Κατρούγκαλος-Νόιμαν συζήτησαν για τον στρατηγικό διάλογο: Θετική δυναμική στις σχέσεις




Η προετοιμασία του επικείμενου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, με έμφαση στην πτυχή της συνεργασίας επί θεμάτων ασφάλειας, αποτέλεσε κύριο αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τη βοηθό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Νόιμαν (Elizabeth Neumann).

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, διεξήχθη σε εγκάρδιο και εποικοδομητικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να χαιρετίζουν το άριστο επίπεδο των σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, συζητήθηκαν ζητήματα ανταλλαγής πληροφοριών, η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελλάδα για την εκπλήρωση του συνόλου των προαπαιτουμένων του προγράμματος Visa Waiver, η συνεργασία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας καθώς και πτυχές της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης που άπτονται της ασφάλειας.

Επισήμαναν επίσης, ότι η αμερικανική πλευρά εξήρε τη στάση της ελληνικής κοινωνίας και κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς μεταναστευτικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Ελίζαμπεθ Νόιμαν εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι ο επικείμενος Στρατηγικός Διάλογος θα είναι επιτυχής και θα συμβάλει στη διατήρηση της θετικής δυναμικής που χαρακτηρίζει τις διμερείς σχέσεις.

Αυτό θα καταστεί εφικτό προωθώντας περαιτέρω, εκτός των θεμάτων πολιτικής συνεργασίας και ασφαλείας, τη συνεργασία σε πλειάδα οικονομικών τομέων όπως τα ενεργειακά, οι επενδύσεις, ο τουρισμός και οι εν γένει εμπορικές σχέσεις -και τούτο στον απόηχο της λίαν επιτυχούς φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ, σημείωσαν περαιτέρω οι διπλωματικές πηγές.

Δ. Μάνωλης
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Greece

Συνάντηση της Λουτ με τον Κατρούγκαλο για το Κυπριακό: Στις 12 Δεκεμβρίου, στην Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: