Στην Ελλάδα ο αρχηγός Ε.Δ. των ΗΠΑ: Πρώτη επαφή με Αποστολάκη για αναβάθμιση Ειδικών Δυνάμεων




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Σε μία κρίσιμη θέση της σκακιέρας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, την Ελλάδα, βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός των Πεζοναυτών Joseph F. Dunford.

Μια επίσκεψη που είχε κρατηθεί ινκόγκνιτο μέχρις ότου το αεροσκάφος που τον μετέφερε, να τροχοδρομήσει επί Ελληνικού εδάφους.

Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό Στρατηγό και τον Έλληνα Ναύαρχο, Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Ευάγγελο Αποστολάκη.

Από τις δυο προηγούμενες συναντήσεις, εκείνο που παρατηρήθηκε είναι πως υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες ανάμεσα στην χώρα μας και τις Ηνωμένες Πολιτείες κι έχει φανεί με κάθε τρόπο ότι Ελλάδα και Αμερική, τουλάχιστον στον αμυντικό τομέα έχουν θέσει γερά θεμέλια τα οποία συνεχώς ενισχύονται με διάφορους τρόπους.

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν μικρό χρονικό διάστημα, Ελλάδα και Αμερική συμφώνησαν στην παράταση της παραμονής των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών MQ-9 Reaper στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα για έναν επιπλέον χρόνο, ένα αίτημα που είχαν θέσει οι Αμερικανοί πολλά χρόνια πριν αλλά έμενε καλά κλεισμένο στα συρτάρια του Ελληνικού πενταγώνου και αναπάντητο.

Επιπλέον, πριν λίγες ημέρες μπήκε η τελική υπογραφή για την προμήθεια των πλωτών ειδικών επιχειρήσεων Mark V τα οποία μετά από ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία στα χέρια των γνωστών Navy Seals θα περάσουν στα θαλασσοδαρμένα και έμπειρα στελέχη της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού και μ’ αυτά, οι «βάτραχοι» θα ενισχύσουν σημαντικά την οπλική τους φαρέτρα.

Στο επίκεντρο η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

Οι δυο άνδρες θα συζητήσουν επιπλέον θέματα που έχουν να κάνουν με τις ειδικές επιχειρήσεις οι οποίες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα στη λεκάνη της νοτιανατολικής Μεσογείου, με την Ελλάδα να δηλώνει το παρόν και να δείχνει με κάθε τρόπο και μέσο πως προσπαθεί να κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα.

Ανάμεσα από όσα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει από τα αποθέματα που διαθέτουν, προς την Ελλάδα, η χώρα μας έχει δείξει ότι χρειάζεται μέσα που θα την καθιστούν ακόμη πιο σοβαρό εταίρο στην ευρύτερη περιοχή. Είχαμε δει πως η Αμερική έδωσε εννέα ελικόπτερα Chinook και μένει ακόμη ένα για την παράδοση του στις τάξεις της Αεροπορίας Στρατού, πράγμα που εκτόξευσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Όμως το ενδιαφέρον των ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων, από τους οποίους προέρχεται και ο Ναύαρχος Αποστολάκης, παραμένει ακόμη και τώρα ζοφερό και για ελικόπτερο τύπου Black Hawk καθαρά με τη διαμόρφωση ειδικών επιχειρήσεων.

Από τις πρώτες συζητήσεις που είχαν γίνει και όσα είχε δει ελληνικό κλιμάκιο επί αμερικανικού εδάφους, θεωρούνταν απαγορευτικό μιας και όλα τα πτητικά μέσα που είχαν μπει υπό εξέταση, θεωρήθηκαν αρκετά χρησιμοποιημένα και αυτό είχε ματαιώσει οποιοδήποτε σχέδιο και ελπίδα υπήρξε. Αυτό όμως φυσικά ως αίτημα μπορεί να επανέλθει στην ατζέντα των δυο ανδρών και να επαναδιατυπωθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Άλλωστε όλος ο νέος σχεδιασμός και η μετατροπή των Ειδικών Δυνάμεων, απαιτεί και ένα ιδιαίτερα σύγχρονο πτητικό μέσο ειδικών επιχειρήσεων.

Η διακλαδική διοίκηση ειδικού πολέμου ως σχέδιο είναι καθ’ όλα έτοιμο να εφαρμοστεί, στις υπογραφές κολλάμε. Σ’ ότι αφορά τις μονάδες που βρίσκονται εντός αυτού του σχεδίου, δεν θεωρούνται, αλλά είναι η ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων οι οποίες συνεχώς πραγματοποιούν συνεκπαιδεύσεις με συναδέλφους τους από την Αμερική, οι οποίοι φυσικά και αναφέρουν τις προόδους των Ελλήνων (και τις όποιες ελλείψεις σε μέσα) πάνω στις ειδικές επιχειρήσεις κι αυτό είναι που ξεκλειδώνει τις μεγαλύτερες βοήθειες από τις Ηνωμένες πολιτείες.

Επιπλέον και δια στόματος του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ μέσω συνέντευξής του και αναφερόμενος στην αμυντική συνεργασία των δυο χωρών, επανήλθε ακόμη ένα θέμα, εκείνο του ανθυποβρυχιακού πολέμου το οποίο φέρνει στη μνήμη σημεία από συνεντεύξεις και θέσεις αξιωματούχων του Ελληνικού πενταγώνου περί συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει για να φτάσουν στην χώρα μας ελικόπτερα τύπου Sikorsky S-60, τα οποία και θα ενισχύσουν τη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού, από τη βάση των ελικοπτέρων στο Κοτρώνι του Μαραθώνα.

Εκεί οι δυο Μοίρες απαρτίζονται από τα παλαιότερα Agusta Bell 212 του ΠΝ, τα οποία απαξιώθηκαν διαχρονικά, αφέθηκαν στη μοίρα τους και στις μόνες προσπάθειες των τεχνικών. Η δεύτερη μονάδα διαθέτει τα Aegean Hawk Sikorsky S-70, τα οποία κι αυτά μπορεί να είναι ότι καλύτερο υπάρχει για τη συγκεκριμένη αποστολή, δεν παύουν όμως ν’ αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα για τους ίδιους ακριβώς λόγους που δεν είναι άλλοι από τη διαχρονική απαξίωση των μέσων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

F-16 Viper και Σούδα στην ατζέντα

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι γεμάτος από δραστηριότητες, διαπραγματεύσεις, συζητήσεις, ασκήσεις των ΕΔ αλλά και κατάσταση πλήρους επιφυλακής, ας μην ξεχνάμε πως ο Πορθητής «ζεσταίνεται» και η ρητορική της Τουρκίας αρχίζει ξανά να κλιμακώνεται.

Οι δυο άνδρες δεν θ’ αφήσουν χωρίς συζήτηση τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Η Αμερική έχει δείξει μεγάλο σεβασμό στη ναυτική παράδοση της Ελλάδας και την υπολογίζει ιδιαίτερα ως σύμμαχο στον θαλάσσιο αγώνα, όπως υπολογίσιμη και σκληρή δύναμη θεωρείται και στον αέρα, πράγμα που έχει φανεί μέσα από κοινές διμερείς ή νατοϊκές ασκήσεις.

Εντός του Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα θα φτάσει κλιμάκιο Αμερικανών οι οποίοι θα συζητήσουν για την τελική διαμόρφωση των 85 F-16 που θ’ αναβαθμίσει η χώρα μας στο τελειότερο επίπεδο, την έκδοση Viper (οχιά). Πιθανό να υπάρξει και σύντομο ταξίδι του Αμερικανικού κλιμακίου σε πτέρυγα που φιλοξενεί F-16 για να γίνει ένας πρώτος έλεγχος και επιλογή του αεροσκάφους «οδηγού» που θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ξεκινήσει η μετατροπή του, αν και θεωρητικά αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές του νέου χρόνου.
Η Σούδα και οι εγκαταστάσεις στη Μεγαλόνησο πάντα ενδιαφέρουν την Αμερική και οι όποιες προοπτικές υπάρχουν για την ενίσχυση των σχέσεων εκεί, μόνο θετικά μπορεί κανείς να το δει κι ας λάβουμε υποψιν πως ήδη οι Αμερικανοί έχουν αναλάβει την αναβάθμιση και του πεδίου βολής της Κρήτης.

Το πρωί της Τρίτης ο Αμερικανός Στρατηγός θα βρεθεί τετ α τετ με την ηγεσία του Ελληνικού πενταγώνου στη Λ. Μεσογείων και φυσικά θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι όποιες συζητήσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: