Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι αναφορές του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Απαντήσεις και εξηγήσεις», γράφει στο κύριο της θέμα ότι απαντήσεις για όσα επικρίνεται αλλά και εξηγήσεις για τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του στα θέματα του Συνεργατισμού έδωσε στη χθεσινή πολύωρη κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι στο παρελθόν αφήνουν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ τις μεγάλες τους διαφωνίες και αντιπαραθέσεις και σταδιακά χτίζουν νέα σχέση με επίκεντρο τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής. Αλλού γράφει πως ένα βήμα από τον εντοπισμό ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα φοροδιαφυγής ΦΠΑ που υπήρξε ποτέ στην Κύπρο και αφορά συναλλαγές εντός ΕΕ βρίσκεται το Τμήμα Φορολογίας.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Υλοποιείται η συμφωνία κυβέρνησης και ΔΗΚΟ» και γράφει ότι προς υλοποίηση των συμφωνηθέντων με το ΔΗΚΟ και προς επιβεβαίωση των δημοσιογραφικών πληροφοριών περί της γέφυρας συνεργασίας που έριξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος στην κυβέρνησης πέρασε από χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Αλλού γράφει ότι “στη γραμμή ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης στον Συνεργατισμό κινούνταν αποκλειστικά στη βάση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Δημοκρατία κινήθηκε ο ΥΠΟΙΚ στη χθεσινή μαραθώνια μαρτυρία του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αντισταθμιστικά μέτρα και αντιμετώπιση επί ίσοις όροις με τα δημόσια νοσηλευτήρια ζητά ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Νοσηλευτών με επιστολή του στον Υπουργό Υγείας.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Τον είχαν στον αναπνευστήρα» γράφει στο κύριο του θέμα ότι την ιστορία με τη Λαϊκή Τράπεζα που κρατήθηκε στον αναπνευστήρα με ELA σχεδόν €10 δις για να καταρρεύσει αργότερα θυμίζει η περίπτωση του Συνεργατισμού, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Αλλού, γράφει ότι μετρούν τις πληγές τους Χοιροκοιτία, Τόχνη και Άγιος Θεόδωρος της επαρχίας Λάρνακας, καθώς το βράδυ της Τετάρτης ξέσπασαν καταρρακτώδεις βροχές για δύο ώρες, προκαλώντας καταστροφές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναβλήθηκαν δύο συνεδρίες επιτροπών της Βουλής μέσα σε ένα 24ωρο λόγω απουσιών βουλευτών, καθώς δεν εξασφάλισαν απαρτία, ενώ μια επιτροπή συνεδρίαζε χθες με μόλις τρεις βουλευτές.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δακτυλοδείχνει το Προεδρικό ο Χ. Γεωργιάδης», γράφει ότι ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν πλήρως ενήμερο, σε όλα τα στάδια για την πορεία του Συνεργατισμού, διαψεύδοντας παράλληλα αναφορές οι οποίες έγιναν από προηγούμενους μάρτυρες ότι ενδεχομένως να υπήρξε παραπλάνηση του είτε του Προέδρου Αναστασιάδη είτε των υπόλοιπων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έκκληση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Γεωργίας απευθύνει το ΕΤΕΚ ζητώντας τη διαφύλαξη ως κόρη οφθαλμού της ποιότητας νερού στο εθνικό φράγμα Κούρη. Αλλού γράφει ότι το «δίδυμο Αβέρωφ – Νικόλα» τα βρίσκει ξανά στην οικονομία με εκπτώσεις στο Κυπριακό και τον διαμοιρασμό λαφύρων ενόψει διορισμών στα ΔΣ των ημικρατικών.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» κάτω από τον τίτλο «Τα Συνεργατικά δεν ήταν αξιόπιστες επιχειρήσεις», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν ανέμενε να ανακτήσει τα χρήματα που επένδυσε στην προβληματική Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Τμήμα Φορολογίας βρίσκεται πολύ κοντά στην εξιχνίαση ενός από μεγαλύτερα δίκτυα φοροδιαφυγής ΦΠΑ στο νησί που αφορά διακοινοτικό εμπόριο, δήλωσε ο Έφορος Φορολογίας Γιάνης Τσαγγάρης. Αλλού, γράφει ότι καταρρακτώδεις βροχές την Πέμπτη προκάλεσαν οδικά δυστυχήματα και προβλήματα στη διακίνηση των αυτοκινήτων και στις δύο κατευθύνσεις του αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας – Λεμεσού.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μπουρλότο στο εσωτερικό μέτωπο!» γράφει ότι φέρνουν στην ημερήσια διάταξη ενόψει εκλογών ζητήματα που συσπειρώνουν την εκλογική βάση του ΔΗΣΥ που εμφανίζεται διασπασμένη σε σχέση με την πολιτική και τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «τα παπαγαλάκια» βγήκαν μπροστά για να στηρίξουν τον Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ για ΝΑΤΟϊκες εγγυήσεις. Αλλού γράφει ότι Προεδρικό και ΔΗΣΥ φέρνουν στο προσκήνιο θέματα που γαργαλούν τα αυτά των ψηφοφόρων τους, ενώ σε αδιέξοδο βαίνει η προσπάθεια συνεργασίας των «ενδιάμεσων» και ο καθένας τραβά το δρόμο του.

Στην κορυφή της ενημέρωσης παραμένει ο Αντώνης Σρόιτερ: Ακολουθεί ο Χατζηνικολάου

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
23/11/2018 08:13

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: