Πάλι πλακώνονται οι Αμερικάνοι και οι Τούρκοι: Γύρω από τους Κούρδους ο “χορός του θανάτου”




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Τεταμένη είναι πάλι η κατάσταση των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας μετά την απειλή του Ταγίπ Ερντογάν να κτυπήσει τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι είναι οι πιο σημαντικοί σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Για να το πούμε πιο σωστά: Λόγω των Κούρδων μαχητών, ο κ. Τραμπ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι περιόρισε δραματικά τη δράση των τζιχαντιστών. Εάν δε η Τουρκία δεν δημιουργούσε προβλήματα στους Κούρδους του YPG, ήδη θα μιλούσαμε για το τέλος του ΙΚ. Και αυτή την πραγματικότητα την γνωρίζουν και στο Λευκό Οίκο και στο Πεντάγωνο.

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει χθες στον κ. Ερντογάν και να τον προειδοποιήσει για τις συνέπειες αυτής της πράξης, παρά το γεγονός ότι η Τουρκική Προεδρία και τα «ανεξάρτητα» μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας παρουσίασαν -λίγο-πολύ τον πρόεδρο των ΗΠΑ να …απολογείται στον Ερντογάν. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ακριβώς το αντίθετο έγινε, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ψεύδονται οι Τούρκοι.

Να θυμίσω ότι ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο …περίφημος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε μετά την 15λεπτη συνάντηση Τραμπ-Ερντογαν στο Μπουένος Άιρες, ότι ο Αμερικανός πλανητάρχης υποτίθεται του είπε ότι θα δώσει τα μαχητικά F-35 στην Τουρκία, ακόμα και αν εγκαταστήσει τους ρωσικούς πυραύλους στο έδαφος της; Μιλώντας στις Βρυξέλλες, αυτό ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός. Και πάλι η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη. Διότι, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, οι Αμερικανοί απαιτούν την ακύρωση της αγοράς των ρωσικών S-400, για να παραδώσουν τα F-15 που αγόρασε η Τουρκία.

  • Το βασικό ερώτημα είναι αν η αμερικανική κυβέρνηση θα αποδεχθεί (ή όχι) τον τουρκικό εκβιασμό και θα εγκαταλείψει τους Κούρδους. Από όσα ακούμε στην Ουάσιγκτον, απ’ όσα ακούμε από Αμερικανούς συναδέλφους, που γνωρίζουν περισσότερα από εμάς, με τα σημερινά δεδομένα οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν στρατιωτικά τους μαχητές του YPG. Η πληροφορία που κυκλοφόρησε πριν δέκα μέρες, για τη μαζική ενίσχυση των Κούρδων μαχητών από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, είναι τελικά αληθινή.

Όμως όλα αυτά τα όπλα δόθηκαν για να χρησιμοποιηθούν στις μάχες εναντίον του τζιχαντιστών. Η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους Τούρκους ότι ο αμερικανικός οπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον τους, αλλά αυτοί δεν πιστεύουν τίποτα. Και συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα σε ένα πόλεμο, που είναι αναγκαίος, για να επιτευχθει η εξολόθρευση των τζιχαντιστών. Έχω συναντήσει αξιωματούχους που δέχονται τον κουρδικό ισχυρισμό ότι οι Τούρκοι συνεργάζονται με το Ισλαμικό Κράτος. Αν και χωρίς στοιχεία, δεν έχω αμφιβολία…

  • Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο περίγυρός του είναι φανατικοί ισλαμιστές και δεν θεωρούν πρόβλημα τους τζιχαντιστές. Αυτό δεν είναι ψέμα. Άλλωστε έχουν εκτοξευθεί κατηγορίες στον γιο του Ερντογάν, τον Μπιλάλ, ότι αναμείχθηκε σε λαθρεμπόριο πετρελαίου από το Ιράκ, το οποίο πουλούσαν οι τζιχαντιστές.

Οι Αμερικανοί περιέγραψαν την Τετάρτη ως πολύπλοκη και συμπλεγματική την κατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει θυμίζει λερναία ύδρα. Ένα πρόβλημα λύνουν, άλλα πέντε εμφανίζονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός εάν αξίζει η προσπάθεια για να επιστρέψει η Τουρκία στο δυτικό μαντρί.

Όμως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί, και αυτή είναι θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτό που σίγουρα είναι αβέβαιο, είναι η επιτυχία της προσπάθειας…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ελλάς, Αμερική, Συμμαχία; Η στρατηγική σχέση των δύο χωρών είναι πλέον μία πραγματικότητα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: