“Άνοιγμα” στις αγορές επιχειρεί η Κίνα, για να αντιμετωπίσει τον “πόλεμο” του Τραμπ




Η Κίνα εμφανίζεται έτοιμη να διευρύνει την πολιτική της μεταρρύθμισης και του «ανοίγματος» της αγοράς της (reform and opening up policy) που άρχισε να εφαρμόζει από το 1978, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εμπορικό πόλεμο της κυβέρνησης Τραμπ.

Στην Κίνα θεωρούν ότι σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο δεν υπάρχει νικητής.

Η χώρα επιθυμεί να βρεθεί μια λύση στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, επεσήμανε σε ομάδα Κύπριων δημοσιογράφων που ταξίδεψε στο Πεκίνο την προηγούμενη βδομάδα, αξιωματούχος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας παράλληλα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον εμπορικό πόλεμο με την ανάπτυξη.

«Δεν φοβόμαστε τις εμπορικές τριβές και για να λύσουμε το πρόβλημα διευρύνουμε την ανάπτυξη και το άνοιγμά μας» τόνισε η αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Υπουργείου, προσθέτοντας ότι αναμένουν μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Παρέπεμψε την ίδια ώρα στη μεγάλη συμμετοχή εταιρειών από όλο τον κόσμο στην 1η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας (“China International Import Exposition) που άνοιγε την ίδια μέρα (5 Νοεμβρίου) τις πύλες της στη Σαγκάη και ολοκληρώθηκε στις 11 του μηνός.

Συνολικά 130 χώρες και 3100 εταιρείες πήραν μέρος στην EXPO της Σαγκάης, που θεωρήθηκε ως πλατφόρμα για την πρόσβαση περίπου 5000 νέων προϊόντων στην τεράστια κινεζική αγορά.

Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι δεν επρόκειτο για συνηθισμένο γεγονός. Η έκθεση, είπε ο Σι Τζινπίνγκ, σε δείπνο που παρέθεσε σε φιλοξενούμενούς του στη Σαγκάη, σηματοδοτεί ένα νέο γύρο προώθησης υψηλού επιπέδου ανοίγματος της κινεζικής αγοράς στον υπόλοιπο κόσμο και θα βοηθήσει στην εμβάθυνση του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας, στην προώθηση του κινεζικού προγράμματος «Μία ζώνη ένας δρόμος» και στην προαγωγή της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Την ίδια ώρα η Κίνα θεωρεί σημαντική τη σχέση της με την ΕΕ. «Κίνα και ΕΕ είναι στρατηγικοί εταίροι και υπερασπίζονται την ειρήνη και την ανάπτυξη» ανέφερε στους Κύπριους δημοσιογράφους η αξιωματούχος του κινεζικού ΥΠΕΞ και τόνισε ότι η χώρα της τάσσεται υπέρ της πολυμέρειας και του ελεύθερου εμπορίου. «Υπάρχουν διαφωνίες σε κάποια ζητήματα αλλά η σχέση είναι σταθερή, με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο», είπε. Σε αυτό το διάλογο για τη συνεργασία και την επίλυση των διαφωνιών, πρόσθεσε, η Κύπρος διαδραματίζει ένα θετικό ρόλο και η Κίνα προσβλέπει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο χυμός από την Κύπρο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κίνα.

Η πολιτική της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος της αγοράς της, άρχισε να εφαρμόζεται στην Κίνα πριν από 40 χρόνια, οδηγώντας την σταδιακά από την κεντρικά σχεδιαζόμενη οικονομία στην οικονομία της αγοράς, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Ακαδημίας Μακροοικονομικών Ερευνών, που εδρεύει στο Πεκίνο.

Με βάση στοιχεία που παρουσίασαν στην αποστολή των Κυπρίων δημοσιογράφων, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ήταν 9,6% και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε από 156 δολάρια το 1978 σε 8827 δολάρια το 2017. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το 1978 το 70% του εργατικού δυναμικού απασχολείτο στον τομέα της γεωργίας ενώ σήμερα απασχολείται στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες. Το ποσοστό της φτώχειας υποχώρησε από 30,7% το 1978 σε 3,1% το 2017, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η μηδενική φτώχεια μέχρι το 2020.

Σημειώνουν δε τα σημαντικά επιτεύγματα της χώρας στους τομείς του διαστήματος, των μεγάλων αεροσκαφών, των υποβρυχίων, των σιδηροδρόμων και της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και την παραγωγή ενός εκατομμυρίου προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας κάθε χρόνο. Το 2017 η κατασκευή εξοπλισμών και υψηλής τεχνολογίας αντιστοιχούσαν στο 32% και στο 12,7% της ανάπτυξης, αντίστοιχα.

Ο γενικός στόχος, όπως επεσήμαναν, είναι η βελτίωση του σοσιαλιστικού συστήματος με κινεζικά χαρακτηριστικά, ενώ η χώρα επιδιώκει να εξελιχθεί «από μεγάλη εμπορευόμενη χώρα σε δυνατή εμπορευόμενη χώρα», διευρύνοντας τις εξαγωγές της, μέσα κι από την παραγωγή περισσότερων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Η επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ομολόγου του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής των ηγετών της G20, στο Μπουένος Άιρες, αυτόν τον μήνα, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη εν μέσω του εμπορικού πολέμου και της επιβολής δασμών εκατέρωθεν, που αναμένεται να επηρεάσει την ανάπτυξη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη και την παγκόσμια ανάπτυξη.

“Αντάρτικο” από την Ιταλία οδηγεί σε κρίση: Έστειλε τον ίδιο προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες

ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
14/11/2018 06:35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: