Η απόφαση αποχώρησης των Αμερικανών πεζοναυτών από τη Συρία, όπου συμμετείχαν στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, από κοινού με τους Κούρδους μαχητές της οργάνωσης YPG και τους Άραβες συμμάχους τους, έχει δημιουργήσει πολλαπλές κρίσεις μεταξύ συμμαχικών χωρών, και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι γνωστή η κατάληξή τους.
Όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ότι οι πιο στενοί συνεργάτες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον πιέζουν για να αναθεωρήσει, μία απόφαση που την χαρακτηρίζουν καταστρεπτική για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης παρατηρείται μία δυσφορία της ηγεσίας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που καλείται να εγκαταλείψει ένα πόλεμο, ο οποίος -όπως υπογραμμίζεται- δεν τελείωσε ακόμα, αφού οι τζιχαντιστές παραμένουν δυνατοί σε αρκετά σημεία της Συρίας.
Ο κ. Νετανιάχου συνομίλησε με τον κ. Τραμπ, όπως ομολόγησε ο δεύτερος, αλλά δεν δόθηκε στη δημοσιότητα κάποιο κείμενο για το περιεχόμενο της κουβέντας τους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που βρίσκεται και ενώπιον δύσκολων εκλογών, πιστεύει ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου είναι λανθασμένη και πρέπει να αποσυρθεί, διότι για πρώτη φορά ο ιρανικός κίνδυνος είναι υπαρκτός για το Ισραήλ.
Η φράση του κ. Τραμπ ότι «θα είμαστε εκεί για το Ισραήλ, θα είμαστε πάντα εκεί για το Ισραήλ, και θα φροντίσουμε καλά το Ισραήλ. Το Ισραήλ θα είναι καλά», δεν καθησύχασε τον κ. Νετανιάχου, ο οποίος έχει και ένα άλλο πρόβλημα, αν θέλετε, υπαρξιακό: Με το σημερινό πρόεδρο της Αμερικής είναι φίλοι εδώ και 30 χρόνια. Και αισθάνεται ότι τον κερδίζει ο φανατικός ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ορκισμένος εχθρός του Εβραϊκού Κράτους.
Και εδώ τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα: Αν το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τους Κούρδους της Συρίας και τι θα σήμαινε μία τέτοια κίνηση, που θα μπορούσε να προκαλέσει και περιφερειακό πόλεμο…
Ενώ οι δύο πρόεδροι συνομιλούσαν σχεδόν καθημερινά, οι παρατηρητές σημείωσαν ένα «πάγωμα» από την ημέρα της ανακοίνωσης του Αμερικανού πλανητάρχη για την απόσυρση των πεζοναυτών του. Από το τέλος του 2016, ο κ. Πούτιν και ο κ. Ερντογάν έχουν σπάσει το ρεκόρ συναντήσεων και τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ ξένων ηγετών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα συνάντηση μίας τουρκικής αντιπροσωπείας υπό τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου λίγο-πολύ ξεκαθάρισαν την κατάσταση. Οι προβλέψεις ανέφεραν ότι η συνάντηση θα ήταν δύσκολη και δεν θα είχε καμία σχέση με τις προηγούμενες. Και έτσι ακριβώς ήταν τα πράγματα. Η Μόσχα επέβαλε πλήρως τις θέσεις της και το πιό σημαντικό που τονίστηκε είναι ότι θα συνεργάζονται και στρατιωτικά. Οπότε η Τουρκία δεν μπορεί να δρα στη Συρία από μόνη της. Για τη Μόσχα έφτασε η ώρα να επιβληθεί το καθεστώς του Άσαντ σε όλη τη χώρα.
Με λίγα λόγια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν πιστεύει το αφήγημα του Λευκού Οίκου μετά την επίμαχη συνομιλία του κ. Τραμπ με τον Ερντογάν και την απόφαση απόσυρσης των Αμερικανών από τη Συρία.
Ο Τραμπ επέλεξε “φίλους” που θα τον προδώσουν: Περπατά σε τεντωμένο σχοινί και θα πέσει…