Το Kυπριακό στο επίκεντρο των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων για τον Προϋπολογισμό




Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο των ομιλιών των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά την έναρξη της συζήτησης του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2019.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι ο μοναδικός εφικτός δρόμος για την εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό που θα επανενώνει το λαό και τη χώρα, είναι οι διαπραγματεύσεις στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Είπε επίσης, ότι αν εγκαταλειφθεί αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο, θα μείνει η παγίωση των τετελεσμένων, που θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική τουρκοποίηση των κατεχομένων και στην ενίσχυση των κινδύνων που απειλούν την επιβίωση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Συμφώνησε επίσης με την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε τον κρατικό Προϋπολογισμό βιώσιμο, αναπτυξιακό και πλεονασματικό, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η εδραίωση της ανάπτυξης και η δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ επανέλαβε στην ομιλία του τις κατηγορίες του κόμματός του εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη για ανακόλουθη και αλλοπρόσαλλη πολιτική στο Κυπριακό.

Είπε ότι η Ιστορία θα κρίνει πολύ αυστηρά τον κ. Αναστασιάδη και πρόσθεσε πως ενδεχόμενη επιδίωξη απόρριψης της ομοσπονδιακής λύσης ή αλλαγής της τακτικής, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση.

Ο κ. Κυπριανού εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τον κρατικό Προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας πως σ’ αυτόν κυριαρχούν οι κυβερνητικές ιδεολογικές και δογματικές εμμονές.

Ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, πρόσθεσε, επιμένουν να στηρίζουν ένα οικονομικό μοντέλο που γεννά φούσκες και στηρίζεται στις συνταγές οι οποίες οδήγησαν στην κρίση.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για προχειρότητα, ερασιτεχνισμό, εγκληματικά λάθη και σκανδαλώδεις χειρισμούς, που οδηγούν την κυπριακή κοινωνία στον γκρεμό, και χαρακτήρισε ανέκδοτο τις εξαγγελίες του Προέδρου Αναστασιάδη για μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει έναν υπεύθυνο και σταθεροποιητικό ρόλο, έτοιμο να συνεργαστεί εντός της Βουλής, για προώθηση ορθών πολιτικών δράσεων.

Ανέφερε ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσει τους κυβερνώντες από τις ευθύνες τους για λανθασμένους χειρισμούς, ούτε και ότι δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και Δημοκρατικού Συναγερμού.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το εθνικό πρόβλημα βρίσκεται σε μια δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία. Είπε ότι είναι αμφίβολη ακόμα και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, λόγω της κορύφωσης της αδιαλλαξίας και της προκλητικότητας της Τουρκίας, η οποία διαχρονικά ευθύνεται για τη μη επίλυση του Κυπριακού.

Ως προς τη μορφή λύσης, ο κύριος Παπαδόπουλος τόνισε ότι το ΔΗΚΟ δεν αποδέχεται, ούτε τη συνομοσπονδία, ούτε τα δύο κράτη.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υποστήριξε ότι ο Προϋπολογισμός είναι κατά βάση διαχειριστικός και όχι αναπτυξιακός, προσθέτοντας ότι είναι εμφανής η απουσία ποιοτικών μέτρων, που θα προσέδιδαν μακρο-οικονομική σταθερότητα στην οικονομία.

Για το Κυπριακό, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων ετοιμάζεται να στηρίξει την επανάληψη της ίδιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, είτε αυτούσιας, είτε με ανεπαίσθητες παραλλαγές, καταλογίζοντας τεράστιες ευθύνες σε όσους επιμένουν στη συνέχιση της ίδιας αποτυχημένης συνταγής.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 είναι καλός λογιστικά, αλλά απουσιάζουν οι ευφάνταστες πολιτικές για ανάπτυξη.

Για το Κυπριακό, ο κος Γιωργάλλας είπε ότι οι δεσμευτικοί όροι αναφοράς αποτελούν επικίνδυνο σημείο που πρέπει να προσέξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να μη βρεθεί μπροστά σε μη αναστρέψιμες και αρνητικές εξελίξεις, χρονοδιαγράμματα και συγκεκαλυμμένη επιδιαιτησία, για εισαγωγή επικίνδυνων νέων ιδεών από το παράθυρο των διαμεσολαβητών.

Ο πρόεδρος του ακροδεξιού ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό για το 2019, πλην των δαπανών για την άμυνα και τη δημόσια υγεία. Είπε επίσης, ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταδώσει στους πολίτες για την οικονομία.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε στην ομιλία του ότι την ευθύνη για τη μη λύση στο Κυπριακό φέρει η Τουρκία, η οποία επιδιώκει την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός νέου κράτους που θα τελεί υπό τουρκική ομηρία.

Είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δείχνει να έχει αντιληφθεί τους στόχους της Τουρκίας, προσθέτοντας πως αυτό που επιβάλλεται είναι η εθνική ενότητα, ο νηφάλιος προβληματισμός και η μελέτη των επιλογών που διαθέτουμε.

Για την οικονομία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η πιο μεγάλη κοινωνική πρόκληση που βιώνουμε και στην οποία ο Προϋπολογισμός δεν δίνει ολοκληρωμένη απάντηση, είναι η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής».

Στα βήματα του Κοτζιά ο Κατρούγκαλος: Αναχρονιστικές οι εγγυήσεις για την Κύπρο, λέει

12/12/2018 21:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτου
Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: