Ανατροπή από τον Καμμένο: Θα προτείνει στον Τσίπρα επικύρωση της συμφωνίας μετά την 4ετία




«Αν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή να συνεχίσουμε την παραμονή μας στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η πρότασή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα συνίσταται σε τρεις επιλογές. Πρώτον, τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ώστε να έχει ο ελληνικός λαός τη δυνατότητα να λάβει θέση. Δεύτερον, τη μετάθεση της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας για το ονοματολογικό μετά την ολοκλήρωση της τετραετίας, και ως τρίτη επιλογή την προσφυγή στις κάλπες.

Χαρακτηρίζοντας τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως «μια πολύ έντιμη συνεργασία», ο κ. Καμμένος εξήγησε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει σύγκρουση στον κυβερνητικό συνασπισμό, εξέφρασε, ωστόσο, την κάθετη διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις το θέμα να αργήσει όσο περισσότερο να έρθει στη Βουλή ή να μην έρθει καθόλου. Αν φτάσει ο “κόμπος στο χτένι” θα προσπαθήσω να βρω μια λύση. Αλλά εάν δεν βρεθεί λύση, τότε ο λαός θα δώσει την απάντηση. Αλλά να μην ελπίζει η αντιπολίτευση ότι θα ρίξω την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Επανέλαβε, επίσης, ότι το ονοματολογικό της πΓΔΜ ήταν εξαρχής σημείο διαφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο είχε συμφωνήσει με τον ‘Έλληνα Πρωθυπουργό «στην αρχή της διακυβέρνησης μας ότι οποιαδήποτε εξέλιξη σε αυτό το θέμα να επέλθει μετά το τέλος της κοινής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ».

«Οι συνθήκες που προέκυψαν στα Σκόπια, επιτάχυναν τις εξελίξεις, όπως επίσης και η πολιτική που χάραξε ο κ. Κοτζιάς. Από κει και πέρα η συμφωνία, μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους. Δεν θα κάνω ποτέ πίσω στην παραχώρηση του όρου Μακεδονία», υπογράμμισε επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Επιπλέον, ο Υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση της πΓΔΜ για παραβίαση των όρων της συμφωνίας, καθώς, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η ηγεσία της γείτονος επικαλείται πράγματα τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί.

«Μιλούν για πράγματα που δεν έχουν συμφωνηθεί, όπως η εθνότητα, προκαλούν συνεχώς. Την τελική απόφαση θα την πάρει η Ελλάδα. Έχουμε τη διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα. Το συμφέρον τους θα ήταν να δεχθούν τις ελληνικές θέσεις, και να μην παραχαράσσουν την ιστορία της Μακεδονίας. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να κάνουν τις συνταγματικές αλλαγές, και τότε θα επανεξεταστεί το κατά πόσον έχει τηρηθεί η συμφωνία», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Ασκώντας κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Καμμένος τον κάλεσε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ποια θέση θα κρατήσει όταν η Συμφωνία έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων.

«Ο κ. Μητσοτάκης, ήθελε τον Ιούνιο και πριν βγούμε από τα μνημόνια να κάνει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για να ρίξω εγώ την κυβέρνηση, χωρίς να μας λέει το τι θα κάνει αυτός. Εμείς εάν ρίχναμε τον Ιούνιο την κυβέρνηση, θα είχαμε υπονομεύσει τις θυσίες του λαού, χωρίς να υπάρξει καμία διαφορά στη συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ Καμμένος, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να λάβει θέση για το αν δέχεται τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γείτονος.

Ως προς το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που αφέθηκαν ελεύθεροι από την Τουρκία, ο κ. Καμμένος διέψευσε κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό ότι η Ελλάδα υποσχέθηκε ανταλλάγματα στην Τουρκία για την απελευθέρωσή τους.

«Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα, αναφερθήκαμε στις διεθνείς συνθήκες, αλλά και στις διμερείς συμφωνίες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι Ευρωπαίοι πολίτες και στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε το θέμα στους διεθνείς θεσμούς και η απελευθέρωσή τους έγινε χωρίς ανταλλάγματα πάνω ή κάτω από το τραπέζι. Η αλήθεια είναι ότι πολλές χώρες μας στήριξαν στο αίτημα μας. Σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, αλλά και το Κατάρ», σημείωσε ο κ. Καμμένος.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
11/09/2018 17:23

Γυρίσαμε σελίδα με τα Σκόπια, είπε ο Τσίπρας: Είμαστε πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: