Ο Ερντογάν επιτίθεται πάλι στις ΗΠΑ: Δοκιμασία για το μέτωπο Τουρκίας με Ρωσία και Ιράν




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, κλιμακώνοντας την κρίση που υποβόσκει στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.

Την ίδια στιγμή φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα με τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν, οι οποίοι υποστηρίζουν το καθεστώς του Άσαντ. Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι το μέτωπο της Τουρκίας με τη Μόσχα και την Τεχεράνη θα μπορούσε να σπάσει για τα «μάτια» του προέδρου της Συρίας.

  • Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η Αμερική προμηθεύει τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας (YPG) με αργό πετρέλαιο αξίας εκατομμυρίων δολαρίων,

Μιλώντας στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ασκάμ υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί «σήμερα υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το YPG, στη Συρία με πετρέλαιο». Πρόσθεσε ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις λαμβάνουν εισόδημα 300 εκατομμυρίων δολαρίων από αργό πετρέλαιο» με ευθύνη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε στους Τούρκους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του στο προεδρικό αεροσκάφος ότι ενημέρωσε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμί Πούτιν σχετικά με την ποσότητα πετρελαίου που οι Αμερικανοί προμηθεύουν στο YPG». Ο κ. Πούτιν έμεινε έκπληκτος, ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δήλωσε ότι η Τουρκία δεν βλέπει με τα μάτια των Ηνωμένων Πολιτειών τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες η Άγκυρα και οι σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν ως προχωρημένο φυλάκιο του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

  • Η διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη βορειοδυτική επαρχία Idlib της Συρίας θα απαιτήσει συμφωνία με τη Ρωσία και το Ιράν, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στην ίδια συνέντευξη.

Πρόσθεσε ότι τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής λύσης στη Συρία, και είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την απαλλαγή της περιοχής από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε:

”Η μέτρια αντίσταση που παρατηρείται προέρχεται από τόπους όπως το Χαλέπι και η ανατολική Γκούτα. Εξέφρασα ότι δεν θα δεχθούμε ποτέ επιθέσεις εναντίον αμάχων, οι οποίες χρησιμοποιούν στοιχεία όπως το μέτωπο al Nusra ως δικαιολογία. Αυτό θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση και νέο κύμα μετανάστευσης. Η Τουρκία δεν πρέπει να αναγκαστεί να πληρώσει το τίμημα μιας τέτοιας κίνησης”.

Βόμβες φωσφόρου από αμερικανικά αεροσκάφη στην Συρία, αναφέρει ο ρωσικός στρατός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: