οι αλλαγές στους διαγωνισμούς σε έργα του δημοσίου, η ροή νερού στα φράγματα μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις και η συνέχιση των έντονων καιρικών συνθηκών τις επόμενες μέρες, είναι τα κυριότερα θέματα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων την Παρασκευή.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Ελάτε στον Λόφο», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενοχλημένος από τη στάση «κρυφτούλι» των γιατρών για το ΓεΣΥ κάλεσε την ηγεσία τους σε σύσκεψη τη Δευτέρα στο Προεδρικό. Αλλού, γράφει ότι το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε αποκοπή ειδικών επιδομάτων σε 22 καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο ΚΥΠΕ και στη δήλωση του ότι στόχος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών μέσα στο 2019.

Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Βλάβη στο τρυπάνι φέρνει καθυστέρηση», γράφει ότι η σοβαρή βλάβη του τρυπανιού της Exxon Mobil στον στόχο Δελφύνη φέρνει καθυστέρηση τουλάχιστον δέκα ημερών. Αλλού γράφει ότι άρχισε πλέον η ουσιαστική ροή νερού στα φράγματα μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι ο ΠΙΣ άρχισε παιγνίδι καθυστέρησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλεί σύσκεψη τη Δευτέρα με τη συμμετοχή του ΠΙΣ, του ΟΑΥ και του Υπουργού Υγείας.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Αλλαγές σε έργα του Δημοσίου», γράφει στο κύριο του θέμα ότι πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες στους διαγωνισμούς που αφορούν δημόσια έργα με εκτιμημένο κόστος πέραν του εκατομμυρίου περιλαμβάνει πλέον το Γενικό Λογιστήριο. Αλλού, γράφει ότι κόλλησε το γεωτρύπανο της Exxon Mobil και η βλάβη θα φέρει καθυστέρηση 10 περίπου ημερών. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι το σκηνικό με τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Μέχρις εσχάτων θα πολεμήσει το ΓεΣΥ ο ΠΙΣ» γράφει, στο κύριο της θέμα, πως όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, Βάσος Οικονόμου η θέση του Συνδέσμου είναι “να πολεμήσει το ΓΕΣΥ μέχρις εσχάτων”. Αλλού, γράφει για φυγή καταθέσεων 272,7 εκ ευρώ και αύξηση δανείων κατά 40,2 εκ ευρώ τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι το “στρατοδικείο” επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 ημερών στον αντιρρησία συνείδησης Χαλίλ Καραπασιάογλου.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Οι βροχές δεν είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη», γράφει πως ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής προειδοποίησε πως τα αποθέματα νερού, παρά τις σημαντικές βροχοπτώσεις, δεν ξεπερνούν το 20% της πληρότητας των φραγμάτων. Αλλού, γράφει ότι οι Τ/κ προειδοποίησαν με «μέτρα» την Κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε την είσοδο σε 30 Ισραηλινούς που ήθελαν να μεταβούν στα κατεχόμενα για την Πρωτοχρονιά. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον ΠΙΣ για το ΓεΣΥ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», υπό τον τίτλο «East Med: Γεωπολιτικά-επικοινωνιακά παιχνίδια!», γράφει, στο κύριο της θέμα, πως η Κύπρος έχει μπει σε ένα παιχνίδι γεωπολιτικής εγκαταλείποντας τις πλέον εφικτές λύσεις για αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Σε άλλο της θέμα γράφει για το παρασκήνιο για τον διορισμό του Υφυπουργού Τουρισμού και τους τριγμούς στην κυβερνητική παράταξη. Αλλού, γράφει ότι βολεύονται όλοι με τη στασιμότητα στο Κυπριακό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Ο οδικός χάρτης της Λουτ στο Κυπριακό», ότι η Τζέιν Χολ Λουτ θα επιστρέψει στην Κύπρο με οδικό χάρτη, δηλαδή πρόταση επί της διαδικασίας αλλά και επί της ουσίας. Αλλού, γράφει για τη συνέντευξη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην Kibris όπου μίλησε για το Κυπριακό, το φυσικό αέριο, το σχέδιο Ανάν, το ΕΛΑΜ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλού, γράφει για την υπόθεση των S-300.

Πρώτος ο ΣΚΑΪ στη “μάχη” της πρωινής ενημέρωσης: Δεύτερος ο ΑΝΤ1

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
04/01/2019 08:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: