Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων, η γεώτρηση της Exxon και το Κυπριακό είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι τα σκάνδαλα της οικονομίας, η έλευση του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Φάνον στην περιοχή, οι πρακτικές των τραπεζών κατά του ξεπλύματος και η ασφάλεια των πτήσεων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ανοίγουν κανονικά αύριο στις 12:00 το μεσημέρι» γράφει ότι όλα είναι έτοιμα στα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου-Λεύκας, ενώ διαψεύδονται δημοσιεύματα ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας είναι ακόμα στον αέρα. Επίσης γράφει ότι στις 23 Νοεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πληροφόρησης «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επίσης, γράφει ότι φθάνει στη Λεμεσό το γεωτρύπανο της Exxon, Stena IceMax.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Ατιμωρησία τραπεζιτών και το παραμύθι Κληρίδη» και αναφέρεται στις δίκες για τα σκάνδαλα της οικονομίας ενώ διερωτάται ποια είναι η συμβολή της Νομικής Υπηρεσίας στη μη απονομή δικαιοσύνης. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στη ζωή του Νικόλα Χατζηγιάννη από το Ακάκι, που από γεωργός έγινε πλοιοκτήτης. Επίσης γράφει ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΕΜΣ Ρολφ Στάουχ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Κόβουν τον βήχα στην Τουρκία» γράφει στο κύριο θέμα του ότι με την πολιτική και στρατιωτική στήριξη της αμερικανικής Κυβέρνησης, η Exxon Mobil αρχίζει αυτή την εβδομάδα την πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού, παραθέτει δηλώσεις του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ζητά να σταματήσει τις απειλές η Τουρκία. Επίσης, γράφει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας πτήσεων σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων Χρίστο Πέτρου.

Η «Χαραυγή» φέρει τίτλο «Εκστρατεία ΑΚΕΛ για το Κυπριακό εντός και εκτός» και γράφει ότι σε εκστρατεία ενημέρωσης για το Κυπριακό – εντός και εκτός Κύπρου – αποδύεται το ΑΚΕΛ, ενώ όπως αποκάλυψε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού, σύντομα θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι έρχεται ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Φράνσις Φάνον στην περιοχή. Επίσης γράφει ότι πέραν των 1.000 συνταξιούχων ανέδειξαν τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν στο 24ο Παγκύπριο Φεστιβάλ της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Χάθηκαν δισεκατομμύρια λόγω δραστικών μέτρων για μετρητά» γράφει ότι χιλιάδες αναγκάστηκαν να κλείσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς λόγω της αυστηρής πρακτικής που εφαρμόζεται για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Τραμπ και Μακρόν συμφώνησαν για την άμυνα, μετά τον καβγά για τον Ευρωπαϊκό στρατό. Επίσης, γράφει ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις δείχνουν τον δρόμο και βρίσκουν λύσεις, εκεί όπου οι πολιτικοί σταματούν.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» με τίτλο «Ρήγμα στη Δεξιά λόγω Κυπριακού» γράφει στο κύριο θέμα της για αντιπαράθεση Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δυο πλευρές δεν είναι διατεθειμένες να το κρύψουν. Αλλού, παραθέτει συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος λέει ότι όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος στον Συνεργατισμό. Ακόμη γράφει ότι έρχεται και ξεκινάει την Τετάρτη η Exxon.

«Exxon πάμε καλά» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εβδομαδιαίας «Σημερινής», η οποία γράφει ότι αποτελεί σταθμό στα ενεργειακά χρονικά της χώρας η γεώτρηση της Exxon Mobil στο θαλασσοτεμάχιο 10, με το τρυπάνι να δένει αύριο στο λιμάνι της Λεμεσού και να εκκινά την Τετάρτη το μεγάλο εγχείρημα υπό το άγρυπνο μάτι του αμερικανικού στρατού. Αλλού, γράφει ότι τις γραπτές απαντήσεις της Ντανιέλ Νουί και σωρεία εγγράφων από την ΕΚΤ αναμένει η Ερευνητική. Ακόμη γράφει ότι εν μέσω αντιδράσεων και ποικίλων ανησυχιών αναμένεται να ανοίξει αύριο το οδόφραγμα της Δερύνειας.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
11/11/2018 11:44

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: