Ο Τραμπ δεν πιστεύει τον Ταγίπ! Τα συμφέροντα είναι υπεράνω της ζωής ενός δημοσιογράφου;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Από την ημέρα της αποκάλυψης της δολοφονίας του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, έχει αλλάξει πολλές φορές τη θέση του.

Ακόμα και προχθές, είχε αμφιβολίες, άσχετα αν ξανά χθες το βράδυ είπε ότι ο φόνος του δημοσιογράφου και η προσπάθεια που έκανε όλες αυτές τις μέρες η Σαουδική Αραβία για να τον συγκαλύψει ήταν το «απόλυτο φιάσκο».

  • Έχει σημασία και το εξής: Χθες επίσης, ο Πρόεδρος Τραμπ, άφησε ανοικτό και ένα άλλο θέμα, που αφορά και τη σχέση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αμερικανός Πλανητάρχης έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα ότι θέλει προηγουμένως να δει και να μελετήσει όλα τα γεγονότα πριν συμφωνήσει με τα συμπεράσματα του προέδρου της Τουρκίας. Τι σημαίνει αυτή η δήλωση; Ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν έχουν εμπιστοσύνη στις τουρκικές και για το λόγο αυτό, ο κ. Τραμπ έστειλε στην Τουρκία την διευθύντρια της CIA, την Τζίνα Χάσπελ, για να έχει δική του άποψη για τη δολοφονία.

Η κ. Χάσπελ, υπηρέτησε στην Τουρκία δύο φορές, ομιλεί την τουρκική και έχει σχέσεις με την παλιά φρουρά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία μπορεί να την βοηθήσει να ξεπεράσει τις παγίδες που έστησαν στην Αμερική οι Τούρκοι.

  • Στην Ουάσιγκτον, δεν εμπιστεύονται απόλυτα τους Τούρκους. Αρκετοί εκφράζουν φόβους ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται το γεγονός της δολοφονίας, που ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει, για να δημιουργήσει προβλήματα στη Σαουδική Αραβία σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά στη σχέση της με την Αμερική, αλλά και στην ίδια την Ουάσιγκτον, αφού συνδέει τον αιμοσταγή νεαρό Πρίγκηπα κατευθείαν με τον κ. Τραμπ.

Ως γνωστόν, η Τουρκία είναι σύμμαχος του Κατάρ, το οποίο είναι εχθρική χώρα για το Ριάντ. Να σημειώσουμε ότι το Εμιράτο στηρίζει οικονομικά την Τουρκία αυτή την περίοδο. Το Κατάρ είναι αυτό που διέσωσε για τώρα -διότι τα χειρότερα έρχονται- την Τουρκία και απέτρεψε περιστασιακά την προσφυγή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου η δυσπιστία για τον κ. Ερντογάν είναι ακόμα στο ζενίθ της, παρά την απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, φαίνεται ότι νοιώθουν πως η Τουρκία δεν λέει όλη την αλήθεια για την υπόθεση της δολοφονίας. Επίσης, όσο και να ακούγεται περίεργο, αλλά και απίστευτο, υπάρχουν και αυτοί που τα βλέπουν όλα μέσα από το φακό της συνωμοσίας, διότι ο Κασόγκι και η αρραβωνιαστικιά του είχαν ενημερώσει ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ερντογάν για την απόφαση του δημοσιογράφου να πάει στο στόμα του λύκου για να πάρει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να παντρευτεί ξανά.

  • Ερωτούν: Γιατί πήγε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και όχι στην πρεσβεία του βασιλείου στην Ουάσιγκτον, όπου δεν υπήρχε περίπτωση δολοφονίας του. Ποιος Σαουδάραβας διπλωμάτης ή μέλος των αρχών ασφαλείας θα τολμούσε να τον πειράξει στην αμερικανική πρωτεύουσα;

Ερωτούν όσοι σκέφτονται και την περίπτωση της «συνωμοσίας»: Μήπως ο Κασόγκι πήγε επίτηδες στη σαουδαραβικό προξενείο, σε συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση, χωρίς να πιστεύει βέβαια ότι θα τον σκοτώσουν, για να προκληθεί κάποιο επεισόδιο;

Όλα τα παραπάνω είναι υποχρεωμένες να τα ερευνήσουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Διότι, και ίχνος αλήθειας να υπάρχει, ο Ντόναλντ Τραμπ θα νοιώσει απελευθερωμένος να συνεχίσει τις «μπίζνες» με τους βασιλιάδες της Σαουδικής Αραβίας. Και ως γνωστόν, τα λεφτά είναι πολλά. Οι συμφωνίες είναι πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που βοηθούν τον Αμερικανό πρόεδρο να συνεχίσει το αφήγημά του για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για την οικονομία που -όπως λέει- έχει απογειωθεί.

  • Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν θα προχωρήσει σε απευθείας κυρώσεις εναντίον της Σ. Αραβίας, αλλά -όπως είπε και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο- θα τιμωρήσει όσους θεωρεί υπεύθυνους για την φρικτή δολοφονία του Κασόγκι.

Μπροστά στα συμφέροντα, οι σκληροί κυβερνήτες δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές. Ο κ. Τραμπ καλά κάνει και δεν εμπιστεύεται τον πρόεδρο της Τουρκίας, διότι ο Ταγίπ Ερντογάν που κόπτεται για το Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη, έχει γιομίσει τις φυλακές με χιλιάδες αντιπάλους του και έχει δολοφονήσει εκατοντάδες πολίτες επειδή έτυχε να μην τον υποστηρίζουν! Το πλέον σημαντικό είναι εξυπηρετεί συμφέροντα εκμεταλλευόμενος τη δολοφονία του Κασόγκι…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Ερντογάν φυλακίζει δημοσιογράφους, απαγάγει πολίτες της Τουρκίας, αλλά ποιός νοιάζεται;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: