Έκκληση OHE στη Βενεζουέλα για διάλογο: Πώς αντιδρούν Ευρώπη, Ρωσία, και Κίνα




Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση για διάλογο στη Βενεζουέλα ώστε να αποτραπεί μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε καταστροφή.

“Ελπίζουμε ότι η διεξαγωγή διαλόγου θα είναι δυνατή για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε σύγκρουση, η οποία θα ήταν καταστροφική για τον λαό της χώρας και για την περιοχή”, δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός και δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω Facebook.
“Ο Γενικός Γραμματέας (του ΟΗΕ) υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να δεσμευτούν σε έναν περιεκτικό και αξιόπιστο πολιτικό διάλογο για να αντιμετωπιστεί η παρατεταμένη κρίση στη χώρα”, αναφέρει παράλληλα ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουγιάριτς σε ανακοίνωσή του.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε χθες Τετάρτη μεταβατικός “πρόεδρος”, αψηφώντας τον Μαδούρο και δημιουργώντας κλίμα πολύ μεγάλης έντασης στη χώρα, αλλά και διεθνείς διπλωματικές τριβές.
“Κυρίαρχες κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν τι θέλουν”, όταν πρόκειται να αναγνωρίσουν ποιος εκ των δύο είναι ο νόμιμος πρόεδρος, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις δηλώσεις που έκανε από το Νταβός.
Ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις ανθρώπινες απώλειες στις ταραχές στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Citizens raise their hands as Juan Guaido, President of the Venezuelan Parliament, announces that he assumes executive powers, in Caracas, Venezuela, 23 January 2019.  EPA/Miguel GutiΓ©rrez

Δήλωση της ΕΕ: Να εισακουσθεί η φωνή του λαού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τις αρχές της Βενεζουέλας να σεβαστούν τα «πολιτικά δικαιώματα, την ελευθερία και την ασφάλεια» του προέδρου της Βουλής Χουάν Γκουαϊδό αλλά απέφυγε να ακολουθήσει την Ουάσινγκτον και να τον αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο.
«Στις 23 Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απηύθυνε μαζικά έκκληση για δημοκρατία και για τη δυνατότητα να καθορίσει ελεύθερα τη μοίρα του. Οι φωνές αυτές δεν μπορούν να αγνοηθούν», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι 28 χώρες μέλη της Ένωσης.
«Ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά, να επιλέγει ελεύθερα τους ηγέτες του και να αποφασίζει το μέλλον του», αναφέρεται στη δήλωση της ΕΕ.
Αποφεύγει η Γαλλία τη στήριξη στον Γκουαϊδό
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας οποιονδήποτε κερδίσει δημοκρατικές εκλογές, δήλωσε ένας αξιωματούχος μετά τη δήλωση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος χαιρέτισε το θάρρος των Βενεζουελάνων που διαδηλώνουν για την ελευθερία αλλά απέφυγε να υποστηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Η πρόθεσή μας είναι να ενθαρρύνουμε μια δημοκρατική διαδικασία στη Βενεζουέλα. Η Γαλλία θα αναγνωρίσει όποιον εκλεγεί στο τέλος μιας τέτοιας διαδικασίας», δήλωσε ένας αξιωματούχος από το γραφείο του Μακρόν, απαντώντας σε ερώτηση αν η Γαλλία θα αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει αν η Γαλλία επιδιώκει αυστηρότερες ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας.

Κοινή ευρωπαϊκή στάση απο την Ισπανία

Στο μεταξύ, κυβερνητική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφερε πως ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σχεδιάζει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό έπειτα από συνομιλίες που είχε με ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής στο Νταβός.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Reuters, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ δήλωσε πως η Ισπανία θα αναμένει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση για τον Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον και χωρών της Λατινικής Αμερικής.
«Πρέπει να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κατάστασης και κάτι τέτοιο απαιτεί χωρίς καμία αμφιβολία μια διαδικασία παρέμβασης προκειμένου να διασφαλιστεί η μοναδική δυνατή διέξοδος που είναι οι εκλογές», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους.

Στο πλευρό του Μαδούρο το Ιράν

Το Ιράν στέκεται στο πλευρό του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καθώς αντιμετωπίζει πρόκληση από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε χθες, Τετάρτη, προσωρινός πρόεδρος της χώρας που πλήττεται από ταραχές.

“Το Ιράν υποστηρίζει την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας κατά των αθέμιτων και παράνομων ενεργειών όπως απόπειρες πραξικοπήματος και ξένη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί.

Η Τεχεράνη ελπίζει να υπάρξει ειρηνική λύση στην πολιτική κρίση, πρόσθεσε ο Γασεμί, η δήλωση του οποίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Η Ισλαμική Δημοκρατία διατηρεί επί χρόνια στενές σχέσεις με την Βενεζουέλα και τον Νικολάς Μαδούρο.

 

Demonstrations in Caracas against Nicolas Maduro. EPA/CRISTIAN HERNANDEZ

Αντίθετη η Κίνα σε έξωθεν ανάμειξη

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιτίθεται σε έξωθεν ανάμειξη στη Βενεζουέλα και υποστηρίζει τις προσπάθειες της χώρας αυτής να προστατεύσει την ανεξαρτησία και τη σταθερότητά της.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ κάλεσε όλες τις πλευρές να βρουν με ηρεμία και λογική μια ειρηνική λύση.

“Η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας για να προστατεύσει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την σταθερότητά της”, δήλωσε η Χουά σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

“(…) θέλω να υπογραμμίσω ότι έξωθεν κυρώσεις ή ανάμειξη συνήθως κάνουν πιο περίπλοκη την κατάσταση και δεν βοηθούν στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων”, πρόσθεσε.

Η Κίνα έχει δανείσει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια στη Βενεζουέλα μέσω συμφωνιών “πετρέλαιο έναντι δανείου” την τελευταία δεκαετία, εξασφαλίζοντας την προμήθεια ενέργειας για την γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία της.

Ωστόσο η χρηματοδότηση στέρεψε καθώς η οικονομία της Βενεζουέλας άρχισε να παίρνει την κατιούσα το 2015, υπό την πίεση της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Προειδοποίηση Μόσχας στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ

Ο Νικολάς Μαδούρο είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας και οι έξωθεν προσπάθειες για τον σφετερισμό της εξουσίας στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι “δεν είναι αποδεκτή” έξωθεν ανάμειξη στη χώρα αυτή και υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ με τις οποίες υπονοείται η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα είναι πολύ επικίνδυνες.

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ να μην επέμβουν στρατιωτικά στην Βενεζουέλα, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει ένα καταστροφικό σενάριο, μετέδωσε το πρακτορείο Ίντερφαξ επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Η Μόσχα θα σταθεί στο πλευρό της Βενεζουέλας για την προστασία της εθνικής της κυριαρχίας και της αρχής της μη ανάμειξης στις εσωτερικές της υποθέσεις, πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, σημειώνοντας επίσης ότι η Μόσχα αναμένει από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εντείνουν τις πιέσεις στο Καράκας.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ρωσίας Βιτσισλάβ Βολόντιν δήλωσε σύμφωνα με το Interfax ότι η Μόσχα θεωρεί παράνομες τις κινήσεις για την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία.

24/01/2019
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Αιματοχυσία στη Βενεζουέλα: 13 νεκροί από τις συγκρούσεις, “καίγεται” το Καράκας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: