Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι χθεσινές τοποθετήσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ για το παράθυρο για λύση που κλείνει, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, το δυστύχημα με δύο νεκρούς στον αυτοκινητόδρομο, οι εκποιήσεις που προχωρούν χωρίς το σχέδιο Εστία για τα ΜΕΔ, οι ακροάσεις στην Επιτροπή για το Συνεργατισμό και η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Αβέρωφ έξω από τα δόντια» και γράφει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προέβη σε δραματική προειδοποίηση για το παράθυρο λύσης που κλείνει και πως σήμερα αναμένεται να δει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλού γράφει πως ο Επίτροπος Παύλος Ιωάννου μετά από εντολή της Επιτροπής για τον Συνεργατισμό διεξάγει έρευνα για τις υπερχρεώσεις την περίοδο 2007-2018. Η «Α» αναφέρει ακόμη πως σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, σαπίζουν στα αμπάρια του κάστρου της Κερύνειας θρησκευτικά κειμήλια πολλών εκατομμυρίων.

«ΤρΑΗΚές οι αυξήσεις λόγω τιμής καυσίμων» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που αναφέρει πως ακριβότερη κατά 6,7% είναι η χρέωση στον ηλεκτρισμό για τον Οκτώβριο και ότι σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι η αύξηση ανέρχεται στο 20,2%. Σε άλλο θέμα ο «Π» αναφέρεται στο θανατηφόρο στον αυτοκινητόδρομο και γράφει για άξονα «φονιά» του φορτηγού με το οποίο συγκρούστηκε το διπλοκάμπινο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Αιγύπτιοι. Αλλού γράφει πως νέο Μοντ Πελεράν πρότεινε ο Πρόεδρος στο ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και επαφές Λουτ με ενισχυμένες αρμοδιότητες.

«‘Αερομαχίες’ για τα F-16» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» που αναφέρεται στην αντιπαράθεση Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ για τα δύο ελληνικά μαχητικά που πέταξαν την 1η Οκτωβρίου στην παρέλαση για την ανεξαρτησία της Κύπρου, την ώρα που εντείνει την επιθετική της ρητορική η Άγκυρα. Αλλού αναφέρει ότι καταρρέει και η εντατική του Νοσοκομείου Λεμεσού στην οποία έμειναν 4 γιατροί εκ των οποίων ο ένας δεν μπορεί να εφημερεύει. Επίσης ο «Φ» σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλει την υπόθεση της απαγωγής των 11χρονων στη Λάρνακα και γράφει πως ο φάκελος έχει πάει στον Εισαγγελέα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Χωρίς ‘Εστία’ ξεκίνησαν μαζικές εκποιήσεις» γράφει στο κύριό της θέμα ότι οι εκποιήσεις προχωρούν πριν ακόμα ανακοινωθεί τίποτα για το πολυδιαφημιζόμενο σχέδιο Εστία, με τον Σύνδεσμο δανειοληπτών να καταγγέλλει ότι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των τραπεζών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θανατηφόρο με δύο νεκρούς εργάτες από την Αίγυπτο. Επίσης η «Χ» γράφει πως στα €2 δις ανέρχονται οι οφειλόμενες φορολογίες και ότι 31,000 οφειλέτες δεν έχουν εντοπιστεί, ή έχουν πτωχεύσει ή δεν έχουν εισόδημα.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Δύο νεκροί σε τρομακτική σύγκρουση στον αυτοκινητόδρομο» αναφέρεται στο νέο θανατηφόρο που προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος για ώρες. Αλλού αναφέρεται στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση νόμου για ενοικιάσεις τύπου Airbnb. Επίσης η εφημερίδα προβάλλει την κατάθεση του Γιώργου Λιλλήκα στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Προς Astrobank οδεύει και η Εθνική» και αναφέρει ότι η τράπεζα είναι ο βασικός υποψήφιος με τραπεζική άδεια για απόκτηση της Εθνικής και ότι η διαδικασία απορρόφησης είναι σε προχωρημένο στάδιο. Αλλού αναφέρεται σε ηλεκτροσόκ στην τσέπη λόγω της τιμής του ρεύματος τον Οκτώβριο. Επίσης η «Κ» αναφέρεται στην κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή των Ελλήνων με δύο σενάρια.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
03/10/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: