Από τον Τραμπ στον Μπέτο: Το 2019 θα είναι από τις πιο κρίσιμες χρονιές για τις Ην. Πολιτείες




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ξεκινήσει. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 θα αρχίσουν να ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες για τη διεκδίκηση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος.

  • Παρότι στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου μήνα έχασε από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, στην πολιτεία του Τέξας με διαφορά 214.921 ψήφους (2,6%), ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ θεωρείται το αρχόμενο αστέρι της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ και ήδη εμφανίζεται μέσα στα πρώτα ονόματα για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών.

Η συντηρητική εφημερίδα «Ουάσινγκτον Τάιμς» υποστήριξε ότι «υπάρχει κάτι περίεργο στους Δημοκρατικούς: αγαπούν τους ηττημένους», παρουσιάζοντας ως παράδειγμα και την περίπτωση της Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε χάσει από τον Ομπάμα το 2008 και διεκδίκησε ανεπιτυχώς την Προεδρία το 2016, προσθέτοντας και τα εξής:

«Τα κύρια ΜΜΕ θα ισχυριστούν ότι επειδή (ο Μπέτο) είναι νέος, όμορφος, άσπρος και πραγματικά πλούσιος, ίσως να είναι ο τύπος που μπορεί να κερδίσει τον πρόεδρο Τραμπ την επόμενη φορά».Πολιτικοί αναλυτές εντάσσουν τον 46χρονο Μπέτο (Robert Francis «Beto» O’Rourke) στην κατηγορία των προοδευτικών, φιλελεύθερων και κεντρώων του Δημοκρατικού Κόμματος. Κάποιοι άλλοι τον εντάσσουν στο ιδεολογικό πλαίσιο των «Σοσιαλιστών Δημοκρατών».

  • Αν ο πρώην υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, αποφασίσει τελικά να μη διεκδικήσει ξανά το χρίσμα του κόμματός του, εκτιμάται ότι μάλλον θα υποστηρίξει είτε τον Μπέτο Ο’ Ρουρκ ή τη γερουσιαστή από τη Μασαχουσέτη, Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση της οργάνωσης «MoveOn», η οποία κατατάσσεται στην «αριστερή πτέρυγα» των Δημοκρατικών, το 15,6% των Δημοκρατικών υποστηρίζει τον Ο’ Ρουρκ, το 14,9% τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το 13,1% τον γερουσιαστή Σάντερς.

Σε άλλες δημοσκοπήσεις επικεφαλής είναι ο Μπάιντε, ο οποίος όμως είναι πολύ πιθανόν να μην διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, και ακολουθεί ο Σάντερς. Άλλα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα των δημοσκοπήσεων είναι η γερουσιαστής από την Καλιφόρνια Καμάλα Χάρις και ο γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ, Κόρι Μπούκερ. Βέβαια, αναμένεται να εμφανιστούν και άλλοι υποψήφιοι.

Προκριματικές για Ρεπουμπλικανούς;

Όπως συνηθίζεται, δεν παρουσιάζεται δεύτερος υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος της χώρας και ο οποίος έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του για δεύτερη τετραετή θητεία.

Αυτή τη φορά, όμως, τα όσα συμβαίνουν με την προεδρία Τραμπ, η έρευνα για την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2016 και ο έλεγχος της Βουλής από τους Δημοκρατικούς μπορεί να επιφέρουν ραγδαίες εξελίξεις.

  • Στην περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ ή μέλη της οικογένειάς του βρεθούν ένοχοι για κάποιες από τις κατηγορίες σε βάρος τους, ενδεχομένως να αποφασίσει (κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο λόγω του χαρακτήρα του) ή να «αναγκαστεί» να μην επαναδιεκδικήσει την Προεδρία.

Γι’ αυτό, ήδη καταγράφονται διάφοροι «μνηστήρες» για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, προσβλέποντας σε εξελίξεις, που, ίσως οδηγήσουν τον Τραμπ εκτός προεκλογικής κούρσας.

Ανάμεσα στα ονόματα που φημολογούνται είναι του γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ, ο οποίος επανειλημμένα άσκησε κριτική στις επιλογές Τραμπ και της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, η οποία υπηρετεί τις τελευταίες ώρες σ’ αυτή τη θέση, αφού υπέβαλε παραίτηση πριν λίγο καιρό.

  • Μετά τον Τραμπ, σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, οι τρεις δημοφιλέστεροι Ρεπουμπλικανοί (σ.σ. δεν σημαίνει βέβαια ότι θα είναι δημοφιλέστεροι και σε πιθανή προεκλογική μάχη για το χρίσμα του κόμματός τους) είναι οι γερουσιαστές Τεντ Κρουζ, Μιτ Ρόμνεϊ και Μάρκο Ρούμπιο. Ειδικά για τον Ρόμνεϊ, ο οποίος είναι Μορμόνος και στις τελευταίες ενδιάμεσες εκλογές εξελέγη γερουσιαστής στη Γιούτα (στην πολιτεία που χαρακτηρίζεται ως η βάση των Μορμόνων), διατυπώνεται η άποψη ότι πιθανόν να διεκδικήσει ξανά το χρίσμα του κόμματός του και να αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ.

Σύμφωνα με μιαν από τις επικρατούσες απόψεις, αν ο πρόεδρος Τραμπ καταφέρει να «επιβιώσει» μέσα από την έρευνα του Μόλερ για τη Ρωσία (τα αποτελέσματά της θα γνωστοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες) και από τις καινούργιες έρευνες σε βάρος του που θα ξεκινήσει η Βουλή, τότε θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για οποιονδήποτε Ρεπουμπλικανό ή Δημοκρατικό υποψήφιο να του ανατρέψει την πορεία προς την επανεκλογή.

  • Μερικοί αναλυτές αφήνουν, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι ο «μεγαλύτερος φόβος» δεν είναι πλέον μόνο μια νέα νίκη Τραμπ, αλλά ένας ακόμη «θρίαμβος του Πούτιν», ο οποίος θεωρείται από ορισμένους ως ο «σκιώδης πρόεδρος» των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά μετά την απόφαση του σημερινού ένοικου του Λευκού Οίκου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Πέρα όμως από τις διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις (λογικές ή ακραίες), όλοι συμφωνούν ότι το 2019 θα είναι μία από τις πιο κρίσιμες και συνάμα μοναδικές χρονιές στα πολιτικά δρώμενα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας 

Οι δεύτερες σκέψεις του Ντ. Τραμπ: Ο φόβος του Ιράν αναγκάζει για αναθεώρηση απόφασης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: