Καλοβλέπουν ενδιάμεση λύση για την Κύπρο: Επιμένει σε κυρίαρχη στρατιωτική βάση η Τουρκία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πρώτος στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι η επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο αρχές του 2019. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, αυτή η συμφωνία θα έχει χαρακτήρα ενδιάμεσης λύσης και θα παραπέμπει ως προς τη μορφή στις ιδέες Γκάλι του 1992.

Θα αφεθούν, δηλαδή, οι λεπτομέρειες για τη συνέχεια, ωστόσο είναι προφανές πως θα βρεθεί το Κυπριακό στο σημείο που δεν θα έχει επιστροφή.

Επιδίωξη των Ηνωμένων Εθνών είναι να περιορίσουν το χρόνο των συζητήσεων και να στηριχθούν οι εμπλεκόμενοι στο πλαίσιο Γκουτέρες. Όπως προκύπτει από τις κινήσεις που γίνονται στόχος είναι να γίνει πάρε-δώσε μεταξύ Ασφάλειας και εσωτερικών πτυχών.

  • Στο θέμα της Ασφάλειας, η Τουρκία επιμένει στην εσαεί στρατιωτική παρουσία της. Ζητά όπως δημιουργηθεί στρατιωτική κυρίαρχη βάση στην οποία θα εδρεύει μια ταξιαρχία. Τη θέση αυτή δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά. Σημειώνεται πως η πρόταση Κοτζιά αποτελεί την μοναδική συνολική και έχει κερδίσει πόντους διεθνώς.
  • Στις εσωτερικές πτυχές, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα κληθεί να αποδεχθεί τα βέτο των Τ/κ, την εκ περιτροπής προεδρία και την πρόταση για το περιουσιακό, που προσφέρει δικαιώματα στους σφετεριστές. Μετά το Κραν Μοντάνα, πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με δημόσιες παρεμβάσεις του αφήνει να εννοηθεί πως δεν θα λειτουργεί το κράτος εάν η τουρκική πλευρά έχει το δικαίωμα του βέτο.
  • Εξαιρετικά ζήτημα δύσκολο θεωρείται το εδαφικό.

Στο μεταξύ, ταξίδι-σταθμός μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και Κύπρου στο Ισραήλ, στις 13 Σεπτεμβρίου. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η τριμερής συνάντηση θα ασχοληθεί και με ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή. Αυτό συνδέεται με την ασφάλεια των γεωτρήσεων. Εκείνο που φαίνεται να ανησυχεί τη Λευκωσία είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει τετελεσμένα στην ΑΟΖ με την κάθοδο του ερευνητικού σκάφους «Πορθητής».

Στη Λευκωσία και στην Αθήνα, πάντως, θεωρούν ότι βασικό στήριγμα -ακόμη και σε θέματα ασφάλειας- την Γαλλία ενόψει και των εξελίξεων στα ενεργειακά. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το ταξίδι του Γάλλου ΥΠΕΞ σε Αθήνα και Λευκωσία.

Στην Κύπρο τον Νοέμβριο ο Γάλλος πρόεδρος: Συμφωνίες σε θέματα άμυνας και ενέργειας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: