Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρίσκεται δίπλα στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, όταν και αν ο ίδιος εκλεγεί Πρόεδρος της Κομισιόν, στέλνει μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ χαρακτηρίζει το Κυπριακό ως “μία από τις ανοιχτές πληγές της ιστορίας στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο” και τονίζει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κεκτημένο της ΕΕ.
Αναλυτικά, κληθείς από το ΚΥΠΕ να απαντήσει πως μπορεί να επιτευχθεί μια μεγαλύτερη και βαθύτερη παρέμβαση της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος, κάτι που επιθυμεί ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού πληθυσμού, ο Μάνφρεντ Βέμπερ απαντά:
Κληθείς να παραθέσεις τις σκέψεις του για τη διεύρυνση, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία και να διευκρινίσει αν και κατά πόσο πρέπει η Τουρκία να παραμείνει υποψήφια χώρα, ο υποψήφιος του ΕΛΚ τονίζει:
Ερωτηθείς πώς θα χειριστεί τα φυγόκεντρα στοιχεία όπως ο Orban και η πολωνική κυβέρνηση για παράδειγμα, σημειώνει: “η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ένα σύνολο εργαλείων για την προστασία των θεμελιωδών μας αξιών. Το ερώτημα που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι εάν τα εργαλεία έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι οι συντάκτες των Συνθηκών θα ήταν έκπληκτοι και ακόμη και σοκαρισμένοι για βλέποντας τις διαστάσεις που πήρε συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ευρώπη.
Το γεγονός ότι το Δικαστήριο της ΕΕ χρειάστηκε να παρέμβει στην Πολωνία για να προστατεύσει την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μας δείχνει ότι τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα είναι εύθραυστα. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ισχυρότερα μέσα που μπορούν να παρεμβαίνουν ταχύτερα και αποφασιστικά, για να προστατευθούμε από τη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη. Θα προτείνω έναν ισχυρότερο μηχανισμό κράτους δικαίου ως Πρόεδρος της Κομισιόν”.
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την παρέμβαση των ρωσικών υπηρεσιών ή άλλων τρίτων στις ευρωπαϊκές εκλογές, για το αν έχουμε ενδείξεις πιθανών οικονομικών δεσμών μεταξύ της Μόσχας και των εσωτερικών εχθρών της ευρωπαϊκής ενότητας και τι μπορούμε να κάνουμε γι `αυτούς, ο Υποψήφιος Πρόεδρος απαντά:
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τα βαθύτερα αίτια του λαϊκισμού, αφού η ΕΕ εγκατέλειψε την κληρονομιά της κρίσης, με την απασχόληση είναι σε επίπεδα ρεκόρ, την ανεργία σε επίπεδα κάτω του 2008 και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά επεκτείνουν τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις τους, εξηγεί: “είναι πράγματι μια γενική τάση στις περισσότερες δυτικές χώρες – κοιτάξτε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, πιστεύω ότι υπάρχουν δύο πτυχές που πρέπει να καταλάβουμε. Η πρώτη είναι η οικονομική. Ακόμη και αν η απασχόληση είναι υψηλή, και η ανάπτυξη έχει επανέλθει στις περισσότερες χώρες, δεν το βλέπουν όλοι στην καθημερινή τους ζωή. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, ακόμα κι αν η χώρα πηγαίνει καλύτερα, η αλλαγή έρχεται αργά και πολλοί Έλληνες αγωνίζονται. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το χάσμα μεταξύ όσων ευημερούν του πολύ μορφωμένου λαού, που ωφελείται περισσότερο από τις θετικές τάσεις, και των φτωχών, διευρύνεται. Αυτό είναι πολύ σαφές, για παράδειγμα, στην κίνηση των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία. Στον καιρό της παγκοσμιοποίησης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι μένουν πίσω. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, για πρώτη φορά από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, οι γονείς φοβούνται ότι τα παιδιά τους δεν θα έχουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο με αυτό που είχαν οι ίδιοι και αυτό δημιουργεί πολλές ανησυχίες”.
“Η δεύτερη πτυχή είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα εν γένει, επειδή τους έχουν απογοητεύσει. Συχνά απευθύνονται στα εξτρεμιστικά κόμματα ως έσχατη λύση, για να δοκιμάσουν κάτι “νέο”. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις δύο αυτές πτυχές: πρώτον, να δείξουμε στους ανθρώπους ότι τους προσφέρουμε ένα έργο που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και θα βελτιώσει τη ζωή τους. Δεύτερον, να τους αποδείξουμε, μέσω της ευθύνης και των ενεργειών μας, ότι μπορούν να μας εμπιστευτούν – και να τους δείξουμε ότι τα εξτρεμιστικά κόμματα δεν τους λένε την αλήθεια”, αναφέρει ο Μ.Βέμπερ.
Απαντώντας στο ερώτημα αν η Ευρώπη χρειάζεται έναν πραγματικό κοινό στρατό όπως προτείνει ο Εμ.Μακρόν, τονίζει:
Το Kυπριακό στο επίκεντρο των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων για τον Προϋπολογισμό
ΚΥΠΕ – Aθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο/Βρυξέλλες
13/12/2018 09:56