Τι ακριβώς είπε ο στρατηγός Ακάρ; Αμφισβητεί το σύνολο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας…




Η παρερμηνεία της αναφοράς του τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακαρ με την επίκληση και σχετικού χαρτη, και η αμφισβήτησή της ελληνικής υφαλοκρηπιδας στην Μεσόγειο, οδήγησε στην εντύπωση ότι η Τουρκία επεκτείνει μέχρι και την Κρητη την διεκδίκηση της επι της ελληνικής υφαλοκρηπιδας.

Ο χάρτης που παρουσίασε την Τέταρτη ο κ. Ακαρ στην διάρκεια συνάντησης του με το δημοσιογραφικό επιτελείο του ΑΝΑΤΟΛΟΥ, αφορούσε χαρτη του Πανεπιστήμιου της Σεβίλλης του 2001 με τον οποίο ήθελε να καταδείξει την «αδικία» που συνιστά για την Τουρκία η εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου όπως υποστήριζε η Αθήνα και η Λευκωσία καθως η χώρα του με μεγαλη ακτογραμμή στην Μεσόγειο θα έχει μόλις 41.000 τ.χλμ υφαλοκρηπίδας ενώ η Ελλάδα με μονο την επήρεια των νησιών και του Καστελόριζου θα αποκτήσει δικαιώματα επι υφαλοκρηπίδας 104.000 τ.χλμ.

Μπορεί επομένως η τουρκική διεκδίκηση να μην φθάνει στην Ιεράπετρα αλλα όμως ο κ. Ακαρ με αφορμή και τις ερευνες του Barbaros έστειλε το μήνυμα ότι η Τουρκία αμφισβητεί πλήρως την ελληνικη υφαλοκρηπίδα, θεωρώντας ότι τα νησιά δεν εχουν δικαιώματα πέραν των χωρικών υδάτων τους.

Ο κ. Ακάρ φέρεται να δήλωσε στο Ανατολου:

  • «όπως φαίνεται σε αυτόν τον χαρτη οι γείτονές εχουν ισχυρισμούς που είναι απαράδεκτοι και μη λογικοί σύμφωνα με τους οποίους λόγω του Καστελόριζου μόνο οι κόκκινες περιοχές θα δοθούν στην χρήση της Τουρκίας και οι πράσινες περιοχές ανήκουν στους ίδιους. Είπαμε ξανά και ξανά στους συνομιλητές ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να αποδεχθεί ποτέ αυτούς τους ισχυρισμούς. Αναμένουμε να το καταλάβουν και εμείς λέμε ότι οποιοδήποτε σχέδιο στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται η Τουρκία και η “ΤΔΒΚ”, δεν έχει πιθανότητα να επιβιώσει».

Οι δηλωσεις αυτές του κ. Ακαρ αλλα και οι δηλώσεις του για την αποστρατικοποίηση των νησιών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι Τούρκοι τραβάνε το σχοινί: Ονειρεύονται υφαλοκρηπίδα που φτάνει μέχρι την Κρήτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: