Έχουμε συνηθίσει, να υποκλινόμαστε στη μητρότητα, στο μεγαλείο της μάνας, γιατί ίσως εμείς οι γυναίκες να μην αφήνουμε τον απαιτούμενο χώρο, ή ο ίδιος ο πατέρας να αποποιείται το ρόλο του… Υπάρχουν όμως άντρες, που οφείλεις να υποκλίνεσαι στο μεγαλείο της ψυχής τους… Υπάρχουν ζευγάρια, που όταν μαθαίνεις την ιστορία, που κουβαλάνε, τα βιώματα τους, υποκλίνεσαι…
Αντιλαμβάνεσαι, ότι σε αυτόν τον κόσμο, που ολοένα γίνεται και χειρότερος, υπάρχουν γονείς που είναι υπερήφανοι για τα παιδιά τους, ενώ κάποιοι άλλοι θα έπρεπε να ντρέπονται. Παλεύουν και μάχονται για τα παιδιά τους, κι η αγκαλιά τους, είναι πάντα ανοιχτή στο να διώχνει κάθε φόβο και κάθε αρνητικό συναίσθημα και να γαληνεύει την κάθε τους σκέψη… Τους σκουπίζουν τα δάκρυα και τους ψιθυρίζουν πως όλα θα πάνε καλά, ακόμα κι αν μέσα τους καίνε… Γονείς που στο πρόσωπο τους, συναντάς την αγάπη..
«Γύρω στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης της γυναίκας μου, δεν ξέρω βέβαια αν τότε παρουσιάστηκε αλλά τότε προσδιορίζεται, η γυναίκα μου, κόλλησε ένα ιό, τον CNV. Μεγαλοκυτταροϊός λέγεται, ένας ιός που το 80-85% του πληθυσμού, το «βγάζουμε» ως γρίπη, δεν είχε αντισώματα κι έτσι άρχισε να προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο, τα οποία δεν είχαν φανεί, στα δύο μεγάλα υπερηχογραφήματα που κάναμε, με αποτέλεσμα το παιδί να γεννηθεί με συγγενή λοίμωξη.
Δώσαμε, μία μάχη δύο μηνών να πολεμήσουμε τον ιό που βρισκόταν μέσα του, ο οποίος του δημιούργησε μεγάλη ζημιά στον εγκέφαλο, πρώτα στο «Μακάρειο Νοσοκομείο» στην Κύπρο και μετά στο «Great Ormond Street hospital» στο Λονδίνο κι έτσι καταφέραμε να τον κρατήσουμε στη ζωή.
Και συνεχίζει:
«Δεν έγιναν τα προγεννητικά τεστ, από τον γυναικολόγο για τον μεγαλοκυτταροϊό, η δικαιολογία, μάλιστα που μας έδωσε, είναι ότι επειδή είναι κάτι πολύ σπάνιο, δεν συνηθίζεται η συγκεκριμένη εξέταση. Μάλιστα μου είπε χαρακτηριστικά: «Είναι και πολύ ακριβό, το συγκεκριμένο τεστ»… Μετά βέβαια, τη δική μας περίπτωση και το σάλο που προκλήθηκε, οι γυναικολόγοι στη Λεμεσό αλλά και στην υπόλοιπη Κύπρο, συνηθίζουν πια τον συγκεκριμένο έλεγχο ( για τονμεγαλοκυτταροϊό).
Στη ζωή, κάποια πράγματα, συμβαίνουν για να συμβούν. Όταν έγινε η διάγνωση, του Κωνσταντίνου, αποφασίσαμε τόσο εγώ όσο και η γυναίκα μου, ότι θα το αντιμετωπίσουμε, ότι δεν θα αλλάξει η ζωή μας, θα συνεχίσουμε και ότι θα εντάξουμε τον Κωνσταντίνο στο σύνολο. Είναι μια διαρκής μάχη, ένας αγώνας, από την πρώτη μέρα, μέχρι να κλείσεις τα μάτια σου.
Και προσθέτει:
«Από την αρχή της διάγνωσης, ξεκινήσαμε, να μαθαίνουμε τα πάντα γύρω από το θέμα του Κωνσταντίνου, μάλιστα για τρία χρόνια, επισκεπτόμασταν κι ένα πολύ καλό ινστιτούτο στην Αμερική, όπου μας εκπαίδευαν αλλά μας έδιναν κι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, για το παιδί, το οποίο πρόγραμμα ήταν πολύ απαιτητικό, εφαρμοζόταν από εμάς τους γονείς, στο σπίτι, αναγκαστικά όμως το διακόψαμε, αφού η νομοθεσία της Κύπρου, απαγορεύει να εκπαιδεύεις μόνος σου το παιδί στο σπίτι. Ήταν ένα πρόγραμμα που ξεκινούσε από τη διατροφή, τη μάθηση, την εκπαίδευση του με συγκεκριμένους τρόπους. Aκολουθήσαμε, όμως τη νομοθεσία, παρά τη διετή αναστολή και τον πήγαμε κανονικά σχολείο. Γνωρίζω τα πάντα γύρω από το children with brain injury, έτσι το χαρακτηρίζουν.
Εμείς κάναμε το ειδικό πρόγραμμα, και βλέπουμε ότι αντιλαμβάνεται πολλά, καταλαβαίνει Αγγλικά, Ελληνικά, είναι ένα παιδί πανέξυπνο, που απλά δε μπορεί να μιλήσει, να περπατήσει, είναι και η τετραπληγία κι έτσι αγωνιζόμαστε μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Ο εγκέφαλος είναι ένα περίεργο όργανο, ευαίσθητο, μια αρχή στο ινστιτούτο, που επισκεπτόμασταν ήταν ότι ο εγκέφαλος, μεγαλώνει με τη χρήση, ακόμα κι αν ο εγκέφαλος είναι «πειραγμένος» με την εκπαίδευση από μωρό μπορεί να μεγαλώσει και να αναπληρώσει, να αναπτύξει άλλες ικανότητες μέσα από άλλες πλευρές».
Και συμπληρώνει:
«Το κύριο συστατικό, για να κερδίσεις αυτή τη μάχη και τη συστήνω σε όλους τους γονείς, είναι να μην ντρέπονται. Να μην τα βάζεις κάτω, είναι δύσκολο και πολυέξοδο (υπάρχουν και οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, παρά τις κρατικές χορηγίες), επιμονή και τεράστια ψυχική δύναμη για να μπορείς να αντέξεις…
Και ο καλύτερος τρόπος είναι να αποδεχτείς την κατάσταση κι όχι μόνο να την αποδεχτείς αλλά να συνεχίσεις τη ζωή σου κανονικά και να εντάξεις το παιδί σου, στην οικογένεια και στις οικογενειακές δραστηριότητες. Να μην αλλάξεις τη ζωή σου, κι έτσι θα είναι πιο εύκολο και για σένα αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, του άλλου ή των άλλων παιδιών στο σπίτι.
Στην αρχή βιώνεις το στάδιο του γιατί, «γιατί σε μένα; Γιατί στο παιδί μου»; Στη συνέχεια, είσαι σε πανικό, « τι θα κάνω; Πώς θα το αντιμετωπίσω»; Αργότερα όμως αντιλαμβάνεσαι, πως όλα για κάποιον λόγο γίνονται, κι όσο πιο νωρίς το αντιληφθείς, όσο πιο νωρίς ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα, τόσο πιο εύκολα, τόσο πιο γρήγορα, μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου..
Η γυναίκα μου, είναι ενταγμένη σε διάφορες ομάδες, προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα, να κατευθύνει οικογένειες που χρειάζονται ψυχική στήριξη ή ενημέρωση, που τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν ίδια, ή παρόμοια προβλήματα με τον Κωνσταντίνο».
Τονίζει:
«Είμαστε όλοι, ένας κόσμος, κι αυτά τα παιδιά που θεωρούνται διαφορετικά, ανήκουν σε αυτόν τον κόσμο, κι οφείλουμε να τα εντάξουμε στο κοινωνικό σύνολο. Και πρέπει το κράτος, η κοινωνία, τα σχολεία, οι πάντες να νομοθετούν, να δημιουργούν και να προνοούν και γι’ αυτούς τους ανθρώπους και θα πρέπει να διευκολύνουμε τόσο τη ζωή των παιδιών όσο και των γονέων.
Πρέπει επίσης να ξεκινήσουμε και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, γιατί ένα παιδί με ειδικές ικανότητες, πηγαίνει στο σχολείο μέχρι τα εικοσιένα. Μετά, τι γίνονται αυτά τα παιδιά; Όταν οι γονείς τους κιόλας εργάζονται. Που θα πάνε, στα γηροκομεία; Τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, είναι πολύ λίγα και είναι ιδιωτικά, δεν μπορεί όλος ο κόσμος να πληρώνει, ένα ιδιωτικό σχολείο και στα κρατικά δεν υπάρχουν θέσεις. Και γι αυτό το θέμα, έχουν παρθεί κάποιες αποφάσεις κι έχουν δρομολογηθεί κάποια πράγματα. Βέβαια, υπάρχει και η σχετική νομοθεσία, ότι τα άτομα με ειδικές ικανότητες, έχουν και δικαίωμα στην εργασία, όσα βέβαια, μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μία εργασία και να μην υπάρχει εκμετάλλευση προς αυτά. Οφείλουμε να εξελισσόμαστε ως άνθρωποι.
Και κάπου εδώ, τον ρωτάω, αν μετά το «γιατί», είπε ή λέει το «ευχαριστώ»…
«Κάθε μέρα, λέω ευχαριστώ, στον Θεό, τόσο για τον Κωνσταντίνο μου, όσο και για το μεγάλο μου, γιο τον Χάρη. Για τον Κώνσταντίνο, αισθάνομαι πολύ τυχερός, που τον έχω. Δεν θα το άλλαζα με τίποτα στον κόσμο και το μοναδικό πράγμα που ζητάω, απ´ Τον Θεό, είναι όταν δεν θα είμαι εγώ στη ζωή, να υπάρχει κάποιος που να τον φροντίζει και να τον αγαπάει. Αυτό και τίποτα άλλο»…
Το χρώμα του ροδιού: Η Μεσόγειος σείεται με πολεμικά πλοία, μυρίζει μπαρούτι, όχι αέριο…