Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το λαό ζήτησε ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή




Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, χαρακτήρισε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή “θλιβερή την εικόνα” της Ολομέλειας “ακριβώς ως αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονίων”, ενώ επέρριψε ευθύνες και στο προεδρείο της Βουλής για παραβίαση του Κανονισμού και της σειράς των ομιλητών.

Είπε ότι “στην μεταμνημονιακή εποχή, η Ελλάδα ανακτά σταδιακά ξανά την οικονομική ελευθερία της, το πρόταγμα όμως αποτελεί η επιστροφή των ηθικών αξιών στην κορυφή της αξιακής πυραμίδας της κοινωνίας μας διότι μέχρι τώρα οι κλοπές του δημοσίου χρήματος, οι υπερτιμολογήσεις των δημοσίων έργων, των φαρμάκων, ο αποκλεισμός των απλών ανθρώπων και των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό προς όφελος προνομιακών συνομιλητών της εξουσίας και ιδίως των κομμάτων της εξουσίας που χειρίστηκαν την εποχή των μνημονίων -πλην αυτής της κυβέρνησης- η απέταξη 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων από το σύστημα δημόσιας Υγείας και ασφάλισης είχαν ένα ξεκάθαρο έρεισμα στην δύσοσμη ηθική απαξία”.

Η επίτευξη του εν λόγω στόχου, επισήμανε ο Π. Καμμένος, “περνά αναγκαία και πρωταρχικά διαμέσου του επαναπροσδιορισμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας καθώς και κρίσιμων θεσμών της πολιτείας και εν τέλει της κοινωνίας μας με πρόσημο ηθικό και ανθρωποκεντρικό ώστε η προστασία και η θωράκιση να καταστούν ανθεκτικότερες ακόμα και στις έκτακτες συνθήκες, όπως αυτές που βιώσαμε κατά τη μνημονιακή εποχή”.

Υπογράμμισε ότι αυτές οι θεσμικές αλλαγές δεν μπορούν να αντικατασταθούν με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, προσθέτοντας “έχουμε φθάσει στο σημείο οι “μεταγραφές” βουλευτών να ξεπερνούν τα τρία κόμματα” και τονίζοντας ότι “με τέτοιου είδους τακτικές δεν πρόκειται να πείσουμε τον ελληνικό λαό ούτε να επαναφέρουμε την πίστη στο κοινοβουλευτισμό”.

“Με την έννοια αυτή ορισμένα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα χρειάζονται εμβάθυνση και πιο συγκεκριμένο περιεχόμενο, και σημαντικοί θεσμοί είναι αναγκαίο να επαναπροσδιορισθούν εξυπηρετώντας καλύτερα τις ανθρώπινες ανάγκες και τις ανάγκες της πατρίδας και σε κάποιες περιπτώσεις το δημόσιο συμφέρον πρέπει να προσδιοριστεί έτσι ώστε η προστασία του να εξασφαλίζει τη συνέχεια του ελληνικού κράτους και έθνους, έχοντας κατευθύνσεις ξεκάθαρα ανθρωποκεντρικές” πρόσθεσε.

Είπε ότι στο πλαίσιο αυτό οι ΑΝΕΛ προτείνουν την αναθεώρηση των συνταγματικών διατάξεων που αφορούν πρώτα-πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με απευθείας εκλογή του από τον λαό.

Υπενθύμισε ότι αυτή η πρόταση είναι και πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, προσθέτοντας “μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε απαξιωτικά για την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού”.

Επίσης, δικαίωμα υποψηφιότητας πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης που προτείνεται “είτε από κοινοβουλευτικό κόμμα, είτε από 100.000 εκλογείς”.

Πρότεινε ακόμα “τρείς τομές που δεν μεταβάλλουν το πολίτευμα σε Προεδρική Δημοκρατία” και συγκεκριμένα “ο ΠτΔ να μπορεί να αναπέμψει νόμο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μία φορά σε κάθε Σύνοδο που για να ισχύσει πρέπει να ψηφιστεί από τα 3/5 της Βουλής” σημειώνοντας ότι αυτή η δυνατότητα υπήρχε αλλά ουδέποτε ασκήθηκε,

Ως δεύτερη τομή πρότεινε την δυνατότητα του ΠτΔ “να προτείνει δημοψήφισμα για κρίσιμο εθνικό θέμα με την πρότασή του να ψηφίζεται από 151 βουλευτές” και την προκήρυξη δημοψηφισμάτων από τον ΠτΔ “τα οποία προτείνονται από τον λαό με αίτημα 1.000.000 εκλογέων για ψηφισμένο νομοσχέδιο, 500.000 για κρίσιμο εθνικό ζήτημα και 100.000 για σοβαρό κοινωνικό ζήτημα”.

Ως τρίτη τομή πρότεινε την θέσπιση δικαιώματος του ΠτΔ “ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού” να προχωρεί “σε διαγγέλματα στον ελληνικό λαό σε εξαιρετικές περιστάσεις”.

Ο κ. Καμμένος πρότεινε την αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος “περί ευθύνης υπουργών”, αλλά και την αναδρομική ισχύ της κατάργησής του για 20 χρόνια, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο άρθρο “φερετζέ της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης” και επισήμανε ότι κανένα από τα “πολιτικά μορφώματα της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν τόλμησε” να το αλλάξει.

“Τώρα άρχισαν να ψελλίζουν την αναγκαιότητα συζήτησης του συγκεκριμένου άρθρου που η οσμή των σκανδάλων κοντεύει να πνίξει όλο το πολιτικό σύστημα του παρελθόντος της μεταπολίτευσης” τόνισε, σημειώνοντας ότι η Δικαιοσύνη τον δικαίωσε όταν επέμενε για τη μη παραγραφή “των εγκλημάτων Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου για το ξέπλυμα χρήματος”.

Πρόσθεσε ότι δεν πλούτισαν μόνο υπουργοί αλλά και “κάποιοι που ήταν δίπλα τους, δημοσιογράφοι, που δεν φάνηκε πουθενά το πόθεν έσχες τους, κυκλοφορούν με τεράστιες περιουσίες, με βίλες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λογαριασμούς στην Ελβετία, με σκάφη αναψυχής 30 μέτρων, τους καταγγέλλεις επώνυμα και δεν τολμά καν η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος να κάνει έρευνα, δεν με έχει πάρει ένας εισαγγελέας όταν τα λέω αυτά από το βήμα της Βουλής να με ρωτήσει σε ποιόν αναφέρομαι’.

Είπε ακόμα ότι “δεν δίνεται το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων όταν ζητά κανείς αντίγραφο για να κάνει κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ των πολιτικών, καλώς γίνεται αυτό, δίδεται σε όλους”.

“Δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι και άλλοι βοηθοί που δημιούργησαν όλη τη συμμορία της μεταπολίτευσης; Τώρα πρόσφατα έγιναν και εκδότες” πρόσθεσε, θέτοντας το ερώτημα “δεν είναι υποχρέωση της πολιτείας εξετάζοντας τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων να ελέγξουμε αυτούς που είναι “45άρια” των πολιτικών;”

Πρότεινε ακόμα την ταύτιση των ορίων παραγραφής περιπτώσεων υπουργικής παραβατικότητας με τα αντίστοιχα όρια του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όπως ισχύουν για κάθε Έλληνα πολίτη.

Ο Π. Καμμένος υπογράμμισε ότι μόνο για την ψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 86 οι ΑΝΕΛ “θέτουν θέμα κομματικής πειθαρχίας”.

Αναφερόμενος στα θέματα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας καταρχήν εξέφρασε την έκπληξή του καθώς άκουσε σήμερα τον κ. Μητσοτάκη να καταγγέλλει ως “κατάπτυστη” την συμφωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, όταν πριν λίγες μέρες έλεγε ότι δεν πρόλαβε να την κάνει ο ίδιος το 2013.

“Πήγε σήμερα να πάρει τις ψήφους κάποιων παπάδων που διαμαρτυρήθηκαν;” είπε μιλώντας για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι οι ΑΝΕΛ δεσμεύονται από το καταστατικό τους ώστε “όποια συμφωνία υπάρξει από την ιεραρχία της Εκκλησίας, συμφωνούμε και ψηφίζουμε. Δεν είμαστε εκείνοι που θα πάμε να κάνουμε μικροπολιτική με τους ιερείς ή νταραβέρι με τους μητροπολίτες”.

“Πιστεύουμε στον άρρηκτο δεσμό της Ορθοδοξίας με τον Ελληνισμό, αλλά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μπορέσει και η Εκκλησία με εργαλεία που θα της δοθούν, εκμεταλλευόμενη και την περιουσία να μπορεί να καλύπτει τα έξοδα της, ιδιαίτερα για την πληρωμή του προσωπικού” πρόσθεσε.

Αναφορικά με την Παιδεία τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων μόνο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό τον αυστηρότατο έλεγχο του κράτους.

Οι ΑΝΕΛ προτείνουν επιπλέον “το 15%-20% των θέσεων στα Πανεπιστήμια αυτά να δίνεται δωρεάν σε οικονομικά ασθενέστερα παιδιά ως ανταποδοτικό όφελος της αδειοδότησής τους “.

Είπε ότι οι ΑΝΕΛ πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία με σαφές κοινωνικό πρόσημο και κατηγόρησε την ΝΔ ότι έχει προσχωρήσει “στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό διολισθαίνοντας στον οχετό της λαϊκής ακροδεξιάς την οποία επεκτείνετε και στην υβριστική δημοσιογραφία”.

Πρότεινε 6 από τους βουλευτές Επικρατείας να προέρχονται από την Ομογένεια, έως 15, με ενιαίο ψηφοδέλτιο ενώ οι “ομογενείς όμως θα ψηφίζουν στην Βουλή ως ομογενείς και δεν θα προσμετράται η ψήφος τους στις εθνικές ψηφοφορίες”.

Πρότεινε την αναβάθμιση των τρίτεκνων οικογενειών σε πολύτεκνες “με διατήρηση όμως της αναλογικότητας”, ενώ σε ότι αφορά το περιβάλλον πρότεινε την ένταξη των υδάτων και των ενεργειακών αποθεμάτων στα κοινόχρηστα και εκτός συναλλαγής δημόσια αγαθά.

Ο κ. Καμμένος πρότεινε την δημοσιοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ και την πιστοληπτική τους αντιμετώπιση όπως όλων των επιχειρήσεων καθώς και την θέσπιση νόμων που θα ελέγχουν την χρηματοδότηση των ΜΜΕ.

Σημείωσε ότι τα ίδια Μέσα που έκλεισαν και πέταξαν δημοσιογράφους στο δρόμο πήραν δάνεια από τις τράπεζες το α΄ εξάμηνο του 2018 χωρίς εγγύηση.

Ακόμα πρότεινε οι φόροι και οι εισφορές εισοδήματος να μην υπερβαίνουν το 50% του φορολογητέου εισοδήματος κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου.

Ως προς την Δικαιοσύνη πρότεινε η ηγεσία της να εκλέγεται από το σύνολο των λειτουργών κάθε κλάδου και να ακολουθεί κλήρωση μεταξύ των 3 ή 5 επικρατέστερων.

Ακόμα είπε ότι το ύψος του παραβόλου για προσφυγή στη Δικαιοσύνη να μην υπερβαίνει το 20% του κατώτατου μισθού και για φορολογικές διαφορές το 10% του αντικειμένου της φορολογικής διαφοράς.

Τάχθηκε υπέρ της ουσιαστικής συζήτησης ώστε η συνταγματική αναθεώρηση να θωρακίσει την δημοκρατία.

Ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη και στην επαναφορά εκ μέρους του του θέματος της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι “επαναφέρει θέματα που έχουν λήξει, αλλά στην υπόθεση αυτή εκείνος που σίγουρα έχει ευθύνες είναι μέλος της ΝΔ και στέλεχος του διπλωματικού σώματος ο οποίος πήγε να τινάξει με προσωπικά τηλεγραφήματα προς υπηρεσιακούς παράγοντες την υπόθεση στον αέρα”.

Τέλος, κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ “έως τις 12 αύριο το μεσημέρι να απαντήσει, σχετικά με την απόφαση 2674/2018 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με εναγόμενη την ΝΔ και ενάγουσα τράπεζα, τι κυκλώματα έχει κινητοποιήσει προκειμένου να μην γίνει η κατάσχεση που προβλέπει η απόφαση”, προσθέτοντας “αν δεν το κάνει (ο κ. Μητσοτάκης) θα το κάνουμε εμείς”.

Γ.Μ., ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Ο Μητσοτάκης μίλησε για συριζοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης: Δεν θα την επιτρέψουμε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: